پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

طرح جدید آمریکا در عراق


طرح جدید آمریکا در عراق
دولت و ارتش آمریكا در حال اجرای طرح جدیدی در عراق هستند كه به تغییرات سیاسی و همچنین نظامی مهم و خطیری در این كشور جنگ زده منجر خواهد شد.
براساس این طرح، آمریكا درصدد ایجاد خلا ءقانونی در عراق و همچنین مسلح كردن و همكاری نظامی با برخی از عشایر و گروههای عراقی است. هم اینك «مشهدانی» از ریاست سنی مجلس عراق كنار گذاشته شده و نمایندگان مجلس به بركناری وی رأی داده اند. مشهدانی ابتدا بركناری خود را پذیرفت، ولی «جبهه توافق عراق» كه مشهدانی در آن عضویت دارد، این تغییر را رد كرد و بر بقای مشهدانی در سمت خود اصرار ورزید و تأكید نمود این بركناری را زمانی می پذیرد كه با استعفای نخست وزیر و رئیس جمهور همراه شود.
همچنین «عادل عبدالمهدی» عضو شیعی شورای ریاست جمهوری عراق نیز از سمت خود استعفا داده كه با مخالفت «جلال طالبانی»، رئیس این شورا رو به رو شده است. بسیاری از محافل سیاسی در عراق معتقدند استعفای وی مقدمه ای است تا او خود را برای نخست وزیری عراق پس از بركناری مالكی آماده سازد.
این دو بركناری و استعفا خلا ءیی قانونی در عراق پدید می آورد و آمریكا بر فشارهای خود بر نوری مالكی می افزاید تا وی ظرف یكی دو ماه آینده وادار به استعفا شود. از مدتها قبل دولت جرج بوش به كنگره آمریكا قول داده تا ماه سپتامبر به دولت «مالكی» برای بهبود اوضاع فرصت می دهد و به ارزیابی نتایج كار دولت وی می پردازد.
با توجه به اخبار موجود، آمریكاییها از مدتی قبل به دنبال جانشین مالكی می گردند و در حمله های تبلیغاتی خود از «ایاد علاوی» نام به میان می آورند كه اولین نخست وزیر عراق در دوره جدید بود و - قبل از آنكه مغضوب صدام شود - مدتها در حزب بعث عضویت داشت. وی در میان دولتهای عرب سلفی پرور منطقه نیز مقبولیتی یافته است. البته، اسامی افراد دیگری همچون «قاسم داوود» نیز كه سابقه بعثی دارد از جانب آمریكاییها مطرح است.مالكی چندی قبل سردبیران چند نشریه معتبر عراقی را فرا خواند و به آنان گفت اختیارات چندانی ندارد و آمریكاییها طرح خود را در زمینه نظامی بدون توجه به نظر دولت وی به پیش می برند.
طرح نظامی آمریكا مقابله با سازمان القاعده در عراق از طریق نزدیك شدن به برخی عشایر و گروههای سنی در این كشور است كه تاكنون بستر مناسب را برای گروه القاعده و دیگر گروههای تروریستی در عراق فراهم آورده بودند. مدتی است بین این عشایر و گروهها در مناطق «انبار» و «دیالی» با القاعده اختلافهایی پدید آمده كه جان بسیاری را از دو طرف گرفته است. ارتش آمریكا سعی دارد این عشایر را مسلح نماید تا در واقع آنها بازوی دیگری برای ارتش آمریكا در جنگ با القاعده در عراق باشند.
مالكی معتقد است این كار بدون مطالعه دقیق انجام می شود و ارتش آمریكا شناخت درستی از عشایر عراقی ندارد و در آینده مشكلات زیادی را برای مردم كشورش و ثبات دولت ملی فراهم می آورد. وی در مصاحبه با مجله نیوزویك گفته است: «برخی از افسران عملیاتی آمریكا با مسلح كردن بعضی از عشایر اشتباهاتی مرتكب می شوند. این كاری خطرناك است، چون به بروز سازمانهای شبه نظامی جدیدی خواهد انجامید.»به نظر مالكی این كار باید بسیار حساب شده انجام گیرد تا تالی فاسد پیدا نكند.
حتی ارتش آمریكا در حال دادن تسلیحات به گروه گردانهای انقلاب تشرین است كه از بعثیهای سابق تشكیل شده و تا همین چندی قبل فیلمهایی از حمله به مراكز دولتی و خودروهای نظامی آمریكا پخش می كرد. بسیاری از افسران بعثی عراق نیز دوباره به ارتش بازگردانده شده اند. این همه بدون اطلاع مؤثر دولت مالكی صورت می گیرد و به ظاهر مخالفتهایی از سوی مسؤولان آمریكایی جدی گرفته نمی شود.
آمریكاییها از مالكی و «ائتلاف عراق یكپارچه» می خواهند در سیاست «بعث ستیزی» تجدیدنظر كلی كنند. موضوع نگران كننده این است كه سازمان امنیت عراق، به ریاست شهوانی، در دست آمریكاییهاست و بازگرداندن بعثیهای سابق به قدرت (در نخست وزیری و ارتش) و مسلح كردن برخی گروههای تروریستی و پاره ای از عشایر وضعیتی مشابه دوران صدام پدید می آورد، چه وی نیز با زور سازمان مخوف امنیتی و ارتش خود حكومت می كرد.
آمریكاییها در عراق به دنبال منافع خود هستند و به مصالح مردم عراق و انتخابهای دمكراتیك مردم این كشور اعتنایی ندارند. حضورشان در عراق مشكل ساز و بحران آفرین است، ولی تقاص آن را مردم بیگناه و دولت منتخب عراق باید بپردازند.سفر اخیر نگروپونته، معاون وزیر امور خارجه آمریكا به بغداد (به دنبال سفر دیك چنی) و مشخص كردن آخرین جزییات طرح دولت جرج بوش، بار دیگر نشان می دهد آنچه واقعاً برای دولت آمریكا در خاورمیانه ارزش و اهمیتی ندارد، دمكراسی و انتخابهای دمكراتیك است.
سید محی الدین ساجدی
منبع : روزنامه قدس