جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ هگل: رئیس کشور باید حامی و نگهبان حقوق اتباع باشد


«فلسفه حق» تألیف هگل روز ۱۴ ژوئن سال ۱۸۲۱ در شهر برلن انتشار یافت. هگل (Georg Wilheln Friedrich Hegel) فیلسوف - مورخ آلمانی نیمه اول قرن ۱۹، و از پایه گذاران «فلسفه تاریخ» است که ماركس را در اعتقاد به فلسفه تاریخ، یكی از پیروان او می دانند. «هگل» تحصیلات خود را با الهیات آغاز كرد. نخستین رساله اش را درباره «حق طبیعی» ، «قانون مؤثر» و Phenomenology of Mind نوشت که كار بزرگی بود. او سپس كتاب «فلسفه حق» را نوشت.
هگل علم منطق را جان تازه داد. این نكته كه چه كسی، و چگونه رئیس كشور شود برای «هِگل» اهمیت ندارد، حتی اگر رئیس كشور یك «پادشاه» باشد كه موروثی و غیر دموكراتیك است، ولی با این شرط كه این فرد [رئیس كشور] حامی و نگهبان حقوق اتباع باشد و بكوشد كه قوای سه گانه حكومتی منفك از هم عمل كنند. هگل تاكید دارد كه هرگونه اصلاحات در یك جامعه باید از دادگستری آغاز شود و بدون داشتن یك سازمان قضایی بی عیب و نقص، تحول و پیشرفت در یك جامعه تحقق نخواهد یافت و خیال اتباع از فساد و قانون شكنی آسوده نخواهد شد و احساس حفظ حق امنیت، و دفع تعدی و اجحاف نخواهند كرد.
پاره ای از پیروان «هگل» به تفسیر عقاید وی پرداختند و دمكراسی را پروسه ای چندین مرحله ای خواندند كه اگر دفعتاً در كشوری پیاده شود؛ بیشتر از سود، به جامعه زیان خواهد زد و اگر این كشور چند ملیتی و یا دارای دشمن خارجی باشد احیاناً به تجزیه آن منجر خواهد شد. كارل ماركس و تنی چند از فلاسفه تأكید بر اجرای عقاید هگل از راه انقلاب داشته اند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز