یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

زیاد شیرینی نخورید


زیاد شیرینی نخورید

مصرف بیش از اندازه مواد قندی و بخصوص قند میوه یا فروکتوز عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما اسیدهای چرب امگا ۳ می‌تواند مانع تاثیر مواد قندی بر عملکرد مغز شود. یافته‌های …

مصرف بیش از اندازه مواد قندی و بخصوص قند میوه یا فروکتوز عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما اسیدهای چرب امگا ۳ می‌تواند مانع تاثیر مواد قندی بر عملکرد مغز شود. یافته‌های محققان بیانگر این است که رژیم غذایی روزانه افراد می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر یادگیری و توانایی‌های ذهنی داشته باشد.

گرچه مصرف بیش از اندازه مواد قندی در بلند‌مدت می‌تواند تهدیدی علیه توانمندی‌های ذهنی و کاهش قدرت یادگیری و حافظه باشد، اما تنها با استفاده از یک راهکار ساده و افزودن امگا ۳ به رژیم غذایی می‌توان آسیب‌های ناشی از آن را تا حد زیادی کاهش داد. پیش از این محققان به یافته‌هایی درباره تاثیر مواد قندی در افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت، کبد چرب و همچنین اضافه‌وزن و چاقی دست یافته بودند، اما این نخستین‌بار است که تاثیر مواد قندی بر عملکرد مغز مورد بررسی قرار می‌گیرد. امروزه در تهیه بسیاری از غذاهای فرآوری شده مانند کمپوت‌، غذای کودک، نوشابه‌ و طعم‌دهنده‌ها از شیره ذرت و غلات دیگر استفاده می‌شود که شیرینی آن ۶ برابر نیشکر است. به گفته این گروه از محققان، فروکتوز موجود در میوه‌ها که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های ضروری برای بدن است، تاثیر چندانی بر قدرت یادگیری و حافظه ندارد. آنچه موجب نگرانی است و باید درباره مصرف آن توجه بیشتری داشت، مواد قندی است که به عنوان شیرین‌کننده و نگه دارنده به بسیاری از محصولات و فرآورده‌های غذایی افزوده می‌شود. مصرف همزمان امگا۳ و مواد قندی مانع تاثیر این مواد بر عملکرد حافظه می‌شود. در حقیقت امگا ۳ از آسیب‌دیدگی سیناپس‌ها یا همان محل اتصال ۲عصب جلوگیری می‌کند. مصرف بیش از اندازه مواد قندی که در فرآورده‌های غذایی وجود دارد توانایی هورمون انسولین در تنظیم مصرف مواد قندی در سلول‌های بدن و همچنین ذخیره قند در بدن را دچار اختلال می‌کند و به این ترتیب بدن قادر نخواهد بود انرژی مورد نیاز برای پردازش افکار و احساسات در مغز را تامین کند.

انسولین هورمونی است که در کنترل میزان قند خون نقش بسیار مهمی ‌دارد، اما این یافته‌ها نشان می‌دهد انسولین می‌تواند بر حافظه و یادگیری نیز تاثیرگذار باشد. بنابراین می‌توان گفت مواد قندی نه‌تنها به بدن، بلکه به مغز هم آسیب می‌رساند. بنابر توصیه متخصصان تغذیه، بهتر است برای در امان ماندن از پیامدهای مصرف بی‌رویه مواد قندی، استفاده از فرآورده‌های غذایی حاوی مقادیر زیادی فروکتوز در برنامه غذایی روزانه افراد به حداقل رسانده شود و به جای دسرهای شیرین از جایگزین‌های دیگری مانند انواع شکلات‌ها استفاده شود. بهتر است برای حفظ توانایی‌های ذهنی خود و بهره‌مندی از آنها از امگا ۳ به عنوان یک بازدارنده در برابر آسیب‌های ناشی از مصرف مواد قندی استفاده کنید.

پرنیان قربانپور

کارشناس تغذیه و رژیم‌درمانی



همچنین مشاهده کنید