جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


۱۰ برگ برنده


۱۰ برگ برنده
داریم به قسمت خوب زندگی نزدیك می‌شویم، به جشنواره فجر. به قول یكی از رفقا تمام سختی‌های زندگی را تحمل می‌كنیم تا برسیم به چیزهای خوبش. فیلم‌های پرسروصدای احتمالی جشنواره فجر امسال و حاشیه‌هایی كه تا به حال نشنیده‌اید.
حالا كمتر از یك هفته تا آغاز جشنواره فجر مانده و از این بابت باید خدا را شكر كنیم كه زنده‌ایم (اگر زبانم لال، تو این یك هفته نمیریم!) و می‌توانیم باز هم دور هم جمع شویم و خوش بگذرانیم و فیلم ببینیم. فیلم‌هایی كه فارغ از خوب و بدشان با گذشت زمان برایمان خاطره‌انگیز می‌شوند.
این مطلب كاری به فیلم‌های خارجی ندارد و یك راست رفته سر وقت فیلم‌های ایرانی. فیلم‌هایی كه پیش‌بینی می‌شود در مقایسه با دو سه سال گذشته، كیفیت بهتری داشته باشند و جشن را برایمان دوست‌داشتنی‌تر كنند. جشنی كه خیلی وقت است از آن حسابی كیف نكرده‌ایم. اما لازم نیست نگران باشید. شنیده‌ها حكایت از خبرهای خوشی دارند كه البته درستی‌اش در طول جشنواره مشخص می‌شود.
● پاداش سكوت
▪ برگ برنده: مازیار میری به گواه دو فیلمی كه قبلا ساخته (قطعهٔ ناتمام و به آهستگی)، فیلمساز متوسطی است. اما دو دلیل باعث شده كه سومین فیلم او مهم جلوه كند.
یكی بازیگران پرتعداد و مشهور فیلم و دیگری داستانش. در پاداش سكوت، پرستویی، كیانیان، آتیلا پسیانی و فرهاد اصلانی بازی می‌كنند. تقابل پرستویی و كیانیان می‌تواند یادآور آژانس شیشه‌ای و روبان قرمز باشد.
از طرف دیگر داستان فیلم اقتباسی از داستان كوتاه «من قاتل پسرتان نیستم» (نوشته احمد دهقان) است كه جزو پرسروصداترین قصه‌های ادبیات دفاع مقدس در این چند ساله بوده. موسیقی متن فیلم، كار پیمان یزدانیان است كه گفته می‌شود از بهترین ساخته‌های اوست و بخت زیادی برای دریافت جایزه دارد.
▪ حاشیه
ـ صحنه‌های دریای فیلم، درون استخری در تهران فیلم‌برداری شد كه برای گرفتن‌اش از فیلم‌بردار آلمانی استفاده كردند.
ـ به‌نظر می‌رسد پاداش سكوت از نظر مدیران جشنواره، مهم‌ترین فیلم امسال است و از همین حالا می‌توان سیمرغ بلورین بهترین فیلم را برایش كنار گذاشت. آن هم در سالی كه بخش قابل توجهی از فیلم‌های بخش مسابقه را تولیدات سینمای دفاع مقدس تشكیل داده است.
▪ خلاصه داستان: از میان یك جمع چریكی پر تعداد در زمان جنگ، تنها یك نفر زنده مانده. او به دنبال هویت بقیهٔ افراد گروه است...
▪ بازیگران: پرویز پرستویی، رضا كیانیان، آتیلا پسیانی، فرهاد اصلانی، جعفر والی، مهتاب كرامتی و پریوش نظریه
● اتوبوس شب
▪ برگ برنده: اتوبوس شب قرار است بعد از دو فیلم بدِ گل یخ و نوك برج، فیلمِ دلی كیومرث پوراحمد باشد و خاطرهٔ بهترین كارهایش (قصه‌های مجید و شب یلدا) را برایمان زنده كند.
فیلم‌برداری سیاه و سفید فیلم (كار مهدی جعفری) احتمالا نظرگیر خواهد بود و خسرو شكیبایی در نقش رانندهٔ اتوبوس، توجه‌ها را به خود جلب خواهد كرد. گفته می‌شود كه كل داستان فیلم در یك شب اتفاق می‌افتد كه اگر این‌طور باشد اتوبوس شب، فشرده‌ترین قصهٔ جشنواره را خواهد داشت.
▪ حاشیه
ـ در زمان فیلم‌برداری صحبت‌هایی مبنی بر زد و خورد محمدرضا فروتن با دستیار كارگردان به گوش می‌رسید كه ظاهرا همه چیز حل و فصل شده است.
ـ اتوبوس شب با دوربین فیلم‌برداری HD (دیجیتالی) فیلم‌برداری شده و برای نمایش در جشنواره به نگاتیو تبدیل می‌شود.
▪ خلاصهٔ داستان: نوجوان رزمنده‌ای باید به تنهایی چندین اسیر عراقی را به پشت جبهه منتقل كند كه در این كار با مشكلات زیادی مواجه می‌شود.
▪ بازیگران: خسرو شكیبایی، محمدرضا فروتن، كورش سلیمانی و مهرداد صدیقیان
● پارك وی
▪ برگ برنده: فریدون جیرانی كارگردان كار بلدی است كه می‌داند چگونه یك فیلم باید تماشاگرش را تحت‌تأثیر قرار دهد. به همین خاطر است كه اكثر فیلم‌های او برای تماشاگر ایرانی جذاب بوده و فروش‌های بالایی داشته. پارك وی مثل موفق‌ترین فیلم جیرانی یعنی قرمز، یك تریلر است كه نكته‌‌های زیادی برای رو دست زدن به تماشاگرش دارد.
از مهم‌ترین نكات فیلم كه می‌توان به آن اشاره كرد خشونت بسیار زیادش است كه می‌گویند باعث شده پارك وی خشن‌ترین فیلم سینمای بعد از انقلاب باشد.
از نیما شاهرخ‌شاهی و رعنا آزادی‌ور به عنوان جذاب‌ترین زوج جشنواره نام برده می‌شود كه در حكم غافلگیری فیلم برای تماشاگران هستند.
▪ حاشیه
ـ پارك وی در سكوت كامل خبری فیلم‌برداری شد و چیز زیادی از آن به بیرون درز نكرد. گروه سازندهٔ فیلم حتی خلاصهٔ داستانش را هم از رسانه‌ها پنهان كردند.
ـ پارك وی دهمین فیلم فریدون جیرانی است و می‌تواند به نوعی نشان‌دهندهٔ جایگاه او در سینمای ایران باشد. سینمایی كه جیرانی برای جذاب‌تر كردنش تلاش‌های بسیاری كرده و داستان‌های سخت (از نظر ممیزی) و تا به حال پرداخته نشده‌ای درش ساخته است.
▪ خلاصه داستان: پسری (نیما شاهرخ‌شاهی) زنش (رعنا آزادی‌ور) را در زیرزمین خانه زندانی كرده و او را آزار می‌دهد. مادر پسر (بیتا فرهی) هم به او كمك می‌كند...
▪ بازیگران: نیما شاهرخ‌شاهی، رعنا آزادی‌ور، بیتا فرهی، محمدرضا شریفی‌نیا، نیوشا ضیغمی، مهدی احمدی و آناهیتا نعمتی.
● اخراجی‌ها
▪ برگ برنده: كمتر كسی است كه مسعود ده‌نمكی را نشناسد. چهرهٔ مشهور و شناخته شدهٔ سیاسی سال‌های قبل، حالا بعد از ساختن دو مستند (فقر و فحشا ـ كدام استقلال، كدام پیروزی) با فیلم داستانی اخراجی‌ها در جشنواره فجر حاضر است و گفته می‌شود فیلمش بامزه‌ترین اثر جشنواره خواهد بود.
موسیقی فیلم را فریدون شهبازیان ساخته كه براساس شنیده‌ها كار جالب و متفاوتی شده. امین حیایی هم به احتمال زیاد برای بازی‌اش در فیلم، جزو كاندیداهای نقش مكمل مرد خواهد بود.
▪ حاشیه
ـ فیلم، تولید سخت و پرخرجی داشته و گفته می‌شود تا به حال ۶۰۰ میلیون تومان خرجش شده است.
ـ محمدرضا شریفی‌نیا و اكبر عبدی بعد از سال‌ها كدورت در فیلم همبازی شدند و دو نقش اصلی فیلم را بازی كردند.
▪ خلاصه داستان: مجید (كامبیز دیرباز) از اراذل جنوب تهران عاشق دختر پیرمرد عارفی می‌شود. پیرمرد شرط ازدواج مجید و دخترش (نیوشا ضیغمی) را سر به راه شدن او می‌داند. مجید برای اثبات سر به راه شدن خود به جبهه می‌رود .
▪ بازیگران: كامبیز دیرباز، اكبر عبدی، امین حیایی، محمدرضا شریفی‌نیا، نگار فروزنده و نیوشا ضیغمی
● رئیس
▪ برگ برنده: مسعود كیمیایی پس از سه سال غیبت مجددا در جشنوارهٔ فجر حاضر است و فیلمش به همراه سنتوری احتمالا مهم‌ترین و پرتماشاگرترین فیلم‌های جشنواره خواهند بود و بیشترین صف‌ها برایشان بسته خواهد شد. قصهٔ رئیس مثل حكم در یك فضای هذیانی اتفاق می‌افتد كه شخصیت‌های زیادی در آن حضور دارند.
مهم‌ترین برگ برندهٔ فیلم هم گروه بازیگری‌اش (با چهره‌پردازی‌های عجیب و غریب) است. گفته می‌شود پولاد كیمیایی، مهناز افشار و داریوش ارجمند بازی‌های خیلی خوبی در فیلم كرده‌اند.
علیرضا زرین‌دست مثل حكم، فیلم‌برداری درخشانی در فیلم انجام داده و فرزین قره‌گزلو در اولین تجربه‌اش، موسیقی دلپذیری برای فیلم ساخته است.
▪ حاشیه
ـ در روزهای آخر فیلم‌برداری، علیرضا زرین‌دست خواستار پولش شد كه به خاطر جور نشدن به موقع آن، حاضر نشد سكانس آخر فیلم را فیلم‌برداری كند. به همین خاطر این كار را كس دیگری انجام داد.
ـ ابتدا قرار بود نقش امین تارخ را در فیلم، سعید راد بازی كند كه به خاطر به توافق نرسیدن طرفین این قضیه منتفی شد.
▪ خلاصه داستان: رضا (فرامرز قریبیان) برای نجات جان پسرش سیامك (پولاد كیمیایی) از خارج به ایران می‌آید. دوست قدیمی ‌رضا كه نام او هم رضا (امین تارخ) است، مأمور دستگیری رفیق قدیمی‌اش می‌شود. از طرف دیگر سیامك برای رئیس كار می‌كند و عاشق طلا (مهناز افشار) است. عشقی كه برای او مشكلات زیادی را به وجود می‌آورد و...
▪ بازیگران: پولاد كیمیایی، مهناز افشار، فرامرز قریبیان، امین تارخ، لعیا زنگنه، خسرو شكیبایی و داریوش ارجمند● اقلیما
‌▪ برگ برنده: محمدمهدی عسگرپور از مدیران سابق جشنواره فجر و فارابی است كه حالا با ساخت اقلیما سومین فیلمش را كارگردانی كرده است. فیلم قبلی عسگرپور یعنی قدمگاه در جشنواره بیست و دوم نمایش داده شد و كلی هواخواه پیدا كرد. هیچ بعید نیست كه این اتفاق برای اقلیما هم بیفتد. گفته می‌شود كه اقلیما فیلم‌نامهٔ خوب و مناسبی دارد (نوشتهٔ مشترك عسگرپور و محمدرضا گوهری) و بازی حسین یاری در فیلم برایش یك سیمرغ بلورین به ارمغان می‌آورد.
▪ حاشیه
ـ اقلیما در ژانر تریلر (دلهره و هیجان) ساخته شده و قرار است پیچ‌های داستانی‌اش تماشاگر را غافلگیر كند.
ـ اقلیما از معدود تولیدات امسال سینمای ایران است كه حاشیهٔ چندانی دور و برش وجود ندارد.
▪ خلاصه داستان: زندگی مرفه و آرام سارا (پانته‌آ بهرام) و عماد (حسین یاری) با بستری شدن عماد در بیمارستان به خاطر بیماری قلبی از آرامش خارج می‌شود.
▪ بازیگران: حسین یاری، پانته‌آ بهرام، احمد مهران‌فر، احسان امانی و شاهرخ فروتنیان
‌● سنتوری
▪ برگ برنده: حضور هر فیلم مهرجویی در جشنواره فجر یك اتفاق است. مهرجویی سه سال بعد از مهمان مامان، حالا با سنتوری در جشنوارهٔ فجر حاضر است كه گفته می‌شود فیلم تلخ و تأثیرگذاری از كار درآمده. سنتوری مثل لیلا یك ملودرام است كه می‌خواهد
تماشاگرش را از نظر حسی تحت‌تأثیر قرار دهد. تورج منصوری به عنوان فیلم‌بردار سهم زیادی در شكل‌گیری فضای نیمه سیاه و سفید فیلم داشته و تجربهٔ موفقیت‌آمیز دوربین روی دست در فیلم مهمان مامان را این‌جا به شكل پخته‌تری تكرار كرده است.
بازی بهرام رادان در نقش علی سنتوری قطعا یكی از مهم‌ترین بازی‌های جشنواره خواهد بود . آوازهای فیلم، كار محسن چاووشی است كه از نظر حسی تلخ و ویران كننده از كار در آمده است.
▪ حاشیه
ـ سنتوری اول قرار بود در دهمین جشن خانهٔ سینما به نمایش درآید كه دچار مشكلات ممیزی شد و اكرانش تا جشنواره فجر به تعویق افتاد.
ـ سر این كه نقش علی سنتوری را چه كسی بازی كند، صحبت‌های زیادی بود. حتی در مقطعی از محمد سلوكی (مجری شبكه تهران) نام برده می‌شد. اما در نهایت نقش به بهرام رادان رسید.
▪ خلاصه داستان: علی سنتوری (بهرام رادان) خوانندهٔ موفقی است كه زندگی روبه راه و به سامانی دارد. علی دچار مشكل اعتیاد می‌شود و همه چیزش از جمله زنش (گلشیفته فراهانی) را از دست می‌دهد...
▪ بازیگران: بهرام رادان، گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان، رؤیا تیموریان و حسن پورشیرازی
● روز سوم
▪ برگ برنده: تجربهٔ صاحبدلان این‌قدر برای محمدحسین لطیفی موفقیت‌آمیز بود كه از دو بازیگر اصلی آن سریال (پورسرخ وكوثری) در روز سوم استفاده كرده است. روز سوم از معدود فیلم‌های سینمای دفاع مقدس است كه به قصهٔ حصر خرمشهر می‌پردازد.
گفته می‌شود كه فیلم، صحنه‌های احساسی بسیار خوبی دارد و پورسرخ و باران كوثری هم در فیلم حضور متفاوت و جالبی دارند و به احتمال زیاد كاندیداهای بهترین بازیگر مرد و زن خواهند بود. روز سوم می‌تواند پدیدهٔ جشنواره باشد.
▪ حاشیه
ـ روز سوم از پرخرج‌ترین فیلم‌های امسال سینمای ایران است كه حدود ۴۵۰ میلیون تومان صرف تولیدش شده است.
ـ فیلم‌برداری فیلم چند بار به خاطر شرایط آب و هوا متوقف شد و تنها ده روز مانده تا آغاز جشنواره به پایان رسید.
▪ خلاصه داستان: سمیره (كوثری) و رضا (پورسرخ) خواهر و برادری هستند كه از شهر خرمشهر دفاع می‌كنند. در یك شرایط بحرانی، سمیره در حلقهٔ دشمن می‌ماند و رضا و همرزمانش تلاش می‌كنند تا او را از چنگال دشمن رها كنند.
▪ بازیگران: پوریا پورسرخ، باران كوثری، برزو ارجمند و حامد بهداد
● قاعده بازی
▪ برگ برنده: با توجه به سابقهٔ احمدرضا معتمدی و فیلم‌هایی كه قبلا ساخته است (هبوط، زشت و زیبا و دیوانه از قفس پرید)، خیلی نباید روی قاعدهٔ بازی حساب باز كرد، اما از طرف دیگر گفته می‌شود كه این یكی با فیلم‌های قبلی فیلمساز تفاوت دارد و كمدی‌اش به شكل درست و حسابی درآمده است. این فیلم بازیگران خیلی زیادی دارد كه باعث شده از پربازیگرترین فیلم‌های امسال سینمای ایران باشد.
یكی از مهم‌ترین بازیگران فیلم، جمشید‌ هاشم‌پور است كه نقش یك شخصیت دوجنسیتی را بازی می‌كند. فیلم‌برداری فیلم یك سال و نیم طول كشید و در آستانهٔ جشنواره گفته می‌شود كه هنوز ساخت جلوه‌های ویژه‌اش به پایان نرسیده.
▪ حاشیه
ـ شروع فیلم‌برداری فیلم، اواخر سال ۸۳ بود و در این مدت هیچ خبری از فیلم به بیرون درز نكرد. گفته می‌شود كه فیلم، تولید سخت و پرخرجی داشته است.
ـ در آخرین روزهای فیلم‌برداری، وصول چك سعید پورصمیمی‌ به مشكل برخورد و او گفت تا پول نگیرد جلوی دوربین نمی‌رود. به همین خاطر پول آقای بازیگر به شكل نقد پرداخت شد و او بازی‌اش را در فیلم ادامه داد.
▪ خلاصه داستان: پسری پایین شهری ( عبدی) عاشق دختری پولدار (الناز شاكردوست) می‌شود. عشقی كه معلوم می‌كند دو خانواده از یك ریشه هستند. یعنی پدربزرگ دختر و پسر یك نفر است و دو خانواده از این موضوع خبر ندارند...
▪ بازیگران: اكبر عبدی، سعید پورصمیمی، داریوش ارجمند، الناز شاكردوست، حمید لولایی، گوهر خیراندیش، فریده سپاه‌منصور و جمشید‌ هاشم‌پور
● سنگ، كاغذ، قیچی
برگ برنده: مهم‌ترین نكته دربارهٔ این فیلم، تهیه‌كنندهٔ آن حمید اعتباریان است كه حاضر شده این فیلم پر خرج شهری را تهیه و تولید كند. سابقهٔ سعید سهیلی در سینمای ایران نشان می‌دهد كه خیلی نباید به فیلم جدیدش امیدوار بود. البته شاید قصهٔ فیلم حساسیتی برانگیزد و باعث شود كه تماشاگران جذبش شوند. امین حیایی در فیلم، چهرهٔ خوبی دارد و بهترین عكس‌های فیلم متعلق به صورت مردانهٔ اوست.
▪ حاشیه
ـ فیلم‌برداری این فیلم سال پیش همزمان با شروع جشنواره فجر آغاز شد.
ـ اولین نمایش فیلم می‌توانست چند ماه پیش باشد، اما سازندگانش ترجیح دادند تا جشنواره فجر صبر كنند.
▪ خلاصه داستان: جهان (امین حیایی)كه براساس توطئه‌ای زندانی شده، پس از دو سال از زندان آزاد می‌شود و به همراه دوستش محمود (شهرام حقیقت‌دوست) و نامزد او (اندیشه فولادوند) تصمیم به انتقام می‌گیرد...
▪ بازیگران: امین حیایی، اندیشه فولادوند، شهرام حقیقت‌دوست، رامتین خداپناهی، نیلوفر خوش‌خلق و جمشید‌ هاشم‌پور.
پویان عسگری
منبع : روزنامه همشهری