یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


به‌هنگام کردن اطلاعات چارچوب کارگاهی کشور با استفاده از طرح‌های آمارگیری و تأثیر آن بر کارائی نسبی برآوردها


به‌هنگام کردن اطلاعات چارچوب کارگاهی کشور با استفاده از طرح‌های آمارگیری و تأثیر آن بر کارائی نسبی برآوردها
نتایج حاصل از طرح‌های آمارگیری کارگاهی مرکز آمار ایران، نقش عمده‌ای را در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی، به‌ویژه تهیه حساب‌های ملی و منطقه‌ای کشور ایفا می‌کنند. از سال ۱۳۸۲ در اغلب این طرح‌ها، چارچوب کارگاهی کشور که با اجراء سرشماری عمومی کارگاهی ۱۳۸۱ ساخته شده است، به‌عنوان ابزاری برای دسترسی به واحدهای نمونه و محاسبه برآوردها مورد استفاده قرار می‌گیرد. بدیهی است به‌هنگام بودن اطلاعات این چارچوب با کاهش خطاهای آمارگیری بر کیفیت نتایج حاصل از طرح‌های آمارگیری تأثیرگذار است. از این‌رو در سال‌های اخیر، بررسی روش‌های به‌هنگام کردن اطلاعات چارچوب کارگاهی کشور توسط مرکز آمار ایران در قالب طرح به‌هنگام‌سازی چارچوب کارگاه‌های کشور مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به بررسی‌های انجام شده در طرح به‌هنگام‌سازی چارچوب کارگاه‌های کشور، روش‌های مختلفی برای به‌هنگام کردن اطلاعات چارچوب کارگاهی وجود دارد که عمده‌ترین آنها عبارتند از:
▪ فهرست‌برداری مجدد کارگاه‌ها
▪ استفاده از آمارهای ثبتی
▪ استفاده از روش‌های مبتنی بر آمارگیری
استفاده از روش اول، پوشش مناسبی از کارگاه‌های جامعه (شامل کارگاه‌های تازه تأسیس) را فراهم می‌سازد اما این روش نیازمند صرف هزینه زیاد است. به‌کارگیری روش دوم مستلزم استقرار نظام آمارهای ثبتی مناسبی در کشور است. جزئیات نحوه استفاده از این روش و محدودیت‌های اجرائی آن، در گروه به‌هنگام‌سازی چارچوب کارگاه های کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
در روش سوم، برای به‌هنگام کردن چارچوب کارگاهی، می‌توان از طرح‌های آمارگیری و نیز در صورت لزوم از طرح‌های خاصی که به‌منظور به‌هنگام کردن اطلاعات چارچوب، طراحی شده‌اند، استفاده کرد.
روشنک علی‌اکبری صبا
فریباسادات بنی‌هاشمی
غلامرضا ایزدی
زهره چیت‌ساز
علیرضا رضائی
مهدی فارسیان
میترا کلانتری
منبع : مرکز آمار ایران


همچنین مشاهده کنید