یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تعیین درجه داستیلاسیون کیتوسان تهیه شده از پوست میگو


تعیین درجه داستیلاسیون کیتوسان تهیه شده از پوست میگو
● سابقه و هدف:
کیتین یک پلی ساکارید طبیعی بوده که به طور گسترده ای در پوست سخت پوستان مانند خرچنگ، میگو و قارچ ها یافت می شود. این ترکیب و مشتق دیگر آن کیتوسان، دارای کاربردهای پزشکی متعددی از جمله استفاده در صنعت داروسازی در تکنیک آزاد سازی دارویی و اثرات بهبود زخم ها، کاهش کلسترول خون، ضد انعقاد خون و ضد تومور می باشد. پیش بینی شده که کایتوسان به عنوان پرمصرف ترین ماده کلیدی سال ۲۰۰۵ میلادی بوده که ۷۵ درصد این مصارف در زمینه زیست - پزشکی خواهد بود.
● مواد و روشها:
در این مطالعه به تهیه کیتین و کیتوسان (مشتق داستیله کیتین) از پوست میگو که به میزان فراوانی در جنوب ایران و همچنین شمال کشور وجود دارد، پرداخته شده است. پوست میگو به طور متوالی با اسید و قلیا مخلوط و پس از صاف کردن، کیتین ناخالص تهیه شد. پس از شست و شو و خالص سازی آن را با سود مجاور نموده و کایتوسان حاصل گردید. عمل شست و شو و رسوب گیری چندین بار تکرار شده تا کیتوسان خالص تهیه گردد. کیتوسان به دست آمده با بازده قابل قبولی تهیه گردید.
● یافته ها:
الگوی الکتروفورز و IR (طیف مادون قرمز) آن با استاندارد مطابقت داشت. همچنین تهیه فیلم کیتوسان و بررسی طیف IR آن نشان داد که کیتوسان به دست آمده دارای درجه داستیلاسیون ۷۶ درصد می باشد. بررسی طیف NMR (رزونانس مغناطیسی هسته ای) نیز تایید کننده بوده است.
استنتاج: نظر به تولید میگو در بخش های شمالی کشور، امکان راه اندازی خط تولید این ماده بسیار پربها امکان پذیر می باشد.
فرشته پورمراد
محمدعلی ابراهیم زاده
سهیلا هنری
پونه ابراهیمی
معصومه اورنگیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید