سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

از شکست در لبنان تا هراس از غزه


از شکست در لبنان تا هراس از غزه
از « حاییم رامون » معاون اول نخست وزیر سپاسگذاریم که خبر تصمیم گیری برای حمله هوایی به تاسیسات نظامی سری سوریه در منطقه « دیرالزور » را به اسراییلیها داد. اعتراف میکنم هنوز هم با وجود بی اطلاعی از کم و کیف این هجوم سخنان وی را باور میکنم . رامون البته اشاره ای به وضعیت تصمیم گیری در زمان محاصره کامل « نوارغزه » نکرده است .
من هم خواستار تجزیه وتحلیل مفصلی در این موضوع نیستم ولی میتوانم بگویم که اسراییل هنوز از درسهای سابق خود و ناکامی جنگ دوم لبنان عبرت نگرفته است .
« معاریو » روزنامه صهیونیستی که این مطلب را قبل از انتشار گزارش کمیته وینوگراد به چاپ رسانده در ادامه می نویسد : ضروری است به قاضی « وینوگراد » رییس کمیته تحقیقات یادآور شویم که کمیته تحقیق خود را منحل نکند زیرا کار وی هنوز تمام نشده و باید در مورد تصمیم گیری حکومت نسبت به محاصره کامل « نوارغزه » تحقیق و تفحص کند. چون این موضوع بسیار خطرناکتر از تصمیماتی است که در تابستان سال گذشته برضد لبنان اتخاذ شد.
عجله ای در اجرای محاصره وجود نداشت و چنین تصمیمی میتوانست پس از ساعتها مذاکرده و بررسی اثرات داخلی و خارجی آن و نیز عکس العمل های احتمالی اتخاذ شود. برخلاف مرزهای لبنان این ستاد ارتش نبود که نقشه عملیات در غزه را تهیه کرد بلکه تصمیمی بود که از سوی کارشناسان و وزرای کابینه اتخاذ شد.
فرض کنیم فشارهای ناشی از محاصره اقتصادی غزه منجر به شورش ساکنان غزه بر ضد فرماندهان حماس و موشک اندازهای آنها می شد و حماس ناگزیر از عقب نشینی شود که خود اشتباه بزرگی است . آیا اقدامات حماس نیز در این شرایط در نظر گرفته شده بود آیا واقعا آنها فکر می کنند حماس همچون تشکیلات خودگردان از اسراییل فرمانبرداری خواهد کرد
آنها براحتی از قطع برق و تاریکی موجود و جمعیت یک میلیون ونیمی غزه استفاده کرده و تظاهرات کودکان شمع به دست را براه انداختند. پس از آن نیز در برابر رسانه های جهانی بر گذرگاه رفح و محور « فیلادلفیا » میان غزه و مصر فشار آورده و مرزها را شکستند. هر کودکی میداند که فشار دمای زیاد دیگ زودپز را منفجر خواهد کرد و همگان نیز آگاهند که این انفجار با فشار بخار آب از ضعیفترین نقطه صورت میگیرد. در نتیجه مرز میان غزه و مصر نتوانست وضعیت را تحمل کند تا آنجا که امروز دیگر نمیتوان مرزهای « نوارغزه » و « شبه جزیره سینا » را کنترل نمود.
پیچیده ترین و مهمترین رابطه خارجی اسراییل با مصر است آیا کسی میتواند خود را قانع کند که مصر مسوولیت این وضعیت را پذیرفته و سعی به جبران آن کند تمام مذاکرات اسراییل اکنون در مذاکره با تشکیلات خودگردان فسطینی و « محمود عباس » متمرکز شده ولی آیا این موضوع به ذهنشان خطور نکرده بود که محاصره غزه ممکن است بر مذکرات با تشکیلات خودگردان نیز تاثیر منفی بگذارد وضعیت زندگی در شهرهای نزدیک به نوارغزه همچنان دشوار است و تردید دارم که تصمیم گیریها بتواند اوضاع را به وضعیت سابق بازگرداند.
● ناامنی در درون رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی هشتمین کنفرانس سالیانه خود را تحت عنوان کنفرانس « هرتسیلیا » در آخرین روز دی ماه برگزار کرد. اهمیت این نشست از این جهت است که در آن مسائلی همچون فراهم کردن امنیت برای مستعمره سدیروت و مستعمره های اطراف غزه در برابر حملات مبارزان فلسطینی تشدید حمله به غزه و نابودی مقاومت فلسطین مورد بحث و بررسی قرار گرفت . مسئله برنامه هسته ای ایران نیز از دیگر محورهای مهم این کنفرانس بود.
این کنفرانس که یکی از مهم ترین کنفرانس های امنیتی « اسرائیل » به شمار می رود بشدت مورد توجه تصمیم سازان اسراییلی و همچنین محافل منطقه ای و همچنین جهانی قرار دارد . بویژه اینکه موضوع خروج اسراییل از نوار غزه پس از ۳۸ سال اشغالگری در سال ۱۳۸۴ نتیجه مستقیم تحقیقات و تصمیماتی بود که کارشناسان سیاسی نظامی و امنیتی اسراییل در نخستین دوره برگزاری این کنفرانس اتخاذ کرده بودند. کنفرانس امنیتی هرتسلیا از آنرو دارای اهمیت است که در این کنفرانس ارکان اصلی دولت صهیونیستی و همچنین کارشناسان سیاسی اقتصادی و امنیتی از « اسرائیل « ایالات متحده آمریکا کانادا و برخی کشورهای اروپایی در آن شرکت می کنند.
این کنفرانس تنها مربوط به بحث و بررسی خطرات فرا روی رژیم صهیونیستی و گزینه های این رژیم برای مقابله با این خطرات برگزار می شود و نقش اساسی در تصمیم گیری های سیاسی و استراتژیک رژیم صهیونیستی دارد. کنفرانس هرتسیلیا در سالهای گذشته با توجه به شرایط وقت اسراییل به بررسی مسائلی همچون « خطر ناشی از بافت جمعیتی فلسطینیان » چگونگی مقابله با انتفاضه مبارزه با تروریسم مقابله با تهدید اسلام رویارویی با پیامدهای جنگ آمریکا علیه عراق ممانعت از گسترش سلاح های کشتار جمعی و پیش گرفتن سیاست بازدارندگی (و نه استراتژی دفاع به تنهایی ) در زمینه امنیتی پرداخت . ضمنا اوضاع داخلی جامعه صهیونیستی از زاویه « میزان بازدارندگی و امنیت ملی » نیز در این کنفرانس مورد بررسی قرار گرفته و می گیرد تا جایی که به منظور حل این معضل بحث هایی نیز در مورد راهکارهای فعال سازی روند مهاجرت یهودیان بالا بردن سطح آموزش و پژوهش های تکنولوژیکی صورت گرفت .
اما نشست امسال اندکی متفاوت و متاثر از وضعیت کنونی غزه و شکست در جنگ لبنان و وضعیت جدید خاورمیانه و عقب نشینی آمریکا در برابر برنامه صلح گسترش مفهوم مقاومت مبارزان فلسطینی در درون سرزمین های اشغالی به عنوان بزرگترین دغدغه اسراییل تعریف شد به گونه ای که هنوز چاره ای برای رفع این دغدغه اندیشیده نشده است و همچنین قدرت یابی ایران و افزایش تمایل کشورهای عربی میانه رو برای نزدیکی به تهران و همچنین عقب نشینی آمریکا در برابر موضع هسته ای ایران از جمله تهدیدات محسوب شد که از بیرون موجودیت اسراییل را در آینده تهدید می کند. بخشی از مباحثات هشتمین کنفرانس هرتسلیا درپی می آید :
● گزارش اطلاعاتی آمریکا
چندین مقام اطلاعاتی آمریکا به تازگی و بطور مخفیانه در سفری به سرزمین های اشغالی با مقامهای امنیتی اسرائیلی به آنها گفته اند که هرگاه در برنامه هسته ای ایران اطلاعات جدیدی به دست آمد آمریکایی ها در تغییر گزارش اطلاعاتی خود درنگی نخواهند کرد.
روزنامه اسرائیلی « یدیعوت آحارنوت » در این زمینه نوشت : هدف از سفراین هیات آمریکایی به اسرائیل بازنگری در گزارش اطلاعاتی امریکا درباره برنامه هسته ای ایران بود که در آن تاکید شده بود که ایران تلاش برای ساخت بمب هسته ای را از سال ۱۳۸۲ متوقف کرده است !! که این گزارش خشم مقامهای اسرائیلی را به دنبال داشت .
« شاوول موفاز » وزیر راه و ترابری اسرائیل در کنفرانس هرتزلیا گفت که احتمال اقدام اسرائیل به اجرای حمله علیه تاسیسات هسته ای ایران افزایش یافته است . وی گفت : « تلاشهای دیپلماتیک برای توقف برنامه هسته ای ایران تقریبا به پایان رسیده و احتمال انجام گزینه های دیگر بالا گرفته است » . موفاز که عضو کابینه امنیتی اسرائیل است و پیش از این نیز سمت وزیر جنگ و رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی را برعهده داشت افزود : جدول زمانی سیاسی رو به اتمام است و به همین دلیل دو سال آینده سال سرنوشت ساز برای توقف برنامه هسته ای ایران به روش دیپلماتیک است » . وی افزود : « سال گذشته قطار ایرانی سریعتر و در مقابل قطار بین المللی کندتر حرکت می کرد و در هر ایستگاهی توقف می کرد در حالی که قطار ایران با نشاط به سمت سیطره بر منطقه در حر کت بود. »
موفاز همچنین مدعی شد : « ایران جهان را گمراه کرد و زمان گرانبهائی را از آن خود نمود قبل از آنکه دیر شود دو سال برای توقف فعالیت ایران باقی مانده است » . وی در ادامه گفت : « برنامه هسته ای ایران هدف نهائی نیست بلکه یک وسیله است و ایران سعی دارد به یک دولت عظیم اسلامی تبدیل شود و تمامی جهان اسلام را زیر چتر خود بگیرد و برای تحقق این هدف نیازمند سلاح هسته ای است .
« جان بولتون » سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در ادامه تندروی های خود اسرائیل را به حمله به ایران فراخواند و گفت که من می ترسم تاسیسات هسته ای سوریه که اسرائیل به آن حمله کرد طرح سه گانه متشکل از سوریه ایران و کره شمالی باشد.
بولتون گفت که پیش بینی نمی کند که دولت بوش تا آخر دوره خود اقدامی در مورد هسته ای شدن ایران انجام دهد...و بنابراین اکنون زمان آن است که اسرائیل خود تصمیم بگیرد که عملیات نظامی علیه ایران انجام خواهد داد یا نه » . به عقیده وی براساس گزارش اطلاعات آمریکا که در آن آمده بود ایران از سال ۱۳۸۲ برنامه تولید بمب هسته ای خود را متوقف کرده است در واقع چراغ سبزی به ایران برای ادامه برنامه هسته ای اش بود » .
بولتون همچنین گفت : اکنون زمان آن است که جزئیات تاسیسات محرمانه سوریه که هواپیماهای جنگی اسرائیل در ۱۶ شهریورماه ۱۳۶۵ آنرا بمباران کردند فاش کنیم . وی در ادامه افزود : « برای من روشن نیست که چرا اسرائیل از انتشار جزئیات تاسیسات هسته ای سوریه و بمباران آن جلوگیری می کند مطمئنا به خاطر ترس از عکس العمل سوریه نیست چون این حمله ۴ ماه پیش انجام شد من پیش بینی می کنم که اسرائیل می خواهد اطلاعاتی در رابطه با حمله موفق نظامی منتشر کند » .
بولتون گفت : در صورتیکه گزارشها درباره همکاری هسته ای بین سوریه و کره شمالی صحیح باشد این امر ممکن نیست که بدون دخالت ایران باشد.
وی افزود : « سوریه نیاز به توان فنی و سرمایه برای توسعه برنامه هسته ای خود دارد اما ایران که به فضل افزایش قیمت نفت غنی است می تواند سوریه را از این نظر تامین کند و کره شمالی نیز از لحاظ فنی و تکنولوژی سوریه را یاری نماید بر این اساس می توان گفت که این یک طرح سه جانبه است و روشن است که ما با مسائل زیادی روبرو هستیم . به گفته بولتون کره شمالی در سالهای دهه ۹۰ با آزمایش موشکهای قاره پیما خشم جهانی را بر انگیخت و بدنبال آن مجبور به ادامه برنامه هایش در خارج از مرزهایش شد و به ایران نیز انتقال داد. « کره شمالی که اعلام کرده طرح توسعه سلاح هسته ای خود را متوقف خواهد کرد می تواند این بار این طرح را به سوریه انتقال دهد » .
● نگرانی از موقعیت برتر ایران
اسرائیلی ها در ادامه تبلیغات روانی بر ضد ایران در همایش هرتزیلیا با برگزاری جلسه ای ویژه به این موضوع با عنوان « آیا در برابر ایران هسته ای نیروی بازدارنده ای خواهیم داشت » سخنرانی کردند که از آن میان « شائول موفاز » و « ماتان فیلنائی » مواضع خاصی را مطرح کردند.
« شائول موفاز » وزیر راه و ترابری اسرائیل در سخنانی درباره پرونده هسته ای ایران نسبت به روند بهبود موقعیت جهانی ایران در سالهای اخیر بر خلاف میل اسرائیل و امریکا هشدار داد و گفت : ایران و روسیه به دو یار و همکار در چارچوب هسته ای تبدیل شدند و چین نیز برغم رفتارهای ایران با این کشور توافقنامه های تجاری متعدد امضا می کند و سازمان ملل و حتی کشورهای عرب میانه رو نیز با ایران رابطه خوبی برقرار کرده اند و این مساله به معنای فروپاشی دیوار انزوایی است که ما گرد ایران کشیده بودیم .
موفاز با بیان اینکه ایران همچنان تهدیدی برای موجودیت اسرائیل است گفت : تنها دو سال وقت داریم تا برنامه هسته ای ایران را متوقف کنیم وگرنه دیگر خیلی دیر خواهد بود و جنگ جهانی سوم براه خواهد افتاد.
وی در تلاشی برای اشاعه مفهوم خطرناک جلوه دادن ایران که اسرائیل همواره سعی در ترویج آن دارد افزود : احمدی نژاد توانسته است جهانیان را قانع سازد که تنها هدفش اسرائیل است . اما بدانید و آگاه باشید که اسرائیل تنها بخش کوچکی از اهداف تعیین شده این نظام است .
چرا که موشکهایی که آنها تولید می کنند می تواند هزاران کیلومتر دورتر از اسرائیل را نیز با خاک یکسان کند و شاهد باشید که این مطلب را من فریاد زدم . وی با اشاره به گزارش اطلاعاتی دستگاه های جاسوسی امریکا درباره برنامه هسته ای ایران گفت : ما می توانیم در این گزارش آنچه را که برای قانع شدن به ادعای جنگ طلب بودن ایران نیاز داریم ببینیم . هرکس به خوبی دقت کند درخواهد یافت که ایران با ورود به دهه ۱۳۹۰ به یک قدرت اتمی تبدیل خوهد شد.
اما « متان فیلنائی » وزیر امنیت داخلی اسرائیل نیز گفت : ایرانی ها مجبورند اینگونه تصور کنند که اسرائیل سلاح اتمی دارد کاری نداریم به اینکه ما سلاح اتمی داریم یا خیر ولی آنها حسب موضعی که گرفته اند باید اینگونه فرض کنند کا بر اساس همه برآوردها آنها چنین اعتقادی دارند. وی افزود : هرگز و به هیچ صورت نمی توانم بپذیرم که ایران قدرت اتمی باشد چرا که این امر با منافع ملی اسرائیل در تعارض است .
ایرانی ها برای اینکه یک نیروی بازدارنده را پیش روی خود ببینند باید این فرض را همواره در ذهن داشته باشند که ما علاوه بر قدرت هسته ای نیروی نظامی قدرتمندی نیز داریم که آنان را تهدید می کند.
« افرایم سنیه » معاون سابق وزیر امنیت داخلی نیز گفت : مشکل ما برنامه هسته ای ایران نیست بلکه نظامی است که در ایران حاکم است . با وجود آن زندگی در خاورمیانه حتی بدون هسته ای بودن این نظام برای ما ممکن نیست و از این رو باید تلاش کنیم این نظام را از داخل ویران کنیم .
از جنگ لبنان پشیمان نیستم
« ایهود اولمرت » سوم بهمن ماه ۱۳۸۶ در آخرین روز هشتمین کنفرانس « هرتزلیا » گفت : باید درک کنیم که وقت زیادی نداریم . اولمرت در سخنانی با دفاع از سیاستهای خود در عرصه داخلی و خارجی جامعه اسرائیلی از تصمیم حمله به لبنان دفاع کرد و در عین حال گفت : زمان به نفع اسرائیل پیش نمی رود و ما وقت زیادی نداریم !اولمرت همچنین گفت که از تصمیمات گذشته خود چه درباره جنگ لبنان و چه مسائل دیگر احساس پشیمانی نمی کند. وی در عین حال گفت که اگر هم اشتباهی رخ داد پس از آن نتیجه مناسبی به دست آمد و این اشتباهات جبران شد.
اولمرت گفت : وضعیت مرزهای شمالی اسرائیل امروز بهتر از گذشته است . وی که شانس زیادی برای ماندن در سمت نخست وزیری ندارد در دفاع از تصمیم حمله به لبنان گفت : پس از جنگ دوم لبنان وضعیت مرزهای شمالی اسرائیل تغییر محسوسی کرد واین مناطق از امنیت خوبی برخوردار شد. نخست وزیر رژیم صهیونیستی از سویی دیگر نتوانست قدرت حزب الله را کتمان کند و گفت : حزب الله امروز بیش از هر زمان دیگری قوی شده است .
● اسراییل پس از سال ۲۰۰۸
« گابی اشکنازی » رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل در برابر حاضران کنفرانس هرتزیلیا با بیان اینکه امنیت سدیروت و مستعمره های اطراف غزه را تامین خواهیم کرد گفت : هر چند که این مساله به زمان نیاز دارد ولی سرانجام آرامش را به ساکنان این مناطق هدیه خواهیم کرد.
در این نشست « بنیامین نتانیاهو » رئیس حزب مخالف « لیکود » در سخنانی شدت بخشیدن به حملات ضد غزه را خواستار شد و اشاره کرد که باید هجوم مستمر و پایداری را دنبال کنیم که ریشه های مقاومت و جنبش حماس را بخشکاند و غزه را از منطقه ای مقاوم به منطقه تسلیم شده تبدیل سازد.
« اشکنازی » خطاب به ساکنان سدیروت گفت : نوع برخورد آنان الگویی عالی و قابل تقلید است و ما نیز با پیروی از آنان با حکمت و درایت خود را از خطرات رفتار انفعالی در امان خواهیم داشت و از مدتها پیش حملات زمینی و هوایی و دریایی خود را آغاز کرده ایم تا سرانجام به فلسطینی ها درسی فراموش نشدنی بدهیم .
اما « نتانیاهو » نیز که بمنظور متوقف کردن پرتاب موشک خواستار تشدید حملات کنونی به غزه شد تاکید کرد : در جنگ فرسایشی طرف مقابل حلمه ای می کند و شما مناسب با آن پاسخی می دهید ولی بار دیگر طرف مقابل حمله ای شدیدتر انجام می دهد و شما مجبور می شوید درجه پاسخ خود را اندکی بالاتر ببرید که این باعث می شود نیروی بازدارندگی شما به مرور زمان و بدون آگاهی شما کاهش یابد حال آنکه بازدارندگی به معنی پاسخی کوبنده و با نیرویی ناهمسان است و بر این اساس ما باید از مفهوم « جنگ فرسایشی » به مفهوم « بازدارندگی کوبنده » منتقل شویم تا بتوان جنبش حماس را عامل اصلی مقاومت است را از بین ببریم .
« شیمون پرز » رئیس حکومت اشغالگر نیز خواستار آن شد که توافق با فلسطینیان به همه پرسی مردم گذاشته شود تا بطور قاطع شکل آنرا مشخص و تایید نمایند. وی مشکل غزه را بیش از آنکه سیاسی باشد مشکلی امنیتی دانست و گفت درباره این که نیازمند توقف شلیک موشک بسوی سدیروت و شهرکهای اطراف غزه هستیم شکی نیست و می توان درباره امنیت این منطقه به توافق نظر رسید و راههای پاسخگویی ساخت استحکامات و بررسی بحران ساکنان این منطقه را تعیین نمود.
« معاریو » روزنامه صهیونیستی : ضروری است به قاضی « وینوگراد » رییس کمیته تحقیقات یادآور شویم که کمیته تحقیق خود را منحل نکند زیرا کار وی هنوز تمام نشده و باید در مورد تصمیم گیری حکومت نسبت به محاصره کامل « نوارغزه » تحقیق و تفحص کند. چون این موضوع بسیار خطرناکتر از تصمیماتی است که در تابستان سال گذشته برضد لبنان اتخاذ شد
فرض کنیم فشارهای ناشی از محاصره اقتصادی غزه منجر به شورش ساکنان غزه بر ضد فرماندهان حماس و موشک اندازهای آنها می شد و حماس ناگزیر از عقب نشینی شود. آیا واقعا آنها فکر می کنند حماس همچون تشکیلات خودگردان از اسراییل فرمانبرداری خواهد کرد
« شاوول موفاز » وزیر راه و ترابری اسرائیل : سال گذشته قطار ایرانی سریعتر و در مقابل قطار بین المللی کندتر حرکت می کرد و در هر ایستگاهی توقف می کرد در حالی که قطار ایران با نشاط به سمت سیطره بر منطقه در حرکت بود
« ایهود اولمرت » : باید درک کنیم که وقت زیادی نداریم زمان به نفع اسرائیل پیش نمی رود و ما وقت زیادی نداریم !
« گابی اشکنازی » رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل : امنیت سدیروت و مستعمره های اطراف غزه را تامین خواهیم کرد هر چند که این مساله به زمان نیاز دارد ولی سرانجام آرامش را به ساکنان این مناطق هدیه خواهیم کرد
« بنیامین نتانیاهو » رئیس حزب مخالف « لیکود » : باید هجوم مستمر و پایداری را دنبال کنیم که ریشه های مقاومت و جنبش حماس را بخشکاند و غزه را از منطقه ای مقاوم به منطقه تسلیم شده تبدیل سازد
منبع :
پایگاه اینترنتی مقاومت لبنان
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی