چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سلامت غذا و نگهداری از آن


سلامت غذا و نگهداری از آن
میكروب ها به گرما، آب و غذا احتیاج دارند تا رشد نمایند. میكروب ها در غذاهایی كه گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ یا شیر دارند بهتر رشد می كنند. به این غذاها، غذاهای فاسدشدنی گویند زیرا به راحتی فاسد می شوند. میكروب ها در دمای اتاق سریع تر رشد می كنند. اگر شما غذاهایی كه بیش از ۲ ساعت در دمای اتاق مانده اند بخورید مسموم خواهید شد.
● نگهداری غذا
بهترین راه برای جلوگیری از رشد میكروب ها در غذاهای فاسدشدنی داغ نگه داشتن و یا سرد نگه داشتن غذا می باشد. گرمایی كه برای پخت غذا استفاده شده اكثر میكروب ها را از بین می برد. اما حتما تا سرو كردن غذا آن را داغ نگه دارید. یك اجاق فقط گرم نمی تواند جلوی رشد میكروب ها را بگیرد. غذایی را كه از بیرون تهیه كرده اید و نمی خواهید فعلا صرف كنید حتما در یخچال و یا فریزر نگه دارید. باقیمانده غذاها را در یخچال و یا فریزر نگه دارید مخصوصا بلافاصله پس از صرف غذا. خنك نگه داشتن غذا رشد میكروب ها را نخواهد گرفت و یا آنها را نخواهد كشت اما سرعت رشد آنها را كند خواهد كرد.
● فریز باقیمانده غذاها
اگر ظرف بزرگی از غذای اضافی دارید، آن را در ظروف كوچكتر ریخته و داخل یخچال و یا فریزر بگذارید زیرا در این صورت زودتر منجمد خواهد شد. گذاشتن غذای داغ داخل یخچال مسئله ای ایجاد نمی كند. زیرا سرمای داخل یخچال باعث خنك شدن سریع تر غذای داغ خواهد شد. اگر ظروف غذای داغ را در محیط آشپزخانه بگذارید تا سرد شود خطر رشد میكروب ها در غذای فاسدشدنی وجود خواهد داشت. سرمای یخچال باید ۴ درجه و یا كمتر باشد. سرمای فریزر باید صفر درجه باشد. اگر دمای یخچال گرمتر باشد دیگر برای زمان طولانی جای امنی برای غذا نخواهد بود. فریزرهایی كه یك بخش آنها یخچال می باشد مانند فریزرهای جدا ایجاد سرما نمی كنند.
● انجماد مجدد غذاها
به طور كلی می توان چنین گفت كه اگر غذای منجمدی كه بخش آب شده ولی هنوز كریستال های یخ آن مشهود است قابل دوباره منجمد شدن می باشد. اما اگر به طور كلی در دمای اتاق آب شده باشد نباید آن را دوباره منجمد كرد. سبزیجات را در صورت وجود كریستال های یخ در آن دوباره منجمد كنید. گوشت و مرغ نپخته ای كه هنوز كریستال های یخ در آنها وجود دارد را می توان دوباره منجمد كرد. گوشت و مرغ اگر پخته شده باشند درون قابلمه یا دیزی و یا هر ظرفی شبیه به آن ریخته و در آن را محكم ببندید تا طعم آن عوض نشود بعد دوباره فریز كنید.
غذاهای دریایی كه حاوی كریستال های یخ نیز می باشند باید فورا طبخ شوند. هرگز آنها را دوباره منجمد نكنید. میوه ها و محصولات آنها می توانند دوباره منجمد شوند بدون هیچگونه خطری. البته توجه داشته باشید كه طعم و بو و مزه خوب آنها تغییر نكرده باشد. زیرا ممكن است ترش شوند. اگر یخ میوه ها باز شده و در دمای بالای ۴۵ درجه فارنهایت قرار بگیرند مزه و طعم آنها تغییر می كند. شاید بتوان آنها را به شكل پخته استفاده نمود. آجیل ها، نان ها، كیك های ساده و كلوچه ها را می توان با اطمینان دوباره منجمد كرد. انجماد دوباره شاید باعث از دست رفتن آب و رطوبت ماده غذایی شود. غذاهای خامه دار، پودینگ ها (نوعی دسر) و بستنی باید دور انداخته شوند. اینگونه مواد غذایی را هرگز دوباره منجمد نكنید.
توجه: میوه ها، سبزیجات با اسیدیته پایین، گوشت، مرغ، غذاهای از پیش آماده شده ممكن است بدون داشتن بوی خاصی فاسد شده باشند. اگر این مواد دوباره منجمد شده پخته شوند ممكن است خطرناك باشند. هرگز سعی نكنید اینگونه مواد غذایی را نگهداری كنید.
● تهیه كنسرو با مایكروویو
یك ماكروفر نمی تواند به عنوان كنسرو كننده در منزل مورد استفاده قرار گیرد. میوه هایی با اسیدیته پایین باید تحت حرارت ۲۴۰ درجه فارنهایت قرار بگیرند. در حالی كه حرارت یك مایكروویو به ۲۱۲ درجه فارنهایت می رسد. حتی غذاهایی با اسیدیته پایین باید تحت یك حرارت یكسان و یكنواخت كه توسط یك كنسروساز مهیا می گردد قرار بگیرند.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید