جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

هر گردی گردو نیست


هر گردی گردو نیست
اگر گردو نبود، مسلما خورش فسنجان هم نبود. اگر گردو نبود معلوم نمی شد كه سعدی علیه الرحمه، تربیت نااهلان را به چه چیزی تشبیه می كرد و خلاصه، هر گردی هم گردو نیست! گذشته از ضرب المثل های گردویی، این خشكبار مغذی، درختی زیبا و سایه افكن دارد كه در مناطق معتدل دنیا می روید. درخت گردو به سن ۲۰ سالگی شروع به میوه دادن می كند و اوج باروری و میوه دهی اش پنجاه سالگی است!
● تركیبات شیمیایی:
مغز گردو حاوی چند اسیدایی، مقداری اسانس، اگزلات آهك و ویتامین های A، B، C، D و E است.
در ۱۰۰ گرم مغز گردوی خام و خشك موادی بدین شرح وجود دارد: ۴/۵ گرم آب، ۵۱/۸ پروتئین، ۶۵ گرم چربی، ۱۳ گرم مواد نشاسته ای و مقادیری هم كلسیم، فسفر، آهن، مس، سدیم، پتاسیم، ویتامین A و B۱ و B۲ و B۳ و ویتامین ث است.
● خواص دارویی:
از نظر طب قدیم ایران، گردو گرم و خشك است و نیاكان ما از روغن آن برای پختن غذا استفاده می كردند. روغنی كه زرد روشن است و طعم مطبوعی دارد و خیلی زود در هوای آزاد اكسیده می شود. مهم ترین خاصیت گردو، خون ساز بودن آن است. خوردن گردو با انجیر و موز حواس را تقویت می كند. تركیب گردو و عسل برای اشخاص لاغر مفید است. گردو ورم مفاصل را درمان می كند و به جذب آهن در بدن یاری می رساند. بهتر است مغز گردو را در ظرف دردار و داخل فریزر نگه دارید تا كهنه نشود.
● و اما مضرات:
گردو بسیار خوب و مغذی است اما در خوردن آن نباید اسراف كرد زیرا سبب ورم لوزه و زخم دهان می شود. گرم مزاج ها بهتر است كمتر بخورند، در غیر این صورت برای هضم آن باید از انار ترش و یا سكنجبین و یا سركه كمك بگیرند. مغز گردوی كهنه سمی است و نباید مصرف كرد.
منبع : روزنامه جوان