جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خواص ماست


خواص ماست
● ماست یك عامل ضد سرطان
دانشمندان ضمن تحقیقات به قراینی برخورده اند كه نشان می دهد ماست ممكن است در پیشگیری سرطان بخصوص سرطان كولون موثر باشد . در ربع قرن اخیر در موارد متعددی به این خاصیت ماست برخورد كرده اند و دیده شده اشخاصی كه بیشتر ماست می خورند احتمال ابتلای به سرطان در آنها كمتر است .
طبق تحقیقاتی كه در بوستون به عمل آمده نشان داده شده است كه مصرف كشت باكتری اسیدوفیلوس در ماست برای سركوب فعالیت انزیمهایی كه در كولون مواد شیمیایی بدون ضرر را به عوامل سرطانزا تبدیل می كنند مؤثر بوده است . یك تحقیق بسیار جالب فرانسوی كه در سال )۱۹۸۶( در مجله مؤسسه ملی سرطان امریكا منتشر شده است نشان مید هد ، زنانی كه معمولا لبنیات چرب مانند ینیر چرب می خورده اند احتمال ابتلای به سرطان در آنها خیلی زیاد بوده و لی زنانی كه بیشتر از ماست استفاده می كرده اند احتمال ابتلای به سرطان كمتری داشته اند. دانشمند دیگری در تحقیقات خود به این امر برخورد كرده است كه مصرف شیرو ماست دارای كشت acidophilus در موشهای آزمایشگاهی سرطان را مهار می كند .
● ماست به عنوان ماده مومیایی و نوشداروی معده
ماست دارای مقدار زیادی مواد هورمونی چرب طبیعی به نام پروستاگلاندین است . این مواد به عنوان عامل ضد اولسر شناخته شده اند و پوشش دیواره معده را در مقابل آثار عوامل مخرب نظیر دود سیگار و الكل حفظ و حمایت می كنند . ماده پروستاگلاندین E به صورت داروی مصنوعی ضد اولسر ساخته شده و در بازار عرضه میشود . دكتر ساموئل مانی از دانشاگاه ایالتی مركز بهداشت نیویورك در بروكلین كه یكی از كاشفان وجود مواد دارویی در شیر وماست است ، معتقد است كه چون پروستاگلاندینها در چربی شیر مستقر هستند ماستهایی كه از شیر كم چربی یا بی چربی درست شده باشند مقدار كمتری از این مواد دارند .
خوردن ماست در اشخاصی كه كلسترول خون آنها نرمال است مقدار كلسترول را كاهش می دهد ( در عرض یك هفته ۱۰- ۵ در صد كاهش می دهد .) اشخاصی كه سه پیمانه ( در حدود ۶۵۰ گرم ) ماست پاستوریزه یا غیر پاستوریزه خورده اند كلسترول خون آنها پایین آمده است و جالب این است كه در این اشخاص جزء خوب و مفید كلسترول یعنی HDLدر عین حال بالا رفته است .
با اینكه در تعدادی از گزارشهای تحقیقی امده است كه به علت وجود ماده تریپتوفان در ماست خوردن آن تا حدودی آرام بخش است و لی تحقیقات علمی دیگری كه در MIT) (به عمل آمده نشان می دهد كه ماست روی تركیبات شیمیایی مغز نیز اثر می كند و باعث هشیاری بیشتر می شود و با این ترتیب مصرف شیر و ماست كم چربی علاوه بر اینكه ایجاد چرت و خواب نمی كند ، در اغلب اشخاص موجب هشیاری و بیداری نیز ممكن است بشود .
● توصیه هایی در مورد استفاده از ماست
تمام انواع ماستها دارای خواص درمانی مشابهی نیستند و نوع و مقدار باكتری ماست در میزان تاثیر درمانی آن مؤثر است . شیرهای تخمیر شده شامل ماست ، با اضافه كردن یك یا چند باكتری مختلف از خانواده Lactobacilli ) ( درست می شوند و كشت نوع Lactobacillus acidophilus از نظر درمانی مفیدترین و مقتدرترین انواع باكتری است . ماستهای معمول دنیا غالبا از دو نوع باكتری Lactobacillus bulgaricus) و Streptococcus thermo philus) ( درست می شوند و خیلی كمتر دارای Lacidophilus) ( هستند .
ماستهایی كه در اثر پاستوریزه شدن ، پس از تخمیر باكتریشان كشته می شود خواص ضد باكتری ندارند .
ماست یك چیز زنده است بنابراین درتهیه ان باید مراقبت زیادی بشود. حتی به كاربردن یك قاشق آلوده و شسته نشده ممكن است موجب آلودگی شود و تخمیر را مختل كند .
از جوشاندن شیر به مدت زیاد خودداری شود زیرا ممكن است باكتریهای فعال و زنده كشته شود و همین كه شیر جوش آمد بی درنگ باید شعله آتش را كم كرد كه ریزریز بجوشد نه اینكه مدت زیادی در حال غلیان جوش باشد .
اشخاصی كه به علت نداشتن آنزیم خاص در معده نمی توانند از شیر دارای لاكتوز استفاده كنند براحتی می توانند از ماست استفاده نمایند .
برای اینكه خاصیت ضد باكتری ماست افزایش داده شود برای تهیه ماست می توان علاوه بر كمی ماست معمولی كه به عنوان تخمیر به كار می رود مقدار كمی نیز پودر acidophilus) ( به آن افزود . این پودر به صورت آماده با نامهای تجارتی مختلفی در داروخانه های دنیا عرضه می شود .
مفید ترین نوع ماست از نظر خواص درمانی ماستی است كه در خانه با شیر كم چربی و با توجه به توصیه های قوق درست شود و تازه تازه خورده شود . ماستهای تجارتی كه پس از درست شدن مدت چند روز یا چندین روز ممكن است مانده باشند خاصیت ضد باكتری خود را از دست می دهند و ماستهایی كه در اثر ماندن در هوای گرم ترش شده باشد علاوه بر اینكه آثار مفیدش از دست می رود دارای ضررهایی نیز می باشد .
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار