پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ظرفیت های جهاد در جبهه فرهنگی


ظرفیت های جهاد در جبهه فرهنگی
سی‌سال از انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد و در طول این ایام این انقلاب در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی و از همه مهمتر فرهنگی گرچه آماج حملات دشمنان اسلام بود، اما با اراده راسخ و قوی مردم و رهنمودهای رهبری فرزانه انقلاب و توکل به خداوند از تمامی امتحانات سربلند و پیروز بیرون آمدند.
یکی از فعالیت‌های دشمنان انقلاب در جهت براندازی اسلام و تفکر اسلامی از اندیشه مردمان ایران فعالیت در زمینه‌های فرهنگی و به ابتذال کشیدن جوانان این مرز و بوم بوده و هست. ماجرای آندلس یکی از تلخ‌ترین وقایع در تاریخ اسلام بوده و دشمنان اسلام هنوز هم در فکر این هستند که با روشی که در اندلس پیاده کردند ایران را در قبضه خود درآورده و به اهداف شوم خود برسند.
واقعیت این است که سیاست امروز سیاست اندلسی کردن ایران است. نسل جوان کشور که بیش از نیمی از ملت و جمعیت کشور است، باید بداند در مقابل آرزوهای بزرگ، آرمان‌های بلند و هدف‌های مقدس و قابل قبول و موجه او و چه موانعی وجود دارد. روزگاری مسلمانان در جنوب اروپا و در اسپانیا تا جنوب فرانسه کشوری اسلامی به وجود آوردند. این کشور مهد تمدن شد. اروپا متأثراز همان تمدن اندلسی قرون اولیه اسلام شکوفا شد. شکوفایی علم در آن سرزمین داستان‌هایی دارد و خود غربی‌ها نیز به آن معترفند. البته اکنون سعی می‌کنند این ورق را از تاریخ علم حذف و نام مسلمانان را به کلی پاک کنند. اما خود آنها این تاریخ را ثبت کرده‌اند و البته در تواریخ ما هم ثبت شده است.
اروپاییها وقتی خواستند اندلس را از مسلمانان پس بگیرند، اقدامی بلند مدت کردند. آن روز صهیونیست‌ها نبودند، اما دشمنان اسلام و مراکز سیاسی علیه اسلام فعل بودند. آنها به فاسد کردن جوان‌ها پرداختند و در این راستا انگیزه‌های مختلف مسیحی، مذهبی یا سیاسی داشتند. یکی از کارها این بود که تاکستان‌هایی را وقف کردند تا شراب آنها را به طور مجانی در اختیار جوان‌ها قرار دهند جوان‌ها را به سمت زنان و دختران خود سوق دادند تا آنها را به شهوات آلوده کنند. گذشت زمان، راه‌های اصلی برای فاسد یا آباد کردن یک ملت را عوض نمی‌کند، امروز هم آنها همین کار را می‌کنند. البته دشمن هدف‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی هم دارد. هدف‌های اقتصادی‌اش معلوم است برای آنها تسلط اقتصادی بر منطقه خاورمیانه حیاتی است. امروز در حال راه‌اندازی یک جنگ بزرگ در همسایگی ما و در کشور عراق هستند. همه دنیا می‌دانند، که هدف آنها در درجه اول هدف اقتصادی است؛ تسلط بر اپک، نفت عراق و سلطه نهایی بر نفت خاورمیانه از جمله این اهدافند، اقتصاد، خدای امروز دنیای مادی است، خدای واجب الاطاعه‌ای که همه باید در مقابل او زانو بزنند و هر کاری برای به دست آوردن ثروت بکنند. این اقدامات برای بهبود اقتصاد بشر صورت نمی‌گیرد، بلکه در جهت پر کردن جیب کمپانی‌های نفتی و تسلیحاتی و امثال آنها که مظهر فرعونیت و قارونیت هستند صورت می‌پذیرد. آنها اهداف فرهنگی هم دارند. به فرهنگ اسلامی کینه‌ می‌ورزند و با آن عناد دارند، فرهنگ اسلامی آرا روشنفکران اروپا را به چالش کشیده و لیبرال دمکراسی را که پرچم برافراشته‌ غرب است، مورد تردید قرار داده است. فرهنگ اسلامی روح استقلال طلبی و رشادت را در جامعه بزرگ و یک میلیارد و چند صد میلیونی مسلمانان ترویج می‌کند و این امر در حساس‌ترین منطقه دنیا از لحاظ استراتژیک و منابع نفتی و زیرزمینی شدت بیشتری دارد. فرهنگ اسلامی این جامعه بزرگ را به فکر حیات مجدد خود انداخته است، بنابراین به آن کینه‌ می‌ورزند و قصد کوبیدن آن را دارند. (۱)
در همین راستا، آمادگی لازم در برابر دفاع فرهنگی از اهم مواردی است که باید به آن توجه کافی مبذول داشت. در میان انواع هجوم‌های غیر نظامی دشمنان، هجوم فرهنگی از همه آنها خطرناک‌تر و خسارت بالاتر است. زیرا دراین نوع حمله، دشمن با ترویج فساد و فحشا بر افکار عمومی بویژه اخلاق و افکار نسل جوان را منحرف و آلوده کرده، ارزش‌ها، آرمان‌های مقدس دینی، عزت و شرف مسلمانان را مورد هجوم قرار می‌دهند، تا مسلمانان را همرنگ خود کرده و در نتیجه راه نفوذ و سلطه‌اش را هموار سازد. قرآن کریم به این مطلب اشاره کرده و می‌فرماید: «آنان آرزو می‌کنند که شما هم مانند ایشان کافر شوید و مساوی یکدیگر باشید»(۲)
در اهمیت جهاد فرهنگی همین بس که در آن دورانی که پیامبر هنوز در مکه حضور داشتند و حکم جهاد نظامی تشریع و ابلاغ نشده بود، خداوند در فرمانی موکد به آن حضرت فرمود: «فلا تطع الکافرین و جاهدهم به جهادا کبیرا» (۳) پس از کافران پیروی مکن و به وسیله آن با آنها جهاد بزرگی بکن.
روشن است جهاد در جبهه فرهنگی ظرافت‌های خاص خودش را دارد و نیازمند کار دقیق و عمیق فرهنگی است بر این اساس، مرحوم طبرسی در راستای تفسیر آیه مزبور و با اشاره به «جهاد کبیر» می‌نویسد جهاد فرهنگی و پاسخگویی به شبهات مخالفان، معاندان و دشمنان دین یکی از با ارزش‌ترین و بزرگترین جهادها نزد خداوند متعال است. (۴)
مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب علیه اسلام و مسلمانان نیز از مصادیق بارز جهاد با دشمنان دین خدا در عصر حاضر است. چرا که آنان هماهنگ با هم در تلاش‌اند تا از هر راه ممکن، ابتذال فرهنگی و مفاسد اخلاقی را در میان مردم بویژه نسل جوان رواج داده و با اغفال جوانان، آنان را به بی‌دینی و بی‌توجهی نسبت به ارزش‌های اسلامی بکشانند. اینجاست که مسئولیت عموم مسلمانان متعهد و در راس آنان مسئولان فرهنگی، نسبت به انجام کارهای فرهنگی بسیار سنگین‌تر می‌شود و باید با آمادگی و حساسیت بیشتری در صحنه‌های فرهنگی حضور یابند و علاوه بر مقابله با فرهنگ مبتذل وارداتی و ابطال آن از راه معقول و منطقی، معارف حیات‌بخش اسلام ناب محمدی را جایگزین آن کرده، گسترش دهند.
سهیلا پیرولی کرهرودی
پی‌نوشتها:
-۱ کتاب معجزه معنویت، معاونت فرهنگی سپاه، تابستان ۱۳۸۷، چاپ اول
-۲ سوره نساء آیه ۸۹
-۳ سوره فرقان آیه ۵۲
-۴ مجمع‌البیان جلد ۷ ص ۱۷۵
منبع : روزنامه رسالت