سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

گـام‌به‌گـام تا حـذف آمـالـگام


گـام‌به‌گـام تا حـذف آمـالـگام

پیرو بیانیه سازمان بهداشت جهانی، بیشتر کشورهای پیشرفته علمی از سال‌ها قبل و بعضی از این کشورها (مانند کشور‌های اسکاندیناوی) حتی از ۳۰ سال قبل، استفاده از آمالگام را برای ۴گروه …

پیرو بیانیه سازمان بهداشت جهانی، بیشتر کشورهای پیشرفته علمی از سال‌ها قبل و بعضی از این کشورها (مانند کشور‌های اسکاندیناوی) حتی از ۳۰ سال قبل، استفاده از آمالگام را برای ۴گروه از بیماران ممنوع کردند ولی همین کشورها، از سال ۱۹۸۲ استفاده از آمالگام را برای تمام بیماران ممنوع اعلام کردند که در بیانیه سازمان بهداشت جهانی به آن اشاره شده است...

این ۴ گروه بیماران عبارتند از: زنان باردار، زنان شیرده، اطفالی که دندان شیری دارند و بیماران دچار نارسایی کلیوی. حال سوال این است که جیوه متصاعد شده از آمالگام چه زیان‌هایی برای جنین، نوزاد و بیماران دارد؟ سازمان بهداشت جهانی در گزارش اخیر خود، توقف تدریجی استفاده از آمالگام را توصیه می‌کند. انتشار گزارش اخیر سازمان بهداشت جهانی بعد از مدت‌ها انتظار، آشکارا نشان می‌دهد دوره استفاده از آمالگام کم‌کم رو به پایان است.

سازمان بهداشت جهانی در بیانیه خود خواهان پرهیز از مصرف آمالگام در دندان‌پزشکی شده و به دلایل متعددی اعلام کرده است مواد ترمیمی دیگر باید جایگزین آمالگام شوند.

در بیانیه این سازمان آمده: «آمالگام مقادیر قابل‌توجهی جیوه متصاعد می‌کند.» و نتیجه‌گیری شده که این ماده باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامت محیط‌زیست می‌شود زیرا مقادیر قابل‌توجهی جیوه به محیط‌زیست از جمله فضا و اتمسفر، آب‌های سطحی، آب‌های زیر زمینی و خاک وارد می‌کند. کارشناسان سازمان جهانی بهداشت می‌گویند وقتی جیوه از آمالگام متصاعد می‌شود، می‌تواند به محیط‌زیست منتقل و در آنجا ذخیره ‌‌شود. آنها معتقدند جیوه آزاد شده ممکن است- به‌خصوص از طریق مصرف ماهی- وارد زنجیره غذایی انسان شود. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است: «آمالگام سلامت عمومی را به خطر می‌اندازد.» ولی برخی افراد و تولیدکنندگان هنوز بر این باورند که استفاده از این ماده امن و بی‌خطر است.

طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، مواد جایگزین قابل‌دسترسی‌ای وجود دارند که استفاده از آنها بر آمالگام ارجحیت دارد. مثلا اطلاعات اخیر نشان می‌دهند رزین‌هایی با پایه کامپوزیت به خوبی آمالگام عمل می‌کنند و مواد کامپوزیت درصد بقای بیشتری دارند. در بیانیه این سازمان به تحقیقاتی اشاره شده که اثبات کرده‌اند ۹۵ درصد از کامپوزیت‌ها و ۹۲ درصد آمالگام‌ها بعد از ۴ سال به بقای خود ادامه می‌دهند. شاید مهم‌تر از دوام پرکردگی‌ها آن باشد که سازمان جهانی بهداشت اثبات می‌کند مواد رزین چسبنده باعث تخریب کمتر دندان‌ها و در نتیجه دوام بیشتر می‌شوند.

دکتر مجید نوحی

دندانپزشک

بازخوانی بیانیه سازمان بهد‌اشت جهانی



همچنین مشاهده کنید