چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


دلارهای نفتی اعراب به کجا می رود


دلارهای نفتی اعراب به کجا می رود
افزایش بهای نفت تأثیرات بسیار زیادی بر اقتصاد جهان داشته است، درحالی که کشورهای صادرکننده نفت به ویژه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس شاهد افزایش بسیار زیاد درآمدهای ارزی خود و در نتیجه بهبود بسیار زیاد رفاه عمومی بوده اند.
هفته نامه آبزرور در گزارشی تحت عنوان «دلارهای نفتی کشورهای حاشیه خلیج فارس ستاره های ورزش جهان را بدعادت می کند و آفریقایی ها را به تغییر ملیت وامی دارد» به بررسی چگونگی هزینه کردن دلارهای نفتی در کشورهای عربی پرداخت و در بخشی از آن نوشت: کشورهای عربستان سعودی، قطر، عمان، کویت و امارات متحده عربی که از افزایش قیمت نفت سود عمده ای برده اند، اکنون باید درآمد خود را صرف چیزهای دیگری به غیر از هتل و ویلاهای مجلل در خارج از کشور بکنند.
نویسندگان این گزارش خبر داده اند که قرار است یک جت شخصی گروهی از خبرنگاران انگلیسی ورزش گلف را از لندن به دوبی ببرد تا در مراسم اعلام آغاز یک دور مسابقه گلف تازه در دوبی شرکت کنند.
این مسابقه، به عنوان جزئی از مسابقات تورهای اروپایی خواهد بود و انتظار می رود جایزه آن به ۲۰ میلیون دلار برسد. چنین اقداماتی بدون حمایت بزرگترین ستاره های عالم گلف، ازجمله تایگر وودز نبوده است، که البته شرکت کردن در رقابت های دوبی، برای او دو میلیون دلار درآمد داشته است و ۲۰ میلیون دلار دیگر نیز دریافت کرده است تا اولین زمین گلف خود را نه در آمریکا که در دوبی طراحی کند.
شیخ محمدبن رشید المکتوم- امیر دوبی- به عنوان فردی معرفی شده که از ورزش به عنوان ابزاری برای جذب کردن جهانیان به سمت برنامه توسعه این منطقه استفاده می کند.
با این حال این هفته نامه نظر منتقدان به او را نیز ذکر می کند که معتقدند در شرایطی که آینده تولید نفت در این منطقه مشخص نیست، صرف هزینه های هنگفت بر روی ورزش به جای رفاه مردم این کشور عاقلانه نیست.
آبزرور از دیگر ورزش ها به سرمایه گذاری عمده شیخ محمد در سوارکاری اشاره می کند. به عنوان نمونه از جام جهانی دوبی یاد می کند که از سال ۱۹۹۶ آغاز شد و جایزه آن از پنج میلیون دلار به ۲۲ میلیون دلار در سال جاری افزایش یافته است.
آبزرور با اعلام اینکه تنها یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار خرج بنای استادیوم سوارکاری «میدان» در دوبی شد، به هزینه های هنگفت صرف شده توسط باشگاه سوارکاری بین المللی «گودولفین» هم اشاره کرده است که تنها در سال جاری ۱۰۰ میلیون دلار صرف خرید اسب های برتر مسابقات جهانی کرده است.
برپایی مسابقات اتومبیل رانی A۱ (تحت حمایت یکی از امیران دوبی) که با عنوان جام جهانی اتومبیل رانی شهرت یافته است، و برپا شدن اولین مسابقه فرمول یک در ابوظبی در سال ۲۰۰۹ که از مهمترین برنامه های سرمایه گذاری در ورزش های موتوری هستند، در کنار تلاش های قطر برای برگزاری مسابقات جام سونی اریکسون، مسابقه پایان فصل تنیس بازان برتر زن جهان، در سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰، مسابقات دوومیدانی داخل سالن قهرمانی جهان، در سال ۲۰۱۰ و فوتبال جام ملت های آسیا در سال ۲۰۱۱، از سرمایه گذاری های عمده کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در صحنه جهانی ورزش به شمار می روند.
این هفته نامه انگلیسی از لیگ فوتبال قطر به عنوان نماد جاه طلبی امیران حاشیه خلیج فارس یاد می کند که نام های بزرگ فوتبال جهان را با واگذاری امتیازات باور نکردنی مالی به شرکت در این لیگ فریفتند.
گابریل باتیستوتا- ستاره آرژانتینی فوتبال- در سال ۲۰۰۴ با قراردادی معادل شش میلیون و ۹۰۰ هزار دلار به مدت دو سال به تیم العربی پیوست.
سپس روماریو- مهاجم سرشناس برزیلی- مارسل دسایی- مدافع پیشین چلسی- فرانک لبوف، و استفان افنبرگ آلمانی راهی تیم های این لیگ شدند.
با این حال آبزرور از انتقاد شدید سپ بلاتر- رئیس فیفا- از فعالیت موسسه ای بنام آکادمی اسپایر خبر می دهد که شش هزار کارمند آن با ارزیابی بیش از نیم میلیون پسر نوجوان، بهترین بازیکنان جوان فوتبال را از هفت کشور آفریقایی کامرون، نیجریه، سنگال، غنا، آفریقای جنوبی، کنیا و الجزایر تحت برنامه ای بورسیه مانند، به دوحه منتقل می کنند و امکان تحصیل و تعلیم فوتبال را دراختیار آنها قرار می دهند.
بلاتر در پاسخ به نامه ای از سوی پنج عضو پارلمان اروپایی، درباره اهداف واقعی پروژه اسپایر ابراز نگرانی کرده است و نوشته: برپایی شبکه های استخدام در این هفت کشور اهداف واقعی موسسه اسپایر را برملا می کند. این موسسه یک مصداق کامل استثمار است.
متقاعد کردن ورزشکاران کنیایی برای پذیرش ملیت قطری، برای قطر در دوومیدانی پرسود بوده است.
این روند با استفن که رونو دونده دوهای نیمه استقامت آغاز شد که در سال ۲۰۰۳، به ازای ماهانه ۱۰۰ دلار تا آخر عمر، ملیت کنیایی خود را با گذرنامه قطری عوض کرد و نام خود را به سیف سعید شاهین تغییر داد.مقام های دوومیدانی کنیا می گویند که قطر به آنها قول داده بود در برابر تغییر ملیت دونده ها، یک استادیوم در شهر الدورت بسازد اما آنها شکایت می کنند که این موضوع هیچگاه محقق نشد.
تمایل و وابستگی قطر به دستیابی به موفقیت با پول، اولین بار در سال ۱۹۹۹ آشکار شد که هفت وزنه بردار بلغاری تحت ملیت قطر درآمدند.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید