یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


اکستازی


محمدمهدی گویا، رئیس مركز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت به‌طور صریح اعلام می‌كند:‌<انتقال ایدز از راه تماس جنسی روبه گسترش است. لذا آگاهی و اطلاع رسانی به نسل جوان باید در راس امور قرار گیرد.> اما مسئولان در بدنه دولت، همچنان سعی دارند كه اعتیاد تزریقی را به عنوان شایع ترین عامل آلودگی به ویروس اچ آی وی معرفی كنند. در حالی كه حداقل از اواسط دهه ۷۰ كارشناسان آسیب های اجتماعی نسبت به افزایش روابط جنسی لجام گسیخته ، گرایش مردان متاهل یا مجرد به زنان خیابانی و رشد پدیده روسپیگری در سراسر كشور هشدار داده و اعلام كرده‌‌اند كه در آینده‌ای نزدیك، اعتیاد تزریقی به عنوان نخستین راه انتقال ویروس اچ آی وی جای خود را با بی بند‌وباری جنسی عوض خواهد كرد این عده در عین حال افزایش شیوع مصرف قرص‌های اكستازی را عاملی برای افزایش ایدز در ایران می‌دانند.> هفته گذشته وزیر بهداشت نیز رسما اعلا‌م كرد مبارزه با ایدز در اولویت های این وزارتخانه قرار ندارد.چند روز قبل در آخرین آمار رسمی كه از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی اعلام شد، شمار مبتلایان به اچ.آی.وی/ ایدز در كشور به ۱۱ هزار و ۹۳۰ نفر افزایش یافت.این در حالی‌ است كه وزیر بهداشت ایدز را مشكل پزشكی ایران نمی‌داند. كارشناسان از افزایش شیوع این بیماری ابراز نگرانی می‌كنند .بر اساس این آمار تعداد موارد ابتلا به اچ.آی.وی بر حسب جنس و سن، رده سنی ۲۵ تا ۳۴ سال با ۳ هزارو۴۹۳مورد ابتلا ۴۰( درصد)، رده سنی ۳۵ تا ۴۴ سال با ۲ هزارو۶۱۶ مبتلا ۳۰( درصد) و رده سنی صفر تا ۴ سال با ۳۸ مورد ابتلا ۴/۰( درصد)، از لحاظ درجه شیوع به ترتیب بیشترین و كمترین آمار مبتلایان را تشكیل می‌دهند. همچنین، راه انتقال ۶۱/۵ درصد از موارد ابتلا به اچ.آی.وی اعتیاد تزریقی، ۲۸/۴ درصد راه نامشخص، ۷/۶ درصد تماس جنسی، ۲درصد دریافت خون و فرآورده‌های خونی و ۰/۵ درصد از راه مادر به كودك بوده است.
نكته قابل تامل این است كه در رده سنی ۳۵ تا ۴۴ سال، راه انتقال غالب با ۳۲/۳ درصد شیوع اعتیاد تزریقی و سپس به ترتیب از راه تماس جنسی، خون و فرآورده‌های خونی، نامشخص و مادر به كودك است. ناگفته نماند به اعتقاد دكتر میترا معتمدی، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت ، راه انتقال نامشخص ، در بیشتر موارد تماس جنسی است كه از سوی مبتلایان پنهان می ماند.وی می‌گوید:‌<الگوی ابتلا به ایدز در كشور تغییر كرده ، هر چند كه این الگو هیچ گاه فقط یك شكل نبوده است اما در حال حاضر مشاهدات و تحقیقات نشان می دهد ، تعداد موارد جنسی ابتلا به ایدز افزایش داشته است.>
مواد مخدر عامل افزایش
دكتر مینو محرز متخصص بیماری های عفونی، عضو كمیته كشوری ایدز در خصوص رابطه افزایش مبتلایان به ایدز با افزایش مواد مخدر می گوید: ‌<در تمام كشورهایی كه سال ها پیش از ما با بیماری ایدز دست به گریبان بودند ثابت شد كه اعتیاد تزریقی، رشد آمار آلودگی به ویروس را به شدت افزایش می دهد.> معتادان تزریقی می توانند آلودگی را به همسران یا شركای جنسی خود منتقل كنند و از آنجا كه پس از تزریق مواد، تمایل به برقراری ارتباط جنسی دارند و این روابط هم غالباً بدون هرگونه كنترل بهداشتی و پیشگیرانه است آلودگی به سرعت شیوع می یابد.> اما متاسفانه در كشور ما علت اصلی رشد شیوع آلودگی از طریق بی بند و باری جنسی، ناآگاهی جوانانی است كه به دلیل عدم اطلاع رسانی نسبت به برقراری روابط جنسی سالم یا لااقل استفاده از وسایل پیشگیرانه در زمان ارتباط جنسی، به سرعت آلوده می‌شوند. نگرش منفی مسئولان دولتی نسبت به اطلاع‌رسانی و آگاه سازی جمعیت جوان كشور در این جهت كه در هنگام ارتباط جنسی باید از وسایل پیشگیرانه استفاده كنند و بودجه ناكافی در بخش بهداشت و درمان، دست به دست هم داده‌اند تا از جمعیت جوان كشور طعمه مناسبی برای ویروس ایدز ساخته شود.
ناموفق بوده‌ایم
دكتر مینو محرز متخصص بیماری های عفونی، عضو كمیته كشوری ایدز و مسئول كمیته كشوری درمان می‌گوید: ‌<زمانی كه روند رشد بیماری آغاز شد ما قادر به كند كردن، متوقف ساختن یا كنترل این روند نبودیم. بنابراین امروز و در آینده باید در انتظار افزایش صعودی این روند باشیم و این روندبرای ساختار فرهنگی و اجتماعی كشور بسیار نگران‌كننده است. زیرا شرایط كشور ما نه هیچ گاه با وضعیت كشورهایی مثل چین و هند قابل مقایسه بوده كه به دلیل داشتن جمعیت زیاد قادر به ارائه امكانات نباشند و نه هیچ گاه از شرایطی مثل آفریقا برخوردار بوده ایم كه محدودیت های اقتصادی و اجتماعی به شیوع بیماری دامن بزند. ما از این بابت متاسفیم كه چنین روند آلودگی و ابتلا به ایدز در كشور به هیچ وجه مورد انتظار ما نبود، اما هست ،چرا كه كنترل و پیشگیری از ابتلا و آلودگی به ایدز مستلزم دست به دست دادن تمام نهادهای مسئول است و نه یك وزارتخانه.>
اكس دریچه‌ای به سوی ایدز
استفاده از كریستال یا قرص‌های اكستازی و نیز داروهای متنوعی كه با عنوان محرك و تقویت كننده در بازار‌وجود‌دارند، می تواند نیاز و فعالیت جنسی فرد را به طور غیرعادی افزایش دهد. این به همراه دیگر تاثیرات استعمال این ماده ممكن است فرد را به قدری بی توجه و از خود بیخود كند كه استفاده از وسایل حفاظتی پیشگیری را فراموش كند؛ همچنین شخص را وادار به افراط در فعالیت‌های جنسی می‌كند كه قطعاً آسیب‌های غیرقابل جبرانی را به همراه دارد و امكان ابتلا به ویروس و دیگر بیماری‌های مقاربتی را افزایش می‌دهد.از سوی دیگر بعضی از داروهای ضد ایدزمی‌توانند مانع عكس العمل بدن در تجزیه كریستال شوند و این موجب می شود تا سطح پایداری كریستال در سیستم گردش خون طولانی‌تر و بیشتر شود. استعمال كریستال با استفاده از پیپ یا به شكل سیگارت موجب سوزاندن و بریدن لب ها می شود كه احتمال سرایت انواع ویروس‌ها از جمله هپاتیت C را افزایش می دهد. فضای استعمال كریستال تزریقی نیز در احتمال آلودگی به هپاتیت C و ایدز موثر است، به خصوص اگر سوزن، سرنگ و دیگر تجهیزات تزریقی (قاشق، صافی، شریان بند) مشتركاً استفاده شود. دكتر محسن وزیریان رئیس اداره پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر وزارت بهداشت می‌گوید: <مصرف قرصهای اكستازی به علت ایجاد صمیمیت كاذب موجب برقراری رابطه جنسی غیرمتعارف می‌شود.از سوی دیگر، آمار بروز رفتارهای پرخطر در مصرف‌كنندگان اكستازی هشداردهنده است‌. ‌مصرف این دارو، با ایجاد بی‌پروایی، رفتارهای جنسی محافظت‌نشده و مكرر به دنبال‌ ‌خواهد داشت. در نتیجه ارتباط نزدیكی میان مصرف اكستازی و ابتلا به ایدز یافت شده‌ ‌است. همچنین بیماری‌های مقاربتی در مصرف‌كنندگان اكستازی شیوع بیشتری دارد.>۶۰ درصد ناقلند
هر چند آمار دقیقی از وضعیت ایران در دست نیست نگاهی به دیگر كشورهای منطقه خالی از لطف نخواهد بود.چندی پیش روزنامه‌ ‌انگلیسی‌ ‌گاردین‌ ‌نوشت‌ ‌بیش‌ ‌از ۶۰ درصد معتادان‌ ‌به‌ ‌مواد مخـدر در‌ ‌كشـورهـای‌ ‌آسیایی‌ ‌ناقل‌ ‌ویروس‌ ‌ایدز هستند و این‌ ‌آمار در حال‌ ‌افزایش‌ ‌است‌. ‌براساس‌ ‌این‌ ‌گزارش‌ ‌یكی‌‌ ‌از راه‌های‌ ‌اصلی ابتلا به‌ ‌ویروس‌ ‌ایدز، انجام‌ ‌رفتارهای‌ ‌جنسی‌ ‌پر خطر بوده‌است.‌ ‌هم‌‌ ‌اكنون‌ ‌افزایش‌ ‌مصرف‌ ‌داروهای‌ ‌تو هم‌ ‌زا به‌‌ ‌موازات‌‌ ‌شیوع بیماری‌ ‌ایدز به شدت باعث نگرانی‌ ‌متخصصـان‌ ‌شده‌ ‌است‌. ‌قرص‌‌های‌‌ ‌نشاط آور اكستازی هم‌ ‌جزو دسته‌ ‌محرك‌ ‌ها تلقی‌‌ ‌می‌شوند و هم‌ ‌جزو‌ ‌دسته‌ ‌تا حدی‌ ‌توهم‌زاها‌ و ‌افرادی‌ ‌كه‌ ‌آن‌ ‌را مصرف‌ ‌می‌ كنند، دچار حالت‌ ‌نشاط‌ ‌كاذب‌، ‌سرخوشی‌، ‌افزایش‌انرژی‌، ‌پر‌حرفی و حالت‌های‌ ‌مشابه‌ ‌می‌شوند‌. ‌افرادی‌ ‌كه‌ ‌این‌ ‌قرص‌ ‌را مصرف‌می‌كـننـد یـك‌ ‌حالت‌‌ ‌سه‌ ‌بعدی‌ ‌پیدا می‌كنند و حساسیت‌ ‌مغـز آنها به‌ ‌بالاترین‌ ‌حد می‌رسد و سرعـت‌ ‌نـور پایین‌‌ ‌آمده‌ ‌و بیشتر درخودشـان‌‌‌فـرو می‌‌روند‌. ‌تركیب‌ ‌دیگری‌ ‌كه‌‌‌ ‌به نام‌ ‌شیشه معروف‌ ‌اسـت‌، ‌كمتر توهم‌‌‌زا‌ست‌‌ ‌ولی‌‌ ‌خاصیت محركی وانرژی‌ ‌زایی‌ ‌آن‌ ‌از اكستازی‌ ‌بیشتر است‌.
‌این‌‌ ‌قرص‌ها چون محرك‌ ‌هستند معمـولا نیـروی‌ ‌جنسی‌‌ ‌را افزایش‌ ‌می‌دهند و به‌ ‌دلیل‌ ‌به وجـود‌ ‌آوردن‌ ‌اعتماد به‌ ‌نفس‌ ‌كـاذب، ‌رفتـارهـای‌ ‌پرخطر و بی‌بند و باری در نزد مصرف‌ ‌كنندگان‌ ‌آن‌ ‌بیشتر دیده‌ ‌می‌شود‌. مصرف‌ ‌كنندگان‌ ‌قرص‌های‌‌ ‌شادی آور از‌ ‌لحـاظی‌ ‌هم‌ ‌خطر و عوارض‌ ‌رفتارهای‌ ‌خود راكمتـر درك‌ ‌می‌كنند و این‌ ‌مكانیسم‌‌‌ها‌ ‌می‌توانـد بـاعـث افزایش‌ ‌ابتلا به‌ ‌ویروس‌ ‌ایدز شود. مدتی قبل‌،‌چین نیز به طور رسمی اعلام كرد جوانان‌ چینی‌ و تایوانی‌ تحت‌ تاثیر قرص‌های‌ اكستازی‌، روابط‌ جنسی‌ نامطمئن‌ و محافظت‌ نشده‌ برقرار می‌كنند كه‌ ریسك‌ ابتلا به‌ عفونت‌ اچ‌آی‌وی را بالا می‌برد.در بررسی‌ های‌ دیده‌ وری‌ كه‌ توسط‌ یك‌ دانشگاه‌ محلی‌ چینی‌ در ۸ منطقه‌ چین‌ انجام‌ شده‌ مشاهده‌ شده‌ است‌ كه‌ تعداد زیادی‌ از كسانی‌ كه‌ قرص‌های‌ اكستازی‌ مصرف‌ می‌كنند، به‌ عفونت‌ اچ.آی.ویآ‌لوده‌ می‌شوند.به‌ گفته‌ رییس‌ اداره‌ پیشگیری‌ از ایدز این‌ دانشگاه‌، جوانان‌ بر اثر مصرف‌ اكستازی‌، قوه‌ تفكر و تصمیم‌گیری‌ خود را از دست‌ داده‌ و اقدام‌ به‌ تماس‌های‌ جنسی‌ نامطمئن‌ می‌كنند كه‌ ریسك‌ ابتلا به‌ ایدز را در آنها بالا می‌برد.
اطلاع رسانی غلط
دكتر آقا بخشی، آسیب شناس اجتماعی،‌‌در خصوص عدم اطلاع رسانی صحیح به جامعه می‌گوید: <درهمین پوستری كه اینجاست ، نوشته، با پرهیز از بی بندوباری جنسی و اعتیاد تزریقی، در برابر ایدز، سلامت خود را تا‡مین كنید، در حالی كه می بینیم تخریب قرص های اكس بسیار است و تنها محدود به تزریق و ایدز و اعتیاد و غیره نیست. این می شود یك اطلاع رسانی غلط، وقتی اطلاع رسانی غلط باشد، وقتی اعتماد مردم یك جامعه، نسبت به اطلاع دهندگان آن جامعه، سلب شود و عدم بی اعتمادی گسترش یابد، طبیعی است كه مسائل مطرح شده جدی گرفته نخواهد شد.> وقتی ملاحظه می‌شود قرص‌های اكستازی، چه طور موجب می شوند آن جریاناتی كه در حالت معمولی انجام نمی‌شود با شجاعت و راحتی، انجام شود، بدون آن كه ترس از كسی و عاقبت كاری وجود داشته باشد، آن وقت ببینید چه مشكلاتی‌پیش می‌آید؟ حتی اگر بپذیریم كه ۱۰ درصد ابتلا به ایدز، براساس تماس‌های جنسی است، پس باید بگوییم اطلاع رسانی ما اشكال داشته است. چرا باید فكر كنیم بیماری ایدز، متعلق به غربی ها و متعلق به ما نیست؟ چرا به درون خودمان نگاه نكنیم تا ببینیم چه خبر است؟ وقتی ساختار جامعه ای را به آن نحو شكل می‌دهیم كه نباید بدهیم وقتی جریان طبیعی لذت و شادی دوران جوانی را نادیده می گیریم، آن وقت بحث اكس‌و‌قرص‌های‌شادی‌آور و حمایت‌هایی پیش می‌آید كه همگی به صورت فردی نشان داده می‌شود، یعنی به جای حمایت اجتماعی از مردم، به جریان‌های عاطفی پرداختن،آن هم در تمام زمینه ها، از ارتباط بین دختر و پسر گرفته تا به عنوان مثال فقرزدایی.
بستن چشم بر روی واقعیت‌ها
واقعیت این‌است كه ایدز در كشور ما رو به گسترش است و رفتار جنسی غلط هم باعث انتقال بیشتر‌ ‌این بیماری می‌شود. چشم بستن روی این مسئله، وضع را از این كه هست بدتر می‌كند. اگر می‌خواهیم مانند كشورهای آفریقایی نشویم باید واقعیات را بیان كنیم و بدون درنظر گرفتن مسائل حاشیه‌ای روش‌های جلوگیری از ابتلا به ایدز را به‌ ‌مردم بیاموزیم. این را دیگر همه مردم می‌دانند كه ویروس ایدز از طریق سرنگ آلوده و‌ ‌روابط جنسی منتقل می‌شود ولی متاسفانه بسیاری از آنها هنوز نمی‌دانند ویروس ایدز از‌ ‌طریق چه نوع رابطه جنسی و در چه شرایطی منتقل می‌شود. تشویق مردم به رعایت مسائل اخلاقی، كار خیلی خوبی است ولی همه آن چیزی نیست كه برای مقابله با ایدز به آن نیاز‌ ‌داریم.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید