دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

ازدواج و مسائل بهداشتی مربوط به آن


ازدواج و تشکیل خانواده به‌عنوان یک مرحله تکاملی، در زندگی هر فرد به‌شمار می‌آید. در مورد این سنت پسندیده که خداوند آن را وسیله تجدید نسل بشر قرار داده است در شرع مقدس ما سفارش اکید شده است.
تحکیم بنیان خانواده و جامعه با ازدواج شروع می‌شود. هر چه این سنگ بنای اولیه با دقت و ظرافت بیشتری گذاشته شود مراحل دیگر آنکه بر این سنگ بنا قرار می‌گیرد استوارتر خواهد بود.
در مورد انتخاب همسر و معیارهای آن فراوان گفته شده است. آنچه در بیشتر این گفته‌ها مشترک است رعایت تناسب در زمینه‌های مختلف اخلاقی، فرهنگی، اقتصادی و خانوادگی در گزینش همسر است و نتیجه آن، حفظ آرامش و بهداشت روانی و استحکام خانواده می‌باشد.
آنچه در این میان از نظر بهداشتی اهمیت دارد برخورداری زوج‌ها از آمادگی‌های لازم جسمی و روانی برای ازدواج؛ گرفتن آموزش‌های لازم از منابع صلاحیت‌دار؛ پرهیز از انجام ازدواج‌های فامیلی برای پیشگیری از بیماری‌های ژنتیک کودکان و رعایت نکات بهداشتی و انجام آزمایش‌های لازم قبل از ازدواج است که در اینمبحث به آنها خواهیم پرداخت.
●اهمیت بهداشت ازدواج
داشتن آمادگی جسمی و روحی لازم برای ازدواج، علاوه بر تحکیم بنیان خانواده موجب تضمین سلامت فرزندان خواهد بود.
اطمینان از مبتلا نبودن زوجین به بیماری مسری، نداشتن اعتیاد و بیماری روانی شدید و غیرقابل کنترل، نبود زمینه مشترک بروز بیماری‌های ژنتیک در زوجین و داشتن شناخت لازم در مورد فیزیولوژی جنس مخالف از جمله مواردی است که در بهداشت ازدواج، به آنها پرداخته می‌شود و بی‌توجهی نسبت به آنها علاوه بر مشکلاتی که می‌تواند برای خود زوجین به‌وجود آورد سبب تولد کودکانی خواهد شد که از سلامت کافی برای زندگی طبیعی برخوردار نیستند.
بدین لحاظ امروزه به اهمیت و ضرورت این مسائل برده شده است و به آن توجه می‌شود.
● آزمایش‌های پیش از ازدواج
به‌طور معمول، این آزمایش‌ها شامل آزمایش خون (از نظر وجود کم‌خونی و بیماری تالاسمی و نیز تشخیص گروه‌های خونی) و آزمایش ادرار (از نظر وجود بیماری مقاربتی و اعتیاد) است و در صورت نیاز آزمایش‌های تکمیلی انجام می‌شود.
وجود کم‌خونی در دختران در شرف ازدواج در کشور ما نسبتاً شایع است و با انجام آزمایش در این مرحله می‌توان به آن پی برد و آن را درمان کرد.
▪ تالاسمی: بیماری ژنتیک خونی است که به‌علت نقص در ساختمان گلبول‌های قرمز. این سلول‌ها زودتر از حد معمول از بین می‌روند و عمر کوتاهی دارند و فرد مبتلا به این بیماری‌ها، دچار کم‌خونی و عوارض ناشی از آن می‌شود.
▪ اول: مرکز بهداشتی درمانی ویژه مشاوره تالاسمی و آزمایشات قبل از ازدواج
▪ بعد: تدارک مراسم ازدواج
مرکز بهداشتی درمانی ویژه مشاوره تالاسمی
آزادی در انتخاب همسر، حق مسلم همه انسان‌ها می‌باشد ولی داشتن فرزند سالم تکلیف شرعی و وظیفه ملی ما است.
در صورت تشخیص تالاسمی در هر یک از زوجین، به‌خصوص در صورتی‌که حالت خفیف این بیماری هم در پسر و هم در دختر وجود داشته باشد، پیشنهاد می‌شود که با یکدیگر ازدواج نکنند. چه در غیر این‌صورت کودکان آنها احتمالاً به حالت شدید تالاسمی مبتلا می‌شوند که حیات او را به مخاطره می‌اندازد.
آزمایش از نظر وجود بیماری سفلیس نیز انجام می‌شود زیرا وجود این بیماری در مادر منجر به بروز بیماری سفلیس مادرزادی و نقایص جانبی آن در کودکان خواهد شد.
آزمایش اعتیاد، افراد معتاد را مشخص می‌کند و چون چنین افرادی صلاحیت اداره کردن خانواده را از نظر قانونی ندارند به خاطر پیشگیری از مشکلات ناشی در این امر، قانون به این افراد اجازه نمی‌دهد همسری به عقد خویش درآورند.
منبع : مطالب ارسال شده