سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

سپر بلای نومحافظه کاران


سپر بلای نومحافظه کاران
جرج واکر بوش ،رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا همواره نگاه مثبتی به رایان کروکر و دیوید پترائوس داشته است.گزارشهای پترائوس و کراکر در خصوص مسائل عراق همواره مطابق ذائقه بوش و چنی تدوین می شود و همین مسئله موجب حمایت کاخ سفید از این دو شده است.درحالیکه دموکراتها و حتی جمهوریخواهان سنتی نسبت به شکست راهبردهای کنونی در بغداد اذعان می نمایند،پترائوس همچنان سعی دارد آمریکا را به عنوان پیروز میدان عراق معرفی نماید....
تابستان سال گذشته،زمانی که پترائوس گزارش جنجالی خود را در خصوص اوضاع عراق قرائت کرد،با خنده غیرارادی بسیاری از نمایندگان کنگره روبه رو شد.پترائوس به خوبی می دانست که آنچه بر زیان می راند با آنچه در بطن عراق بحران زده روی می دهد کوچکترین تطابقی ندارد،اما او از سوی بوش،بولتون و چنی مسئول بود تا با ارائه گزارشی صوری و کاذب به توجیه راهبردهای افراطی تیم نومحافظه کاران در بغداد بپردازد.البته پترائوس و کراکر از این ماموریت سربلند بیرون نیامدند و تنها سبب بسط دامنه اعتراضهای عمومی نسبت به عملکرد بوش پسر شدند.
بوش در آخرین ماههای قدرت خود قرار دارد.از این رو عدم عقب نشینی وی در برابر خواسته های دموکراتها امری کاملا طبیعی است.اما آنچه در این میان جلب توجه می کند،عرض اندام دوباره پترائوس و کروکر جهت توجیه راهبردهای میان مدت و کلان واشنگتن در بغداد است.گویا پترائوس و کروکر از واکنشهای کنگره و مردم آمریکا در خصوص گزارشهای قبلی خود پند نگرفته اند.پس از گزارش ژنرال دیوید پترائوس فرمانده نظامیان آمریکایی در عراق که همسو با خواسته های بوش بود؛ رئیس جمهوری آمریکا یک سپر دفاعی جدید در برابر منتقدان ادامه جنگ در عراق برای خود یافته است.
“ژنرال پترائوس بعد از ارائه گزارش مربوط به اوضاع عراق در کنگره که همسو و هماهنگ با خواسته های جرج بوش بود؛ خود را به صورت یک سلاح وسپر دفاعی برای بوش در برابر منتقدان جنگ عراق به نمایش گذاشت. بر این اساس از این به بعد، کاخ سفید در واکنش به هر انتقادی که به استراتژی بوش در عراق وارد شود؛ به ین نکته اشاره خواهد کرد که این، استراتژی کاخ سفید نبوده، بلکه خواسته ژنرال پترائوس بوده است .”
این تحلیل مجله اشپیگل را می توان به عنوان گویا ترین تحلیل در خصوص اظهارات پترائوس در خصوص عراق مورد بررسی قرار داد.واقعا پترائوس قصد دارد از چه چیزی دفاع کند؟آیا پترائوس می تواند با ارائه گزارشهای خود مانع از انتشار آمار و ارقام مربوط به تلفات ایالات متحده آمریکا در عراق شود؟پاسخ این سوال کاملا منفی است.پترائوس هر اندازه نیز که واقعیات عراق را تحریف نماید، نمی تواند منکر شکست کاخ سفید در بغداد شود.
مشابه چنین جریانی برای ژنرال” ویلیام وست مورلند” در سال ۱۹۶۷ اتفاق افتاد . رئیس جمهور وقت ویتنام در آن زمان از ویتنام به واشنگتن آمد تا آمریکایی ها را از پیشروی وادامه جنگ در جنوب شرقی آسیا باز دارد . ژنرال “وستمورلند” فرمانده نیروهای آمریکایی و مطیع رئیس جمهور وقت، از پایان قریب الوقوع جنگ در آن زمان خبر داد در حالی که هشت سال بعد آمریکایی ها با خفت مجبور به عقب نشینی از این منطقه آسیایی شدند و وست مورلند تا پایان عمر، لکه ننگ این شکست و پیشگویی نادرست را بر پیشانی داشت؛ مشابه چنین جریانی امروز دامنگیر ژنرال پترائوس شده است.
واقعیت امر این است که استراتژی کلان ایالات متحده آمریکا بر مبنای حضور طولانی مدت در بغداد ترسیم شده است.اما این استراتژی با سه فاکتور مهم یعنی،توان ارتش،بستر عراق و حمایت افکارعمومی آمریکا ه همخوانی ندارد.هم اکنون اکثر مرد آمریکا خواهان خروج فوری نظامیان خود از بغداد هستند.این در حالیست که پترائوس کاملا بر خلاف این خواسته عمومی حرکت می کند.
پترائوس در قالب انتشار گزارش اخیر خود در براه عراق ،دوباره همان رویکرد سال گذشته را در پیش گرفته و از پیشرفتهای واشنگتن در خاورمیانه خبر داده است.پیشرفتهایی که تنها در عالم رویای افرادی مانند چنی و جان بولتون نمود و عینیت دارند!همین مسئله به طور طبیعی سبب واکنش جدی دموکراتها شده است.
اسکلتون رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس آمریکا اخیرا تاکید نموده است که که سیاست بوش در عراق ، توان آمریکا را برای مقابله و دفاع از خود کاهش داده و این کشور را آسیب پذیرتر کرده است :
“ وقتی که به نیازهای افغانستان توجه کنیم ، تلاشهای عراق هر قدر هم که مهم باشند توانایی ما را در صورت حمله به خطر شکست سوق می‌دهد.
این کشور با کسر بودجه بی‌سابقه روبرو شده و عراقیها درآمد نفت خود را بصورت افزوده ذخیره می‌کنند. در چنین شرایطی که خطر راهبردی برای ملت ما و ارتش ما دیده می‌شود مردم آمریکا باید سوال کنند چرا ما باید با این تعداد زیاد نیرو در عراق بمانیم . “
سیاستهای جنگ‌طلبانه بوش در عراق تاکنون بیش از هزار عراقی را به کام مرگ فرستاده و ازآن کشور ویرانه‌ای برجای گذاشته است .
بوش همچنان اصرار دارد که سربازانش به اشغال عراق ادامه دهند.
این در حالیست که در جریان رقابتهای انتخاباتی سال ۲۰۰۸ ،دموکراتها بارها از تغییر استراتژی آمریکا در عراق ،در صورت پیروزی در انتخابات سخن گفته اند.دموکرات‌های ضد جنگ، کاخ سفید را به توطئه برای گرفتار کردن رییس‌جمهور بعدی آمریکا در گرداب عراق متهم کردند.
در همین حال هری رید، رهبر اکثریت دموکرات سنا، خواستار تغییر در طرح جنگ جورج بوش شده بود که به نظر او تا پا یان دوره‌ی ریاست جمهوری وی هیچ پیشرفتی نخواهد داشت. دیک دوربین، سناتور دموکرات نیز اظهار کرده است که مقامات ارشد کابینه باید قضاوت تاریخ را در خصوص جنگ بپذیرند و در نتیجه به زودی گرداب عراق را به رییس‌جمهور بعدی خواهند داد.
عکس‌العمل جمهوری‌خواهان به سخنان پترائوس، فرمانده ارشد نیروهای آمریکا درعراق حاکی از شکاف بزرگی بین احزاب مختلف در خصوص مساله‌ی جنگ بود. جان مک کین،نامزد افراطی حزب جمهوریخواه در مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۰۸ صراحتا از تداوم حضور نیروهای آمریکایی در بغداد،در صورت پیروزی خود در انتخابات خبر داده است. هم‌چنین هیلاری کلینتون، نامزد ریاست جمهوری حزب دموکرات، در مبارزات تبلیغاتی‌اش در پنسیلوانیا خواستار پاسخگویی بوش در مورد عراق شد و اظهار داشت که کنگره باید هر گونه توافق نامه‌ی بلند مدت برای استقرار نیروهای آمریکایی در عراق را تصویب کند.
از سوی دیگر،مسئله عراق به کانون اختلاف نظر مقامات ارشد کاخ سفید تبدیل شده است.در حالیکه رییس جمهوری آمریکا اخیرا طرح توقف کاهش نیروهای آمریکایی از عراق را تایید کرد، رابرت گیتس ابراز امیداوری کرد که این طرح موقتی باشد و شمار بیشتری از نیروهای اشغالگر آمریکایی از عراق تا پایان سال میلادی خارج شوند.
رابرت گیتس با بیان مطالب فوق اظهار داشت کاهش نیروها می‌تواند با برقراری امنیت و ثبات در عراق ادامه پیدا کند. نظرات گیتس در خصوص عراق دقیقا مخالف نظرات ژنرال پترائوس فرمانده ارشد نیروهای اشغالگر آمریکایی دراین کشور است.
گزارش اخیر پترائوس در سنای آمریکا زمینه را برای تایید طرح توقف بازگشت و کاهش نیروهای آمریکایی از عراق (از ماه ژوئیه ) از سوی بوش فراهم کرد. وزیر دفاع آمریکا در واکنش به این تصمیم بوش گفت روند کاهش شمار نظامیان آمریکایی در عراق باید حد اکثر از پاییز سالجاری آغاز شود. آمریکا در حال حاضر هزار نظامی در عراق مستقر کرده است.
در نهایت اینکه ایالات متحده آمریکا جهت گریز از وضع موجود چاره ای جز خروج کامل از بغداد نخواهد داشت.تاخیر در درک چنین حقیقتی می تواند جمهوریخواهان و حتی دموکراتهای واشنگتن را به سوی شکستی سخت و دامنه دار سوق دهد.شکستی که نشانه های آن از همان لحظه اشغال بغداد قابل مشاهده بوده است.
مهدی مروتی
منبع : روزنامه رسالت