پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ارزیابی جایگزینی سطوح مختلف پودر ماهی و کنجاله سویا با پروتئین حاصل از مخمر بر عملکرد ارزیابی جایگزینی سطوح مختلف پودر ماهی و کنجاله سویا با پروتئین حاصل از مخمر بر عملکرد جوجه های گوشتی


ارزیابی جایگزینی سطوح مختلف پودر ماهی و کنجاله سویا با پروتئین حاصل از مخمر بر عملکرد ارزیابی جایگزینی سطوح مختلف پودر ماهی و کنجاله سویا با پروتئین حاصل از مخمر بر عملکرد جوجه های گوشتی
تعداد ۱۲۸۰ قطعه جوجه نر گوشتی یکروزه از سویه تجاری لوهمن به صورت کاملا" تصادفی به هشت گروه تقسیم شدند به طوری که هرگروه شامل چهار تکرار ۴۰ قطعه ای بود. یک گروه به عنوان گروه شاهد منظور گردیده و با استفاده از جیره پایه ذرت- کنجاله سویا و فاقد هرگونه افزودنی محرک رشد، آنتی بیوتیک و داروی ضد کوکسیدی تغذیه شدند. درجیره غذایی چهار گروه مقادیر ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد از پودرماهی ودرسه گروه دیگر مقادیر ۱۰ و ۲۰ و ۳۰ درصد از کنجاله سویا با پروتئین حاصل از مخمر جایگزین گردیدند. درتمام دوره آزمایش ، آب وغذا به طور آزاد در اختیار جوجه ها قرار داده شده و شرایط برای تمامی گروهها یکسان و مطابق با استانداردهای پرورش درنظر گرفته شد.
نتایج به دست آمده نشان داد که تا پایان ۲۱ روزگی، جایگزین نمودن تمام پودر ماهی جیره ( جایگزینی ۱۰۰ درصد) با پروتئین حاصل از مخمر موجب کاهش معنی دار وزن بدن در مقایسه با گروه شاهد گردیده، درحالی که جایگزین نمودن ۲۰ یا ۳۰ درصد از کنجاله سویا با پروتئین حاصل از مخمر، وزن بدن جوجه ها را به طور معنی داری افزایش می دهد (۰۱/۰>P ) گرچه در مقایسه با گروه شاهد، جایگزین کردن سطوح مختلف پودر ماهی با کنجاله سویا در جیره غذایی با پروتئین حاصل از مخمر، هیچ گونه تأثیر معنی داری بر وزن بدن در ۴۹ روزگی و مصرف غذا و ضریب تبدیل غذایی در ۲۱ و ۴۹ روزگی نداشت لیکن به نظر می رسد از نظر اقتصادی این جایگزینی قابل توصیه باشد.استفاده از پروتئینهای حاصل از مخمرها درتغذیه طیور از این بابت مورد توجه قرار گرفته است که ضمن برخورداری از کیفیت و ارزش بیولوژیک بالا، چون از مواد زاید کم ارزش تهیه شده در مقایسه با سایر منابع پروتئینی اقتصادی تر می باشند و با جایگزین شدن تمام یا بخشی از منابع پروتئینی گیاهی یا حیوانی مورد استفاده در جیره غذایی طیور ( مانند کنجاله سویا و پودر ماهی ) که از جمله اقلام غذایی انسان نیز می باشند به وسیله این قبیل منابع ، میزان رقابت غذایی انسان و حیوان به حداقل خود تقلیل پیدا می کند.
تلاش برای تولید صنعتی این فرآورده از سالهای پس از جنگ جهانی دوم آغاز گردیده است. لیکن مطالعه بر روی آن از جهات کمی و کیفی و ابعاد مختلف بهداشتی و اقتصادی کماکان ادامه دارد.در اکثر پژوهشهای انجام شده مشاهده گریده است که مصرف پروتئین حاصل از مخمرها در جیره غذایی طیور فاقد تبعات سوء بهداشتی و تغذیه ای بویژه در فرآورده های نهایی بوده و حتی در برخی از موارد موجب افزایش بعضی از ترکیبات از جمله میزان درصد پروتئین فرآورده های نهایی نیز گشته است.از نظر بازدهی غذایی نیز مقایسه با سایر منابع پروتئینی گیاهی و حیوانی مورد مصرف در جیره غذایی طیور، برخی از محققین جایگزینی درصدی از پروتئینهای گیاهی جیره را با این فرآورده و گروهی دیگر جایگزینی آنرا با بخشی از پروتئین حیوانی توصیه نموده اند، همچنین دربرخی از منابع ،جایگزینی آن را با درصدی از هردو منبع پروتئین گیاهی و حیوانی مفید دانسته اند.هدف از انجام این پژوهش نیز بررسی سطوح مختلف پروتئینهای حاصل از مخمرها درجیره های غذایی طیورگوشتی و مقایسه کمی و کیفی آن با سایر منابع پروتئینی (گیاهی و حیوانی ) جیره می باشد.
منبع : موسسه مرغداری ایران