سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

هشدار درباره عرق و مربای تقلبی


هشدار درباره عرق و مربای تقلبی

مصرف برخی خوراکی‌ها سبب تغییر در ترشح و عملکرد انسولین و به وجود آمدن حالت سردی و گرمی یا تری و خشکی می‌شود. از دیدگاه تغذیه‌ای مصرف تمام مواد خوراکی و نوشیدنی حد مشخصی دارد.
این …

مصرف برخی خوراکی‌ها سبب تغییر در ترشح و عملکرد انسولین و به وجود آمدن حالت سردی و گرمی یا تری و خشکی می‌شود. از دیدگاه تغذیه‌ای مصرف تمام مواد خوراکی و نوشیدنی حد مشخصی دارد.

این قاعده درباره عرق‌های گیاهی هم صادق است. مهم‌ترین مواد موجود در این نوشیدنی‌ها، ترکیبات آلکالوئیدی هستند که با خاصیت میعان وارد آب می‌شوند و مصرف‌کنندگان با خوردن آنها ترکیبات آلکالوئیدی مفید را دریافت خواهند کرد. برخی از این مواد خاصیت آنتی‌اکسیدانی هم دارند.

مصرف بی‌رویه عرق‌ها با تاثیر بر هورمون‌های بدن باعث حالت‌های ناخوشایند و حتی بیماری می‌شوند. مثلا مصرف بی‌رویه عرق شاتره که خاصیت سردی دارد، باعث لیز شدن گلبول‌های قرمز خواهد شد. برخی افراد هم ممکن است به مواد موجود در عرق‌های گیاهی حساسیت شدید داشته باشند و با مصرف بی‌رویه آن، سیستم ایمنی‌شان تحت‌تاثیر قرار‌گیرد. در اولین مصرف، به هیچ‌وجه در نوشیدن این عرق‌ها زیاده‌روی نکنید و مقدار کمی از آنها بنوشید. اگر دچار حساسیت نشدید، مثلا یک لیوان از آن را میل کنید.

نکته دیگر اینکه تقلب در بیشتر محصولات غذایی به چشم می‌خورد. عرق‌های گیاهی و مربا‌ها هم از این قاعده مستثنی نیستند بنابراین با توجه به پروانه ثبت و بهره‌برداری وزارت بهداشت، مهر استاندارد ایران و تاریخ تولید و انقضا از سلامت محصول مطمئن شوید. تولید محصولات صنعتی‌ای که در شهرستان‌های کشور به عنوان سوغاتی عرضه می‌شوند و ویژگی‌های ذکر شده را ندارند، غیرقانونی است و در صورت مشاهده، تولیدکنندگان آنها تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند.

چاقاله‌بادام میوه‌ای کال است، میوه‌های کال ترکیبات کربوهیدرات به خصوصی دارند که در دستگاه گوارش خوب تجزیه نمی‌شوند و تولید گاز و در نتیجه درد، نفخ و دل پیچه می‌کنند. تلخی برخی از بادام‌های کال یا همان چاقاله‌بادام، به دلیل وجود اسیدسیانیدریک است. این اسید از مشتقات سیانور است بنابراین اگر بادام‌های تلخ زیاد مصرف شوند، باعث مسمومیت خواهند شد اما مصرف میزان کم چاقاله ارزش غذایی دارد. پوسته‌ سبز چاقاله که همه آن را دوست دارند، سرشار از فیبر و از نظر غذایی ارزشمند است، به علاوه چاقاله‌بادام منبع خوب ویتامین C است. اگر این میوه چیده نشود بعد از مدتی همان قسمت سبزرنگ به چوب تبدیل می‌شود و دیگر ارزش مصرفی ندارد. در بادام نارس هنوز ترکیبات پروتئینی و روغن‌های مفید بادام تشکیل نشده اما بادام رسیده سرشار از پروتئین‌ها و اسیدهای چرب‌ مفید است. خوردن چاقاله‌بادام در صورتی توصیه می‌شود که با آب بهداشتی شسته و به اندازه مصرف شود. آب آلوده منبع بسیاری از آلودگی‌های شیمیایی و میکروبی است. این مواد آلوده می‌توانند به راحتی از طریق مواد غذایی که با آب آلوده در تماس بوده‌اند، به بدن انسان انتقال یابند و باعث مسمومیت شوند. مثلا بیماری حصبه یا همان تب تیفوئید، نوعی عفونت است که به‌وسیله باکتری سالمونلا ایجاد می‌شود و هنوز ریشه‌کن نشده است. این باکتری همه انسان‌ها را با هر سنی بیمار می‌کند اما در کودکان اثر شدیدتری دارد. توصیه می‌کنیم چاقاله‌بادام را از محل‌هایی که به بهداشت آنها اطمینان دارید، تهیه کنید و به هیچ‌وجه آن را نشسته نخورید؛ چه فروشنده آنها را خیس و تر به شما داده باشد چه خشک.

دکتر محمدرضا وفا

متخصص تغذیه و رییس انجمن تغذیه ایران و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران



همچنین مشاهده کنید