دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

گلابی، شاه‌میوه‌ها


گلابی، شاه‌میوه‌ها
گلابی؛ «شاه میوه» یا «آمرود»، میوه‌ای است سبز یا زرد رنگ، آبدار و مخروطی شکل که طعمی خوش دارد و معطر است.
گیاه گلابی بومی آسیای غربی و اروپای شرقی مخصوصا نواحی شمال‌غربی ایران و کوه‌های قفقاز است و بعد از سیب، مهم‌ترین میوه دانه‌دار دنیا و ایران به شمار می‌آید.
گونه‌های مختلف گلابی طعم‌های گوناگون از ترش تا شیرین دارند. این میوه حاوی ویتامین‌های E و C، کلسیم، آهن، منیزیم و روی است. چون گلابی میوه‌ای آبدار و حاوی ویتامین C است، در زیبایی پوست تأثیر بسزایی دارد. یکی از خواص مهم گلابی، ملین بودن آن است؛ همچنین دانه‌های ریزی که در موقع خوردن گلابی زیر دندان احساس می‌کنید، برای دفع مواد زائد بدن بسیار مؤثر است. ضمن اینکه گلابی میوه‌ای است که به آسانی هضم و جذب بدن می‌شود. گلابی حاوی ریز‌مغذهایی چون فلوئور، سلنیوم، کرم و بور است که برای سلامتی و تأمین ریزمغذی‌های بدن بسیار مفید است.
خواص درمانی گلابی
قسمت هایی از درخت گلابی که مورد استفاده غذایی و درمانی قرار می‌گیرد:
۱) میوه
۲) برگ
۳) پوست درخت آن.
گلابی را می‌توان به‌صورت خام یا پخته (مربا و کمپوت) مصرف کرد.
▪ گلابی میوه‌‌ای عالی، گوارا و پرآب است که خاصیت لینت‌دهندگی دارد. افرادی که یبوست دارند، سعی کنند در روز ۱ تا ۲ گلابی بخورند و بلافاصله یک لیوان آب ولرم بنوشند تا تأثیر بیشتر و بهتری ببینند.
▪ دانه‌های بسیار ریز درون گلابی، از جنس سلولز است و در دستگاه گوارش هضم نمی‌شود. از این رو با عبور از دستگاه گوارش، معده و روده را پاک می‌کند و کلیه مواد زائد باقیمانده در شکم را دفع می‌کند.
▪ پوست گلابی که در معرض نور خورشید قرار دارد، از نظر ویتامین‌ها غنی‌تر است. به علاوه قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن است، لذا بهتر است گلابی را با پوست بخورید.
▪ کسانی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، اگر به طور مرتب گلابی بخورند خون آنها تصفیه خواهد شد.
▪ گلابی برای غدد داخلی بدن بسیار مفید است. تانن و پتاسیم آن، اسید اوریک را به هر اندازه که باشد حل می‌کند. به همین دلیل، افراد مبتلا به نقرس، آرتروز و رماتیسم می‌توانند از آن بهره زیادی ببرند.
▪ گلابی برای معالجه امراض سینه عالی است و این خاصیت مربوط به تانن آن است و اگر گلابی کمی گس باشد برای سینه بهتر است.
▪ گلابی به علت دارابودن ارسنیک رعشه را درمان می‌کند.
▪ ماده مهم دیگری که در گلابی موجود است عنصر بورون(BORON) است که با افزایش جذب کلسیم، از بروز پوکی استخوان به خصوص در زنان یائسه جلوگیری می‌کند.
▪ موادی که برای استخوان‌ها مفیدند، برای مغز نیز نافع‌اند. گلابی هم از این قاعده مستثنا نیست و از میوه هایی است که برای حافظه و تمرکز حواس مفید است.
▪ گلابی یکی از میوه‌های ضدعفونی کننده یا ضدمسمومیت است و این خاصیت به دلیل ادرارآور و ملین بودنش است.
▪ گلابی موجب شادابی و طراوت بدن و پوست می‌شود.
▪ گلابی برای بیماران دیابتی میوه بسیار مناسبی است، چون قسمت اعظم قند آن سلولز، سوربیتول و لوولوز است.
▪ گلابی ترشح بزاق را افزایش می‌دهد، در نتیجه هضم غذا را آسان می‌کند. پس پوره آن برای سالمندان بسیار مفید است.
▪ فیبر موجود در گلابی لینین(LININ) است که غیرقابل حل بوده و برای کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر است.
برگ گلابی
▪ جوشانده برگ گلابی برای کلیه بسیار مفید است، چون ادرارآور، ضدعفونی‌کننده و میکروب‌کش مثانه است. از این رو مبتلایان به عفونت ادراری بهتر است با جوشانده برگ گلابی آشتی کنند. برای تهیه جوشانده برگ گلابی، ۱۰۰ گرم برگ جوان درخت گلابی را در یک لیتر آب به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آن را در سه وعده به میزان ۱ تا ۲ استکان بخورید.
▪ دم کرده برگ گلابی دارویی شفابخش برای بی‌خوابی است، اعصاب را آرام می‌کند و سردردهای میگرنی را درمان می کند.
ـ تذکر:
۱) هضم پوست گلابی کمی مشکل است، از این رو کسانی که معده ضعیفی دارند آن را با پوست نخورند یا آن را به صورت کمپوت مصرف کنند.
۲) بهتر است گلابی کاملا رسیده را مصرف کنید تا خواص آن بیشتر و هضم آن راحت‌تر باشد.
۳) بهتر است پس از خوردن گلابی آب سرد ننوشید، زیرا در افراد حساس ایجاد نفخ می‌کند.
۴) اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده می‌شود و این اشخاص باید آن را با مربای زنجبیل بخورند.
منبع : روزنامه تهران امروز