پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تعیین رابطه زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد با کیفیت نانوایی از طریق الکتروفورز


تعیین رابطه زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد با کیفیت نانوایی از طریق الکتروفورز
میزان پروتئین های ذخیره ای بذر نقش مهمی در ایجاد خصوصیات مطلوب نانوایی دارد. ولی علاوه بر مقدار، نوع پروتئین های ذخیره ای بذر نیز می تواند در کیفیت نانوایی موثر باشد. در همین راستا و به منظور مطالعه دقیق رابطه بین زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد (HMW-GS) و ارزش نانوایی، تعداد ۱۰۷ نمونه از لاین های پیشرفته گندم دیم بررسی گردید. برای تفکیک زیرواحدهای گلوتنین از تکنیک الکتروفورز پروتئین های ذخیره ای بذر (SDS-PAGE) استفاده شد و در نهایت ۱۲ زیر واحد در سه مکان ژنی Glu-B۱, Glu-A۱, Glu-D۱ شناسایی گردید. در چهار تا از لاین ها زیرواحدهای ۷*+۸ شناسایی گردید که زیرواحد ۷* به عنوان یک نوار جدید از تحرک نسبی بیشتری نسبت به زیرواحد ۷ برخوردار بود. برای بررسی دقیق تر نقش مکان ژنی Glu-B۱ ، نمونه هایی که از لحاظ زیر واحدهای موجود در Glu-D۱, Glu-A۱ یکسان ولی از نظر زیرواحدهای موجود در Glu-B۱ تفاوت داشتند، تجزیه و تحلیل شدند. ضمنا ارزش نانوایی نمونه های مورد بررسی با استفاده از آزمایش حجم رسوب با SDS تعیین گردید. نتایج نشان داد که مکان ژنی Glu-D۱, Glu-A۱ روی ارتفاع رسوب SDS تاثیر معنی داری دارند. برای صفت مذکور زیرواحدهای ۵+۱۰ از مکان ژنی Glu-D۱ و ۲* مکان ژنی Glu-A۱ از سایر زیرواحدها موثرتر بوده و ضریب همبستگی مثبت و معنی داری با ارتفاع رسوب داشتند. در تجزیه رگرسیون گام به گام نیز معلوم شد که به ترتیب زیرواحدهای ۷+۸, ۵+۱۰ و ۱۷+۱۸ وارد مدل شده و در مجموع، ۳۹ درصد تغییرات در ارتفاع رسوب را توجیه می کنند. نتایج بررسی دقیق تر مکان ژنی Glu-B۱ نیز نشان داد که زیر واحدهای ۱۷+۱۸ و ۷*+۸ این مکان ژنی بیشترین تاثیر را روی ارتفاع رسوب داشته و ضریب همبستگی مثبت و معنی داری را با ارتفاع رسوب دارند.
بهزاد صادق زاده
محمدرضا قنادها
پریچهره احمدیان تهرانی
سیروس عبدمیشانی
بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی