یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

استرس شغلی


استرس شغلی
استرس شغلی، راه های پیشگیری و شیوه های مقابله تالیف دو استاد دانشگاه مهدی خدادادی و رضا دولتیار باستانی است که به تازگی موسسه انتشارات مدیر با تیراژ ۲۰۰۰ نسخه در ۳۳۶ صفحه چاپ و منتشر کرده است.
● ضرورت مطالعه کتاب
هدف از تالیف کتاب این است که افراد و سازمان ها از ریشه ها و مبانی فشار روانی در محیط های کاری و زندگی آگاهی یابند و از شیوه کارایی و بهره گیری از آنها مطلع شوند. هدف این است که افراد بدانند از چه طریقی می شود استرس های مخرب را مدیریت کرد. بیشتر مردم، استرس را به عنوان یک ویژگی منفی در زندگی خویش تلقی می کنند. این امر ممکن است صحت داشته باشد، اما در آموزش مدیریت موثر بر استرس، امکان دارد به این نتیجه برسید که تجربه لحظاتی پراسترس، می تواند عملاً برای شما سودمند نیز باشد. اگر استرس با مدیریت درست در مسیر صحیحی هدایت شود، می تواند برای تامین کسب انرژی به منظور افزایش توانایی اجرایی و بهبود روحیه مورد استفاده قرار گیرد. گفتنی ها درباره استرس بسیار است. این کتاب روزنه ای است کوچک به دنیای ناشناخته ها، به گفته مولفان، سخن زیبای لافونتن در این باره مناسب است: اگر اثر من الگوی چندان مناسبی نیست، ولی دست کم راهی را گشوده ام. دیگران حرف آخر را خواهند زد.
● ساختار کتاب
استرس شغلی حاوی هفت فصل است. این فصول عبارتند از:
▪ استرس را بشناسیم
▪ واکنش های فیزیولوژیک در برابر تاثیرات نامطلوب استرس
▪ منابع استرس
▪ استرس های مربوط به کار
▪ ارزیابی و تشخیص
▪ راه های پیشگیری و شیوه های مقابله با استرس شغلی
▪ خویشتنداری و مدیریت رفتار
راه های پیشگیری و شیوه های مقابله با استرس شغلی ششمین فصل این کتاب است. در بخشی از این فصل درباره حمایت اجتماعی و تاثیر آن در کاهش استرس توضیحاتی آمده است که نقل آن سودمند خواهد بود.
● حمایت اجتماعی برای پیشگیری و مقابله با استرس شغلی
به نظر می رسد حمایت اجتماعی نیز، مثل نیروی روانی، آثار استرس را تعدیل می کند (کوهن و ویلز ۱۹۸۵، پاجل و بیکر ۱۹۸۷) هر چند که حمایت اجتماعی یک متغیر موقعیتی است، می توانیم در کمک گرفتن یا کمک نگرفتن از آن، آزادی عمل داشته باشیم. جیمز هوز (۱۹۸۴ و ۱۹۸۱) در مورد کنترل استرس، به چهار نوع حمایت اجتماعی اشاره می کند که می توانند ما را در رهایی از استرس یاری رسانند. فیور (۱۹۸۰) حمایت اجتماعی دیگری به آنها اضافه می کند. مجموعه این حمایت های اجتماعی عبارتند از:
۱) مشغولیت هیجانی: مشغولیت هیجانی یعنی به مسائل مردم گوش دادن، عاطفی بودن، همدردی کردن، دلداری دادن و محبت کردن.
۲) کمک عملی: کمک عملی یعنی حمایت مالی و خدماتی که رفتار سازگاری را امکان پذیر می سازد؛ مثلاً پس از سیل، زلزله، آتش سوزی یا خشکسالی، دولت می تواند قرض های بدون بهره یا با بهره بسیار کم به مردم یا به بازماندگان بدهد تا بتوانند خود را پیدا کنند. سازمان های کمک رسانی می توانند غذا، پوشاک، دارو و پناهگاه موقتی تهیه کنند.
۳) اطلاعات: منظور از اطلاعات عبارت از راهنمایی کردن افراد به منظور تقویت سازگاری آنهاست. درخواست اطلاعات در مورد شیوه سازگاری، اولین انگیزش برای اقدام به روان درمانی موثر یا تبادل نظر با افراد باتجربه یا مذهبی است.
۴) ارزشیابی: ارزشیابی یعنی پذیرش واکنش های دیگران در مورد رفتار خود. این نوع حمایت، به مردم کمک می کند تا آنچه را که برای آنها اتفاق افتاده است، تفسیر یا درک کنند.
۵) اجتماعی شدن: آثار سودمند حمایت اجتماعی، از اجتماعی شدن واقعی منتج می شود. هر چند که هدفش حل مسائل نیست.مکالمه، فعالیت های سرگرم کننده و حتی شریک شدن با شخص دیگری، نمونه هایی از اجتماعی شدن است.
●ویژگی های کتاب
ویژگی های متنوعی در این کتاب وجود دارد. از جمله آنکه شما با مجموعه ای از آزمون ها و تست های گوناگون درباره استرس آشنا می شوید. این آزمون ها به نوعی می تواند میزان استرس شما را بسنجد. با سنجش آن درمی یابید تا چه حد لازم و ضروریست که به راه پیشگیری از آن یا مقابله با آن اقدام کنید. برای نمونه احساس استرس عمومی یکی از آزمون هایی است که در این کتاب آمده است. این آزمون نتیجه تحقیقات دانشگاه کارنگی ملون است که معیاری تفریحی برای اندازه گیری استرس شما به دست می دهد.
منبع : روزنامه سرمایه