جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آمریکا استفاده ابزاری از فجایع عراق


آمریکا استفاده ابزاری از فجایع عراق
موج انفجارهای زنجیره ای ثبات سیاسی عراق را مستقیما هدف قرار داده است . شدت و دامنه تاثیرات این انفجارها و تبعات آن به حدی است که مسائل مربوط به تعداد قربانیان و ابعاد خسارتهای مالی و جانی تحت الشعاع آن هستند.
اگر چه حوادث تروریستی جزو بدیهی ترین پیامدهای اشغال عراق و حضور نیروهای متجاوز آمریکائی و انگلیسی در این کشور محسوب می شود ولی واکنش های اخیر واشنگتن در این زمینه نشان می دهد که این پدیده با موارد مشابه قبل یک « تفاوت ماهوی » دارد و آن اینکه این بار آمریکا از فجایع تروریستی عراق برای تامین اهدافش « استفاده ابزاری » می کند!
ژنرال دیوید پترائوس رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا و فرمانده نیروهای آمریکائی مستقر در عراق اخیرا به وجود اشتباهات فاحش کشورش در عراق اعتراض کرده و می گوید از حوادث عراق درس گرفته است . پترائوس مشخصا ۳ مورد را بعنوان اصلی ترین اشتباهات اشغالگران ذکر نمود و خاطرنشان ساخت که انحلال ارتش عراق « بعثی زدائی » و ماجرای زندان ابوغریب جدی ترین موارد اشتباهات آمریکا در عراق بوده اند.
وی علیرغم وقوع انفجارها و حملات تروریستی ادعا کرد سطح امنیت در عراق بویژه در بغداد راضی کننده و قابل قبول است ! و شخصا از امنیت بغداد راضی است . این اظهارات پترائوس نشان می دهد که واشنگتن فقط ناامنی علیه اشغالگران را تحمل نمی کند ولی نسبت به مرگ و معلولیت صدها قربانی غیر نظامی اهمیتی نمی دهد. چرا که تصریح می کند که از دیدگاه وی این حوادث تغییری در ارزیابی ها ایجاد نمی کند و فقط ممکن است بر موضوع جدول زمانی خروج نیروها اثر بگذارد . پترائوس می افزاید : آمریکا به این اقدام و تصمیم خود به مدت ۶۰ روز ادامه می دهد و پس از ارزیابی نهائی دولت مالکی در این مورد تصمیم خواهد گرفت .
اما « هیلاری کلینتون » وزیر خارجه آمریکا با سفرغیرمنتظره و حضور شتابزده در بغداد نشان داد که تلقی دیگری از حوادث اخیر عراق دارد. وی با لحنی تند و گزنده از نوری المالکی نخست وزیر عراق خواست که جذب عناصر حزب بعث و احیای ارتش سابق عراق را با جدیت پیگیری کند و آنرا تحت عنوان « فرایند آشتی ملی » ! نزد افکار عمومی عراق جا بیندازد.البته مالکی در این دیدار صراحتا از قبول این طرح امتناع کرد و آنرا مغایر قانون اساسی عراق دانست و حتی موضع کلینتون را در تضاد با مفاد قرارداد امنیتی بغداد ـ واشنگتن دانست ولی وزیر خارجه آمریکا بجای عقب نشینی از مواضع خود وی را تهدید کرد که در صورت اصرار بر دیدگاهش برکنار خواهد شد! و اشغالگران به خدمات وی و دستیارانش نیازی نخواهند داشت . هیلاری سپس به مالکی هشدار داد میان آشتی ملی یعنی بازگرداندن بعثی ها در سیاست و ارتش یا کناره گیری از قدرت یکی را انتخاب کند. چون نا امنی ها و انفجارات تروریستی به نقطه غیر قابل تحملی رسیده است و این به کندی و حتی توقف روند بازگرداندن بعثی ها به قدرت مربوط می شود.
روشن است که دیدگاه ژنرال پترائوس سر فرمانده نیروهای آمریکائی در عراق با خانم کلینتون وزیر خارجه آمریکا قویا در تضاد و تعارض است . این پدیده دو احتمال را قوت می بخشد از یکطرف نشانگر وجود اختلاف نظر جدی میان ساکنان جدید و قدیم در کاخ سفید است . این نکته از آن جهت اهمیت دارد که اوباما « رابرت کیتس » وزیر دفاع دوران بوش را در پست خود ابقا کرده و در واقع « نومحافظه کاران » همچنان در پنتاگون و در صحنه نظامی در عراق و افغانستان حضور دارند و نقش اصلی را ایفا می کنند. طبعا تقابل اظهارات کلینتون و پترائوس در خصوص مسائل بحرانی عراق وجود چنین اختلاف نظر جدی و صریحی را بازگو می کند.
احتمال دوم آنست که پنتاگون و وزارت خارجه در این زمینه تقسیم کارـ کرده اند و کلینتون با سفر غیرمنتظره اش به بغداد از نظر سیاسی ـ تبلیغاتی فشار تازه ای را بر دولت مالکی تحمیل می کند و بطور همزمان ژنرال پترائوس هم برای تامین اهداف پنتاگون و پیشبرد طرحهای نظامی امنیتی آمریکا در عراق به فعالیتهای شوم خود ادامه می دهد.
طبعا سئوال جدی در این زمینه اینست که آیا بحران کنونی عراق و ناامنی های اخیر ناشی از کنار زدن بعثی ها از قدرت است
بررسی ها و شواهد موجود نشان می دهند که این حرکت نمایشی کلینتون ـ پترائوس یک طرح مشترک برای سرپوش گذاشتن بر واقعیت های عینی در عراق است و با این هدف صورت گرفته و می گیرد که با انحراف افکار عمومی نظرها را از شکل گیری « شوراهای بیداری » ! و نقش شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا در فجایع تروریستی عراق به سوی دیگری منحرف سازند. در طول هفته های اخیر مقامات ارشد عراقی از جمله نوری المالکی نخست وزیر و « موفق الربیعی » معاون نخست وزیر و مشاور امنیت ملی عراق بارها از نفوذ و حضور نیرومند بعثی ها در شوراهای بیداری خبر داده اند و حتی هشدار می دهند که بعثی ها ستون فقرات شوراهای بیداری را تشکیل داده اند. در واقع هر دو طرف معتقدند جنایات تروریستی توسط بعثی ها انجام شده ولی با این تفاوت که دولتمردان عراقی می گویند وارد کردن بعثی ها به « شوراهای بیداری » باعث این بحران شده و بایستی بعثی ها کنار گذاشته شوند ولی اشغالگران معتقدند که بایستی بعثی های بیشتری وارد قدرت شوند و به آنها « سهم » داده شود موضوع دیگری که نقش و اهمیت کمتری ندارد به فعالیت شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا در عراق بازمی گردد. مطابق گزارش های موجود شرکتهای امنیتی آمریکا و برخی تشکل های شورای بیداری که توسط آمریکا سازماندهی و تجهیز و مسلح شده اند در فجایع تروریستی دست داشته اند و در واقع آمریکا متهم اصلی این جنایات تروریستی محسوب می شود.
مقامات واشنگتن مرتبا اخبار و گزارش های مربوط به این جنایات شرکتهای آمریکائی را دریافت می کنند ولی از این گزارش ها فقط برای پنهان کاری بیشتر یافتن علت لو رفتن اقدامات قبلی و پیچیده تر ساختن ارتباط با عناصر تروریستی بهره برده اند.
آنچه در مقطع کنونی اهمیت دارد اینست که اقدامات اهداف و راهکارهای اشغالگران عراق در دوران بوش و اوباما در عراق بدون کوچکترین تفاوت قابل ذکری عینا یکسان است . مردم عراق فراموش نکرده اند که بوش کوچک بارها بطور رسمی و علنی خواستار برکناری نوری المالکی شده بود. اکنون اوباما هم از طریق هیلاری کلینتون خواستار همان نکته است . با این تفاوت که بوش درخواست کناره گیری مالکی را در رسانه ها اعلام می کرد ولی اوباما با اعزام کلینتون به بغداد او را تهدید به کناره گیری می کند. آیا منظور اوباما از « تغییر » در سیاستهایش فقط همین بوده است
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی