یکشنبه, ۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 26 May, 2024
مجله ویستا

نگاه فرانکفورتر آلگماینه به پرونده هسته ای ایران


روزنامه فرانكفورترآلگماینه در شماره امروز خود مساله پرونده هسته ای ایران را از چند منظر مورد بررسی قرار داده است .متن كامل این مقاله تحلیلی در ذیل می آید :
- بكارگیری شیوه های دیپلماسی فرصتهای مناسبی می آفریند ؛
سفر مصالحت جویانه " جرج بوش " رئیس جمهوری آمریکا به کشورهای اروپایی درست چند هفته پس از آغاز دوره جدید ریاست جمهوری وی به معنای برخی تغییرات در رویکرد سیاست خارجی این کشور بشمار می آید . آنچه بدیهی است تغییر محسوس شیوه های دیپلماسی در دولت جدید آمریكاست . آنها اكنون به این نتیجه رسیده اند كه تغییر دیپلماسی به معنای ایجاد برخی فرصتها خواهد بود .ایالات متحده آمریکا به تازگی حمایت خود را از میانجیگری اروپایی ها با حکومت ایران در زمینه پرونده هسته ای این کشور به صراحت نشان داده است . یکی از مسائل مهم این است که توقف کامل برنامه های هسته ای ایران هدف نهایی بشمار نمی آید بلکه بنا به گفته " کاندولیزا رایس " وزیر امورخارجه آمریکا مسئله پیش رو ارائه برخی پیشنهادات به این کشور است تا راه صحیحی را در فعالیتهای هسته ای خود در پیش گیرند .
- توافقات چندجانبه :
حمایت دیپلماتیک سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه و انگلیس به نمایندگی از اعضای اتحادیه اروپایی در خصوص حل و فصل صلح آمیز و دوستانه پرونده هسته ای ایران که از تابستان سال ۲۰۰۳ میلادی آغاز شد این در حالی بود که واشنگتن در همان زمان اعلام کرد در صورتی که ایران در قبال تعهدات خود کوتاهی کند با مجازاتهای سنگین از جمله ارجاع پرونده هسته ای به شورای امنیت سازمان ملل و اعمال تحریمهای بین المللی مواجه خواهد شد . آمریکایی ها همچنین در آن زمان خاطر نشان ساختند که سازمان ملل نیز می تواند در این میان نقش مهمی ایفا کند اما این ارگان بین المللی تا کنون خود را در این زمینه دخال نداده است .
- توافق جدید درباره هدف و راه :
بوش به تازگی در خصوص حمایت واشنگتن از كشورهای اروپایی در جریان پرونده هسته ای ایران اعلام آمادگی کرده و سیگنالهایی را ارسال كرده است . رئیس جمهوری آمریكا در دیدار با سران و مقامات اتحادیه اروپایی در بروكسل بخصوص با " گرهارد شرودر " صدر اعظم آلمان و " ژاك شیراك " رئیس جمهوری فرانسه به این نكته اذعان داشت كه كشورهای اروپایی به دیپلماسی اتخاذی خود در قبال ایران ادامه دهند و به این مسئله واقف باشند كه واشنگتن نیز در این مسیر از آنها حمایت خواهد كرد . وی همچنین از شیوه دیپلماسی اروپایی ها بعنوان شانس بزرگی برای ایران نام برد .
- آمادگی همكاری برای اعتماد سازی :
تمامی گفتگوهای انجام شده با ایران حول محور توقف كامل غنی سازی اورانیوم می چرخید ، مسئله ای كه در نشست اكتبر سال ۲۰۰۳ میلادی در تهران از سوی وزرای امورخارجه سه كشور آلمان ، فرانسه و انگیس صراحت مطرح شد . آنها در سخنان خود تصریح كردند كه ایران علاوه بر افزایش سطح همكاریهای خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی بطور داوطلبانه غنی سازی اورانیوم را متوقف كند. وزرای امورخارجه ۳ كشور اروپایی از این اقدام بعنوان گامی اساسی در راستای اعتمادسازی جهانی نام بردند .
- عدم دستیابی به پیشرفتهای چشمگیر ؛
" یوشكا فیشر " ، " میشل بارنیه " و " جك استراو " وزرای امورخارجه آلمان ، فرانسه و انگلیس به همراه " خاویر سولانا " مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در نامه مشتركی كه در تاریخ ۱۵ نوامبر سال گذشته میلادی كه برای امضای وزرای امورخارجه اتحادیه اروپایی به رئیس دوره ای این اتحادیه یعنی وزیر امورخارجه لوكزامبورگ ارائه شده بود ، خاطر نشان ساختند : هر دو طرف گفتگو در مسیر مذاكرات سخت و پیچیده به منظور حل و فصل پرونده هسته ای ایران بر تداوم سلسله گفتگوهای دیپلماتیك تا دستیابی به پیشرفتهای قابل توجه تاكید و اصرار دارند .

- ضمانتهای عینی ؛
سه كمیته كاری برای پیشبرد مذاكرات میان ایران و اروپا تعیین شدند . بر این اساس انگلیس به عنوان مسوول کمیته اقتصادی و تکنولوژیک ، آلمان مسوول کمیته سیاسی و امنیتی و فرانسه مسوول گروه کاری هسته ای معرفی شدند.پاریس كه مسئول گروه كار هسته ای بود در سلسله مذاركرات خودبا تهران خاطر نشان ساخت كه ارائه ضمانتهای عینی برای دستیابی به راه حلی صلح آمیز و دوستانه در خصوص فعالیتهای هسته ای ایران لازم و ضروری است . از آنچه اروپایی ها در قالب ارائه ضمانتهای عینی از ایران در خواست كرده بودند می توان به چشم پوشی ایران از تولید آب سبك و دستیابی به پلوتونیوم به منظور تولید آب سنگین اشاره كرد . همچنین اروپا در خصوص تولید چرخه سوخت ایران ابراز نگرانی كرده و خواستار ارائه ضمانت در این رابطه شد .
- مسائل مشترك زیربنایی ؛
آلمان بعنوان مسئول كمیته سیاسی ، امنیتی خواستار ارائه ضمانتهای امنیتی از سوی ایران شد . آنها در پاره ای از گفتگوهای خود با پر اهمیت خواندن مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر خواستار تلاشهای جدی ایران در این زمینه شدند .
- كششهای اقتصادی ؛
انگلیس مسئول كمیته اقتصادی و تكنولوژیك در گفتگو با ایران از تلاش كشورهای اروپایی برای عضویت این كشور در سازمان تجارت جهانی سخن گفت . اتحادیه اروپایی نیز در همین اثنا روابط اقتصادی خود با ایران پس از مدتی توقف از سر گرفت .
۳ كشور اروپایی خواهان پیشرفت مذاكرات هستند ؛
علیرغم اینكه هر سه كمیته كاری بطور متوسط ماهیانه نشستهایی را در ژنو برگزار می كنند اما هنوز پیشرفت چشمگیر و چندانی حاصل نشده است . كشورهای اروپایی معتقدند كه انتظار می فت هم اینك شاهد نتایج پیشرفت در مذاكرات باشیم . این در حالی است كه مقامات ایرانی بارها اعلام كرده اند چنانچه پس از ۳ ماه از آغاز مذاكرات ۳ كمیته نتیجه مناسبی حاصل نشود این گفتگوها را متوقف خواهند كرد .
- شورای امنیت سازمان ملل، آخرین گزینه ؛
۳ كشور اروپایی اعلام كردند كه چنانچه ایران به در خواستهای آنها مبنی بر توقف برخی فعالیتهای هسته ای جامه عمل نپوشاند پرونده هسته ای این كشور به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده خواهدشد .
منبع : مجله گسترش صنعت