دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

نخستین همایش پیوند پایدار در «طرح حقوق بان»


نخستین همایش پیوند پایدار در «طرح حقوق بان»
برای این كه یاد بگیریم چگونه ازدواج ها را پایدار نگه داریم، باید زوج ها چگونه محبت كردن را آموزش ببینند، از این رو مفهوم «بانك دوستی» ایجاد می شود تا به زوج ها كمك كند كه بفهمند چطور دوست داشتن اتفاق می افتد و چگونه دوست بدارند.
در وجود هر كدام از ما یك بانك دوستی وجود دارد كه اثرات رفتار دیگران را با ما ثبت می كند.
هر كسی را كه بشناسیم حساب بانكی دارد و واحد دوست داشتن به حساب خود می گذارد یا از حسابش برمی دارد. به این طریق احساساتمان ما را تشویق می كند تا با كسانی رابطه داشته باشیم كه باعث خوشحالی و شادمانی ما می شوند.
هنگامی كه باشخصی خوب برخورد می كنیم، در مورد حساب آن شخص در بانك دوستی ما سپرده بانكی ایجاد می شود. زمانی كه بانك دوستی به سطح مطمئنی از سپرده ها می رسد احساس عشق ناگهانی اتفاق می افتد.
تا زمانی كه توازن بانك دوستی ما بالای آستانه باشد این احساس را تجربه خواهیم كرد، اما زمانی كه زیر آستانه قرار گیرد این احساس را از دست خواهیم داد. ما هر كسی را با توازنی بالای صفر دوست خواهیم داشت، اما تنها دوستدار كسی خواهیم شد كه توازنش بالای آستانه باشد. احساساتمان نه تنها ما را تشویق به بودن با این گونه افراد می كند بلكه از بودن با كسانی كه باعث عدم خوشحالی و شادمانی ما می شوند دلسرد می سازد. از طرف دیگر هر گاه با شخصی بد رابطه برقرار كنیم. از حساب بانك دوستی ما برداشت می شود و اگر آن شخص بیشتر برداشت از حساب داشته باشد تا سپرده، توازن او در بانك دوستی می تواند به زیر صفر نزول كند. وقتی این اتفاق رخ می دهد بانك دوستی به بانك نفرت تغییر می یابد. مسلماً ما افرادی با توازن های منفی متوسط را دوست نخواهیم داشت اما اگر توازنی به زیر آستانه نفرت برسد از آن شخص متنفر می شویم.
سعی كنید با همسری كه از او نفرت دارید زندگی كنید!
به این صورت كه دیگر از حساب بانك دوستی برداشت نكنید، زیرا هر دو به شدت بدهكار می شوید و حساب های منفی بانك دوستی شما باعث می شود زمانی كه با هم در یك اتاق هستید احساس ناراحتی كنید، در نتیجه دوباره در دوست داشتن تنها می شوید. پس باید شروع به گذاشتن سپرده نمایید نه برداشت آن.
□□□
فرهنگسرای تفكر اخیراً با برپایی همایش طرح حقوق بان میزبان بانوان شهر تهران بود. این همایش با حضور كارشناسان حقوق و وكلای دادگستری برگزار و با استقبال خوبی از جانب بانوان منطقه روبه رو گردید، از این رو تصمیم گرفته شد اجرا و برپایی این جلسات استمرار داشته باشد كه از این طریق مسایل خانواده در قالب اخلاق در روابط زناشویی و حقوق و تكالیف غیر مالی زوجین نسبت به یكدیگر مورد بحث قرار گیرد و شركت كنندگان بتوانند در خصوص مسایل و مشكلات مبتلا به زندگی زناشویی خود از كارشناسان مربوطه مشاوره های لازم را بگیرند.
به گفته محمد رضا محمد حسینی، كارشناس حقوق، وكیل دادگستری و مسوول طرح حقوق بان، طراحی این همایش بر عهده مدیریت آموزش های شهروندی سازمان فرهنگی شهرداری تهران است. كه در قالب كلاس های آموزشی حقوق شهروندی برای مخاطبین معین و دسته بندی شده از جمله جوانان، دختران و پسران و زنان با حضور كارشناسان و وكلای دادگستری برگزار می شود.
در این همایش نسیم كربلایی، كارشناس ارشد حقوق و وكیل دادگستری، سخنرانی خود را با عنوان «طرح حقوق بان» با هدف اطلاع رسانی و آشنایی با فرهنگ حقوقی این گونه آغاز كرد: روابطی كه در یك خانواده وجود دارد به روابط مالی و غیرمالی تقسیم می شود كه روابط غیرمالی مربوطه به روابط عاطفی بین زوجین است و بیشتر مسایل اخلاقی را دربرمی گیرد.
وی اظهار داشت: در تنظیم روابط عاطفی بین زوجین حاكمیت از آن اخلاق است كه مقوله ای الزامی است.
در ادامه به سوالاتی كه از جانب حاضرین مطرح شد بر مبنای قانون مدنی و حمایت از خانواده مباحثی چون حق سكونت مشترك ، همكاری زوجین درتربیت فرزندان و اداره خانه و خانواده و احترام متقابل به یكدیگر توسط كارشناسان مربوطه پاسخ داده شد.
كربلایی در بخشی از سخنان خود پیرو سوالات مطرح شده توسط حاضرین با اشاره به ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی تصریح كرد: اگر زنی از همراه بودن با همسرش احساس ناراحتی مالی، شرافتی و حیثیتی شدیدی داشته باشد در صورت اثبات می تواند مسكن خود را جدا كند، اما آیا این كه نفقه در این صورت به زن تعلق می گیرد یا خیر، قانون مدنی حق را به زن داده و تا زمانی نفقه برقراراست كه رابطه زوجیت برقرار باشد حتی اگر زن مسكن خود را جدا سازد.
كربلایی در خصوص نحوه استفاده از عسر و حرج نیز چنین گفت: براساس ماده ۱۱۰۴ قانون مدنی، امتناع شوهر از همكاری با زن در امور خانه و خانواده به قدری كه عرصه بر زن تنگ شود، عسر و حرج محسوب می گردد و حق طلاق با زن خواهد بود.
وی در ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی كه به حسن معاشرت زوجین تأكید دارد، آن ها را موظف به حسن معاشرت با یكدیگر كرده و چنانچه این امر اتفاق نیفتد حق نفقه نیز از بین خواهد رفت.
با توجه به صحبت های كارشناس جلسه درباره كاركردهای حقوق در زندگی اجتماعی می توان واژه حقوق را این گونه تعریف كرد: علم حقوقی دانشی است كه به تحلیل قواعد حقوقی زندگی می پردازد. حقوق برای هر كس امتیازاتی در برابر دیگران می شناسد و توان خاصی به او می بخشد كه این امتیازات و توانایی ها را حق می نامند، مانند حق حیات، حق مالكیت، حق زوجیت و... كه گاه با عنوان حقوق بشر نیز مورد حمایت قرار می گیرد. در خاتمه كارشناسان نقش مشاوره را در استحكام پیوند زناشویی مؤثر دانستند، به طوری كه همراه با مشاركت زوجین با یكدیگر در مسیر زندگی به عنوان معلول های كارآمد در چرخه زندگی و در فرایند تغییرات زناشویی می تواند تأثیر چشمگیری داشته و موجب تداوم زندگی در زیر سقفی مشترك باشد.
فاطمه تورانی