جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

اثر شوری بر غلظت عناصر کم مصرف در شاخساره گونه های مختلف مرکبات


اثر شوری بر غلظت عناصر کم مصرف در شاخساره گونه های مختلف مرکبات
تاثیر سطوح مختلف کلرید سدیم بر غلظت عناصر کم مصرف در شاخساره دانهال های پنج گونه مرکبات شامل بکرایی (Citrus riteculata ´C. limetta)، لیموی ولکامریانا (C. volkameriana)، نارنج (C. aurantium)، لیمو شیرین (C. limetta) و لیموی آب (C. aurantifolia) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. دانهال های یکساله گونه های مورد مطالعه در گلدان های حاوی خاک آهکی (pH=۸.۲) کشت شد و آبیاری آنها با آب آبیاری حاوی غلظت های صفر، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ میلی مول در لیتر کلرید سدیم صورت گرفت. پس از انقضای مدت آزمایش، غلظت عناصر کم مصرف شامل آهن، روی، منگنز، مس، کلر و بر در شاخساره اندازه گیری شد. در تیمار شاهد، بین گونه های مورد آزمایش از نظر غلظت عناصر کم مصرف اختلاف معنی دار وجود داشت. شوری آثار متفاوتی بر غلظت عناصر کم مصرف گذاشت. تحت تاثیر شوری، غلظت آهن در شاخساره همه گونه ها به جز بکرایی و لیموشیرین افزایش و غلظت روی در شاخساره همه گونه ها به جز بکرایی کاهش یافت. بر اثر شوری، غلظت منگنز در شاخساره همه گونه ها به جز نارنج کاهش و غلظت مس تنها در شاخساره ولکامریانا کاهش یافت. شوری، غلظت کلر را در شاخساره همه گونه ها افزایش داد. در سطح شوری کم، غلظت بر در شاخساره همه گونه ها به جز نارنج، افزایش و با افزایش شوری کاهش یافت و در نارنج با افزایش سطح شوری، غلظت بر در شاخساره کاهش یافت.
عبدالحسین ابوطالبی
عنایت اله تفضلی
بهمن خلدبرین
نجف علی کریمیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید