چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مسمومیت با غذای فاسد
خوردن غذا در رستورانهای بین راهی، نبود امکانات لازم و عدم آشنایی با روش نگهداری مواد غذایی باعث بروز مسمومیت غذایی میشود.
افراد مسموم با مواد غذایی آلوده یا خراب شده، علائمی همچون اسهال و استفراغ را تجربه میکنند. علائم همیشه محدود به این موارد نمیشود. اغلب بیماران غذای مصرفی را به یاد میآورند، اما گاهی به دلیل فاصله زمانی طولانی بین مصرف و بروز علائم، علت مسمومیت قابل شناسایی نیست.
مسمومیت غذایی به دلیل مصرف همزمان چندین نفر از یک ماده غذایی به صورت همهگیر بروز میکند که این نیز یکی از نشانههای تشخیصی است.
مسمومیت مواد غذایی به طرق مختلفی بروز میکند. گاهی عامل بیماریزا در غذا رشد کرده، تولید سم میکند و این سم است که علامت زا میشود. گاهی نیز خود عامل بیماریزا وارد دستگاه گوارش شده و درون بدن تولید سم میکند. آسیبهای شایع ناشی از تولید سم در غذا، شروع زودرسی دارد. انواع رایج این نوع مسمومیت شامل این موارد است:
ـ اگر برنج نیمه پخته را در هوای اتاق برای مدتی نگه داریم، محیط مناسبی برای رشد عوامل سم زا و بروز مسمومیت ایجاد میشود.
این نوع از مسمومیت خود را با استفراغ در ظرف ۴ ـ ۲ ساعت از مصرف غذا نشان میدهد. گرم کردن غذا تأثیری در از بین رفتن سم ندارد؛ بنابراین برنج را خوب پخته و برای نگهداری از یخچال استفاده کنید.
ـ سس مایونز، سالاد سیبزمینی، تخممرغ، کیک و شیرینی از غذاهایی است که در اثر نگهداری در هوای اتاق مستعد آلودگی است. سم ایجاد شده در این نوع غذاها اثری بر طعم، بو و ظاهر غذا ندارد، بنابراین براحتی قابل شناسایی نیست. علائم قبل از ۶ ساعت از مصرف بروز میکند و شامل اسهال، استفراغ و درد شکمی است.
ـ گوشت و محصولات گوشتی نیز ایجاد مسمومیت میکند. در این نوع از مسمومیت اگر بروز علائم طی ۶ ساعت ابتدایی باشد، با علائمی همچون اسهال، استفراغ و درد شکمی است و اگر پس از ۶ ساعت بروز کند با اسهال و گاهی استفراغ همراه است.
ـ سبزیجات در صورت ایجاد مسمومیت مولد علائم طی ۲۴ ـ ۶ ساعت پس از مصرف بوده و ظرف ۳۶ ساعت بهبود مییابند. بیماران از اسهال و گاهی استفراغ همزمان شکایت دارند.
ـ گاهی ماهی مصرفی آلوده عامل بیماریزاست که روی بدن ماهی اقدام به تولید سم میکند. سم ایجاد شده در بدن باعث آزاد شدن موادی میشود که موجب حساسیت در فرد مسموم میشود.
علائم شامل خشکی دهان و احساس مزه تلخ یا فلفلی، قرمز شدن صورت، قرمزی چشمها، اسهال، تهوع و استفراغ است که طی یک ساعت از مصرف بروز کرده و پس از ۶ ساعت بهبود مییابد. بسیاری از افراد مسموم علائم را به حساسیت به ماهی نسبت میدهند، در حالی که ارتباطی به آن نداشته و در صورت آلوده نبودن ماهی این علائم بروز نمیکند.
درمان: در تمامی موارد فوق علت مسمومیت، سم تولیدی است و نیازی به مصرف آنتیبیوتیک ندارد. درمان دارویی برای رفع استفراغ و تجویز مایعات مناسب برای آب از دست رفته از بدن کفایت میکند.
دکتر بهروز هاشمی
/ متخصص طب اورژانس
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران آمریکا احمد وحیدی مجلس شورای اسلامی مجلس چین خلیج فارس دولت دولت سیزدهم شورای نگهبان حجاب مجلس یازدهم
روز معلم تهران معلم هواشناسی قوه قضاییه سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش فضای مجازی دستگیری شورای شهر تهران پلیس
بانک مرکزی ارز بابک زنجانی خودرو قیمت دلار قیمت خودرو ایران خودرو دلار سایپا مالیات بازار خودرو قیمت طلا
تلویزیون سریال سینمای ایران سینما نون خ موسیقی تئاتر دفاع مقدس فیلم کتاب رسانه ملی
اسرائیل رژیم صهیونیستی فلسطین غزه جنگ غزه نوار غزه حماس یمن نتانیاهو ترکیه افغانستان بنیامین نتانیاهو
فوتبال پرسپولیس رئال مادرید سپاهان تراکتور بایرن مونیخ باشگاه استقلال لیگ برتر لیگ قهرمانان اروپا فوتسال تیم ملی فوتسال ایران بازی
هوش مصنوعی تبلیغات ناسا اینستاگرام اپل فناوری همراه اول آیفون گوگل
داروخانه مسمومیت دیابت کاهش وزن بارداری چاقی خواب سلامت روان آلزایمر