دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

چرا اهواز اینقدر شدید گرم شده است


چرا اهواز اینقدر شدید گرم شده است

با فروکش کردن شدت گرد و غبارها در اهواز و دیگر شهرهای خوزستان در چند روز گذشته, حالا گرمای شدید هوا موجب شده تا بسیاری از مردم خانه نشین شده و ساعات کاری ادارات دولتی نیز به 12 ظهر کاهش یابد

واکنش ها به گرما در فضای مجازی: ترگل: منطقه سپیدار اهواز آتش سوزی شده. چون دمای هوا بالا بوده به ترانس فشار اومده ترکیده. اون منطقه ١٢ ساعت بیشتر برق ندارن تو دمای ٥٠ درجه!!

کاوه: توی اهواز آب سرد رو باز می کنی، آب جوش واست میاد. اونوقت فکر کنید تو دمای ٥٠ درجه کولر نباشه! تو اهواز بدون کولر نمیشه زندگی کرد.

محمد: از ساعت ۸ شب، مردم منطقه باهنر و سپیدار در اهواز برق ندارن. اصلاً قابل درک نیست با این حجم از گرما، توی خاموشی باشی.

با فروکش کردن شدت گرد و غبارها در اهواز و دیگر شهرهای خوزستان در چند روز گذشته، حالا گرمای شدید هوا موجب شده تا بسیاری از مردم خانه نشین شده و ساعات کاری ادارات دولتی نیز به 12 ظهر کاهش یابد. بر اساس گزارش های سازمان هواشناسی دمای هوا در یک هفته اخیر در اهواز و برخی شهرهای این استان تا حد 50 درجه هم رسید و روز گذشته نیز اهواز، آغاجاری و رامهرمز دمای 49 درجه سانتیگرادی را تجربه کردند.

اما بررسی ها نشان می دهد هر سال که می گذرد شدت دمای هوا در فصل تابستان و میزان گرد و غبارها نیز در بسیاری از نقاط استان خوزستان همچنان رو به افزایش است که کارشناسان محیط زیست علت آن را اثرات گرمایش جهانی و آسیب های ناشی از سوء مدیریت در بخش منابع آب و خاک عنوان می کنند. در همین حال بنیانگذار علم اقلیم شناسی سینوپتیک در ایران نیز با نظر کارشناسان محیط زیست هم عقیده است. بهلول علیجانی، اقلیم شناس در گفت و گو با «ایران» درباره علت افزایش دمای هوای اهواز و تداوم آن در روزهای اخیر تا مرز 50 درجه می گوید: به طور کل ایران همیشه تابستان های گرمی را تجربه کرده و علت آن هم این است که هیچ بادی از بیرون کشور در این فصل به سمت داخل نمی وزد و سیستم پرفشار روی ایران باقی می ماند و در نتیجه هوای گرم سطح زمین نمی تواند به دلیل پایداری این سیستم پرفشار بالا برود و باد ایجاد کند و این همیشه بوده است.

او می افزاید: اما در سال های اخیر به دلیل گرمایش جهانی دمای هوا در ایران هم بالا رفته و دوره های گرم بیشتر شده و روی سیستم های هوایی تأثیر گذاشته به طوری که سیستم های پرفشاری که تابستان ها روی ایران قرار داشتند حالا در زمان های طولانی تری باقی می مانند و بادهای اهواز هم که همیشه بادهای شمالی و از سمت زاگرس بوده به همین دلیل روز به روز کم شده است.

این اقلیم شناس می افزاید: اما مهمتر از تأثیر گرمایش جهانی، ما با خشکیدگی وسیع تالاب ها در سراسر کشور و نیز خوزستان و کاهش سطوح آبی و خالی شدن زمین از پوشش گیاهی در نتیجه نابودی جنگل ها و مراتع مواجه هستیم که به اعتقاد من این امر بیش از پیش موضوع دمای هوای خوزستان را تحت الشعاع قرار داده و باعث تشدید دمای هوا و ریزگردها هم شده است.

او افزود: هرچه پوشش گیاهی و سطوح آبی کمتر شود سیستم های پرفشار هوا بیشتر و ماندگاری شان افزایش می یابد و چون خورشید هم مرتباً می تابد در نتیجه گرمایی که از خورشید گرفته می شود تبدیل به گرمای محسوس می شود و چون عملاً چیزی نیست که تبخیر شود لذا محیط تبدیل به همین گرما و آتشی می شود که این روزها در خوزستان شاهد آن هستیم و دما مرتباً بالاتر می رود و شهر مثل آهن گداخته می شود. او خاطرنشان کرد: ما اقلیم شناسان در این شرایط به این قبیل شهرهایی که پوشش گیاهی و سطوح آبی شان را از دست داده اند می گوییم بیابان های آهنین و امروز اهواز و بسیاری از شهرهای ایران به دلیل تخریب محیط زیست تبدیل به بیابان های آهنین شده اند و این نتیجه تخریب طبیعت است.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: بنابراین اگر می خواهیم در سال های آتی با بحرانی بدتر از این مواجه نباشیم و تا حدی دمای هوا را کنترل کنیم چاره ای نداریم جز اینکه آب را به تمامی تالاب ها و هورهای خشکیده خوزستان برگردانیم و زمین های عاری از پوشش گیاهی را که در نتیجه نرسیدن آب یا چرای بی رویه از بین رفته دوباره احیا کنیم. دکتر علیجانی گفت: اول پوشش گیاهی و بعد هم احیای سطوح آبی باید در دستور کار قرار گیرد و منظور من نیز از ایجاد سطوح آبی، ساخت دریاچه های مصنوعی نیست چون اینها عملکرد اکولوژیک شان هرگز مانند اکوسیستم های طبیعی نیست بلکه باید همان هورها و تالاب های خشکیده و حتی کارونی را که امروز بشدت کوچک شده دوباره احیا کنیم.