سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

کشفیات جدید در مورد سم چیپس و سیب زمینی سرخ کرده


کشفیات جدید در مورد سم چیپس و سیب زمینی سرخ کرده
اخیرا دانشمندان مواد غذائی، موفق به کشف ماده بسیار سمی بنام آکریلامید شده اند که بخصوص در سیب زمینی سرخ کرده و چیپس به وفور یافت می شود که تنها در آلمان سالیانه بیش از ٨هزار نفر قربانی می گیرد!
از همین روی، ترس از (آکریلامید) یا به قولی سم چیپس و سیب زمینی بحث داغ رسانه های روز بخصوص در اروپا و در آمریکا شده است.
طبق پژوهشات دانشمندان مختلف، آکریلامید در مقایسه با مواد سمی دیگر شناخته شده در گوشت گاو و یا انواع بیماریهای پوستی میتواند برای انسانها تا١٠٠ برابر خطرناک تر باشد.
تمامی محصولات غذائی که دارای قند، آلبومین و یا آسپاراگیان هستند دارای آکریلامید می باشند. آکریلامید اما در زمانی خود را نمایان می کند که محصولات غذائی بر اثر گرما و خشکی تغییر حالت دهند.
برای جلوگیری از جذب آکرولامید بهتر است به چند مورد کلی و ساده توجه کنید:
- بجای مصرف از چیپس سیب زمینی، از چیپس ذرت استفاده کنید.
- بجای چیپس می توانید از بادام زمینی و یا چیپس (ناچوس) استفاده کنید.
- بجای بیسکوبیت های معمولی، که آنان نیز سرخ می شوند، از بیسکوبیت های ویفری استفاده کنید.
- بجای نان سیاه و یا برشته شده می توانید از نان برشته نشده استفاده کنید، در نان برشته شده مقدار زیادی آکریلامید وجود دارد به همین دلیل حداکثر از نانهای نازک برشته نشده استفاده کنید در ضمن نان سوخاری هم می تواند آلترناتیو خوبی بجای نان برشته شده باشد.
- از آنجا که قهوه نیز دارای آکریلامید می باشد، توصیه می شود، از مصرف بیش از ١ فنجان و یا نهایتا ٢ فنجان قهوه در روز صرف نظر کنید، در مقابل قهوه، چای آلترناتیو خوبی برای نوشیدنی گرم می باشد.
- بر خلاف مواد غذائی که در بالا ذکر شد مواد غذائی زیر عاری از هرگونه آکریلامید می باشند، برای همین سعی کنید که در مواد غذائی خود بیشتر از اینگونه مواد غذائی استفاده کنید. این مواد غذائی عبارتند از: گوشت، کالباس، سوسیس، ماهی، شیر، پنیر، ماکارانی، برنج، سبزیجات و انواع میوجات.
- تا حد ممکن از شامپوهای شیمیائی و کرم های بدنی استفاده نکنید بلکه توجه کنید که محتوای آنان بیشتر گیاهی و یا طبی باشند.
از آنجا که آکریلامید سمی است که بیشتر از طریق تغذیه وارد بدن می شود، بهتر است که در آشپزخانه خود به ١٢ قانون پیشگیری پائین توجه جدی تری کنید:
- برای پختن کیک و یا پیتزا و دیگر غذاهائی سرخ کردنی در فر، بجای اینکه سینی فر را چرب کنید در آن کاغذ مخصوص بگذارید.
- حرارت فر را بیشتر از ۲۰۰ درجه نکنید. بعنوان مثال از برشته شدن حاشیه ی پیتزا بشدت پرهیز کنید. در صورت برشته شدن آن، حاشیه برشته شده را مصرف نکنید.
- سیب زمینی را هیچگاه در یخچال نگهداری نکنید.
- سیب زمینی هائی که کمی لک پیدا کرده اند، مطلقا برای سرخ کردن مناسب نیستند.
- نانهای تست را یا تست نکنید و یا با درجه حرارت کم و با زمان کوتاه تست کنید.
- قبل از استفاده و پخت سیب زمینی، سیب زمینی را پوست کنده و لااقل بمدت یکساعت در آب قرارشان دهید. آب، قند موجود در سیب زمینی را به خودش جذب کرده و به این طریق احتمال تشکیل آکریلامید پائین می رود.
- شما می توانید حتی اگر سیب زمینی را در آب نگذاشتید آنرا قبل از سرخ کردن آب پز کنید. سیب زمینی آب پز شده در هنگام سرخ کردن از خود آکریلامید تولید نمی کند.
- برای سرخ کردن بجای روغن مایع و یا جامد، از مارگارین استفاده کنید. مارگارین آب را در خود نگه داشته و سبب می شود که روغن بیش از حد داغ نشود.
- سیب زمینی را حتما کوتاه سرخ کنید و آنرا طلائی از روی آتش بردارید. سیب زمینی هرچه بیشتر سرخ و برشته شود میزان آکریلامید موجودش بالاتر می رود.
- تا حد امکان برای سرخ کردن سیب زمینی ها، آنان را کلفت برش دهید، زیرا هرچه سیب زمینی ها باریکتر باشد امکان ایجاد آکریلامید در آنان بالاتر می رود.
گروه خبری رنگین کمان
منبع : شبکه خبری ورلد نیوز