جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

روغن و رونق مرگ


روغن و رونق مرگ
اگر بیماری‌های قلبی - عروقی مشكل كشور ماست، نگاه به شیوه زندگی‌مان، میزان فعالیت های بدنی وغذاهایی كه می‌خوریم باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
از غذاها آنچه اكنون زیر ذره‌بین مسوولان بهداشتی جهان قرار گرفته است، نوع چربی مصرفی و میزان چربی‌های اشباع شده و ایزومرهای ترانس هستند. ‌دشمنانی موذی كه با اختلال در رگ‌های بدن و قلب موجب گرفتگی عروق می‌شوند و احتمال ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهند.
با گسترش زندگی شهری و تلاش برای كسب در آمد به منظور داشتن یك زندگی مطلوب، زوج های جوان فرصت تهیه غذا در منزل را كمتر دارند و مصرف غذاهای بیرون از خانه نظیر انواع ساندویچ‌ها‌، همبرگر، پیتزا ها و غذاهای آماده و صنعتی كه با انواع سس‌های چرب خوش طعم می‌شوند، روز به روز بیشتر می‌شود و به همین دلیل شاهد بروز زود هنگام بیماری‌های قلبی و سكته‌های منجر به مرگ در سنین‌ ‌پایین هستیم .
● توجه داشته باشیم:
▪‌ روغن نباتی جامد به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب اشباع بالا و اسیدهای چرب ترانس كه در جریان هیدروژناسیون تولید می شود برای سلامتی مضر است.
▪ كاهش‌دودرصد اسید چرب ترانس دریافتی در رژیم غذایی خطر بیماری‌های قلبی- عروقی را ۲۵درصد كاهش می دهد.
▪ طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت حداكثر۳۰درصد كل انرژی دریافتی روزانه می تواند از روغن و چربی تامین شود..
همچنین اسیدهای چرب اشباع حداكثر۱۰درصد و اسیدهای چرب ترانس حداكثر یك درصد از كل انرژی دریافتی رژیم غذایی روزانه را می تواند تامین كنند.
بر اساس مطالعه و بررسی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در ایران (طرح سلامت و بیماری،۱۳۷۸) میزان:
▪ پرفشاری خون: در كل كشور ۱۰.۲ درصد، در گروه سنی ۴۵تا۶۹ سال ۲۷ درصد، در گروه سنی بالا‌ی۷۰ سال ۴.۴۱ درصد؛
▪ اضافه وزن و چاقی در گروه سنی ۴۰تا۶۹ سال: ۵۰ درصد در مردان، ۶۶ درصد در زنان؛
▪ هایپر كلسترولمی (كلسترول بیش از mg/dl ۲۰۰ : ) ۷.۲۵ درصد در كل كشور می‌باشد.
سیاست های پذیرفته شده در جهان برای كاهش بیماری‌های قلبی و عروقی شامل موارد زیر است:
▪ كاهش مصرف نمك
▪ كاهش مصرف چربی های جامد و خصوصا ایزومر ترانس
▪ كاهش مصرف شكر
▪ افزایش مصرف میوه و سبزی
▪ اطمینان از سالم بودن غذا از مزرعه تا سفره
▪ توجه به دریافت ریز مغذی های كلیدی
▪ پایش ادواری عوامل خطر
● تجربه كشورهای دیگرر
▪ فنلاند:
آموزش رژیم غذایی سالم در طول یك پروژه ۲۵ ساله منجر به كاهش مرگ سالانه ناشی از بیماری های قلبی به میزان ۷۳درصد شد.
▪ ژاپن:
كاهش دریافت نمك منجر به كاهش سطح فشار خون و كاهش قابل توجه مرگ و میر ناشی از سكته های مغزی شد.
▪ مجارستان:
تغییر در روغن خوراكی منجر به ۲۰درصد كاهش در مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی شد.
● وضعیت ما
حدود ۹۰ در صد مردم كشور از روغن‌های نباتی جامد استفاده می‌كنند. میانگین میزان اسید الاییدیك (ایزومر ترانس) در سه سال اخیر در روغن نباتی هیدروژنه به ترتیب ۳۰، ۲۳.۸ و ۲۷.۲ درصد تعیین شده است. این رقم در بـهار ۱۳۸۱، ۳۲.۳ درصد گزارش شـده است.
● دانستنی‌های پیش از مصرف
▪ در هنگام خریداری روغن اطلاعات روی برچسب بسته روغن را بدقت كنترل نمائید، این اطلاعات شامل: تاریخ مصرف، نام كارخانه، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، علامت یا مهر استاندارد می باشند. اگر بر چسب تغذیه ای شامل میزان چربی اشباع و ایزومر ترانس روی روغن(جامد یا نیمه جامد) باشد نشان از تعهد تولید كننده دارد. تنها در این حالت میتوانید روغن مناسب تر را انتخاب كنید.
▪ ظرف روغن خصوصا" روغن مایع باید در جای خشك و خنك و دور از نور نگهداری شود.
▪ روغن را همیشه در ظرف در بسته نگهداری كنید.
▪ روغن نباید در هیچ مرحله بوی تند و نامطبوع داشته باشد.
▪ در صورت بزرگ بودن ظرف روغن از ظروف كوچكتر به منظور نگهداری موقت روغن مصرفی استفاده نمائید.
▪ غذاهای آب پز سالم تر از غذاهای سرخ شده هستند. ولی اگر می خواهید غذائی را سرخ كنید روغن را تحت شعله كم و در مدت زمان كوتاه حرارت دهید.
▪ مصرف انواع چربیها و روغن ها را محدود كنید.)هر گرم چربی یا روغن دوبرابر یك گرم قند یا پروتیین كالری تولید میكند.)
▪ چربیهای گوشت را قبل از پخت كاملا بگیرید.
▪ پوست مرغ و چربیهای زیر پوست مرغ هم مانند چربی های گوشت قرمز از نوع اشباع شده هستند بهتر است آنها راقبل از پخت از گوشت جدا كنید و دور بریزید.
▪ اگر غذایی را سرخ كرده اید میتوانید چربی اضافه آنرا با دستمال پارچه ای یا كاغذی تمیز بگیرید.
▪ اگر میخواهید از آب گوشت یا قلم برای تهیه سوپ استفاده كنید بعد از پختن و صاف كردن آنرا در جای سرد بگذارید و قبل از مصرف اضافه روغن آنرا بگیرید.
▪ برای سرخ كردن به ویژه سرخ كردن عمیق و طولانی از روغن مخصوص سرخ كردنی استفاده نمائید.اگر این نوع روغن را در دسترس ندارید از روغن جامد استفاده كنید.
▪ بهتر است روغن تا حد امكان فقط یكبار تحت حرارت و مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین هر بار از مقدار كمی روغن استفاده كنید.
▪ روغن داغ شده را دوباره به ظرف اولیه آن برنگردانید..
▪ كودكان با توجه به رشد سریع و تحركی كه دارند نیاز بیشتری به چربی ها دارند . خصو صا اگر وزنشان كم است نباید محدودیتی برای دریافت چربی داشته باشند ولی بهتر است ذائقه انها را با مصرف رو غن های سالم و مایع مثل روغن زینون،كلزا ،آفتابگردان عادت داد.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید