جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

واشنگتن جرات حمله به ایران نخواهد داشت


واشنگتن جرات حمله به ایران نخواهد داشت
مصاحبه Day.az با "رجب صفروف" مدیر کل مرکز مطالعه ایران معاصر:
● سئوال: مقامات ایران ادعا می‌کنند که "جنبش ترکی در ایران از حمایت استکبار جهانی و سرویس‌های ویژه صهیونیستی برخوردار است". این اتهامات تا چه حد صحت دارد؟
▪ پاسخ: مقامات ایران برای طرح این ادعا دلایل قانع کننده‌ای دارند که جنبش ترکی در این کشور از پشتیبانی سرویس‌های ویژه کشورهای غرب به سرکردگی ایالات متحده و با مشارکت موساد که به ثبات و پایداری رژیم حاکم بر ایران علاقه‌مند نیستند، بهره می‌گیرد. سال گذشته خود دولت جرج بوش تصمیم درباره پرداخت بیش از ۸۰ میلیون دلار به حمایت از مخالفان داخلی و خارجی ایران در سال ۲۰۰۷ را از تصویب کنگره ایالات متحده گذرانده بود. این واقعیت رسمی است که خود آمریکایی‌ها به آن اذعان می کنند. آنها کمک های نه تنها معنوی، بلکه مالی را هم به مخالفان ایرانی ارائه می دهند. قوم آذربایجانی دومین قوم بزرگ ایران بعد از فارس‌ها می‌باشد (طبق آمار رسمی تعداد آذربایجانی‌های ایران ۱۹ میلیون نفر یا بیش از ۳۰% کل جمعیت کشور است). کاملاً روشن و بدیهی است که آمریکایی‌ها به این نیرویی که به عقیده آنها در صورت تحریک ناآرامی‌های قومی در ایران می تواند عامل بالقوه بی‌ثبات سازی باشد، امید بسته‌اند. ولی کارشناسان پنتاگون و سرویس‌‌های ویژه غرب این واقعیت را در نظر نمی‌گیرند که نمی‌توان به این سادگی پایه‌های نظام دولتی ایران را متزلزل کرد. اگر رژیم حاکم نسبت به اقلیت‌های قومی بی‌عدالتی و ظلم می‌کرد، باز می‌شد این کار را کرد.اکنون در این کشور هیچ دلیلی برای نزاع بین دو بزرگترین قوم فارس و آذربایجانی وجود ندارد چرا که سیاست قومی ایران به اندازه کافی خردمندانه و منسجم است.
● سئوال: آیا با این ادعا موافق هستید که ایالات متحده در صورت آعاز عملیات زمینی نیروهای آمریکایی در خاک ایران قصد دارد از جمعیت آذربایجانی ایران به عنوان «ستون پنجم» استفاده کند؟
▪ پاسخ: مسئولان آمریکایی جداً امیدوارند از آذربایجانی‌های ایران یک نوع ستون پنجم را تشکیل دهند و انظار و ذهن آنها را به سرزمینی جلب کنند که اکنون آنجا دولتی که کلمه آذربایجان در نام رسمی آن گنجانده شده است یعنی «جمهوری آذربایجان»، وجود دارد. اینها ترفندهای سلطه‌گرانه‌ای هستند که از سیاست کذایی استعماری «تفرقه بیانداز و حکومت کن!» باقی مانده‌اند. باید گفت که اولاً در ایران این کلیشه‌های ذهنی بیش از این خریدار ندارند. ثانیاً، به توسعه روابط دوستانه بین مقامات باکو و تهران تحریک نیرومندی بخشیده شد، حد اقل در پی دیدار گذشته نه چندان دور رئیس جمهور علی‌یف از ایران. ثالثاً، به نظر می‌آید که ریاست آذربایجان مهلک بودن ماجراجویی آمریکایی برای موجودیت خود آذربایجان را درک کرده و به نحوی از آن دوری می‌گویند ولو اینکه قلباً به این اندیشه علاقه دارند چرا که از طریق آن حس خودخواهی قومی آنها تشویق می‌شود. ناگفته نماند که ریاست آذربایجان فعلاً بر خلاف تأکید بر وفاداری به واشنگتن، رفتار نسبتاً معقولانه‌ای از خود نشان می دهد.
● سئوال: به نظر شما، شو تحت عنوان «برنامه هسته‌ای ایران» چه پایانی خواهد داشت؟ آیا تهران صاحب بمب اتم می شود؟
▪ پاسخ: اعتقاد دارم که این نمایشی که البته کارگردانی و صحنه‌سازی شده است، برای غرب فرجامی اسفناک و ننگین خواهد داشت. ایران هرگز بمب اتم نخواهد داشت چرا که برنامه ساخت آن را طراحی نمی‌کند. آمریکایی‌ها این را خوب می دانند. آنها به خوبی آگاه هستند که ایران برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز را توسعه می دهد. به علاوه، تهران حاضر است با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری و تعامل داشته باشد ولی نه زیر ضربه چماق و فشار خارجی. تحولات پیرامون ایران، تمام این رقص دیوانگان، چیزی جز تلاشی برای پیدا کردن یک استدلال جهت سرنگونی رژیم حاکم بر تهران نیست. تهران مواضع محکمی دارد و به خوبی متوجه می‌شود که واشنگتن بلوف می‌زند که می تواند به ایران حمله کند. ایالات متحده از نظر حقوق بین الملل برای حل و فصل نظامی مسایل با هیچ کشور مستقلی پایه‌های حقوقی ندارد چرا که این کار در اختیار شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد. اگر آمریکایی‌ها بالاخره تصمیم بگیرند به ایران تجاوز کنند، این کار به معنی نقض فاحش همه موازین حقوق بین الملل خواهد بود.
یک نیروی دیگر آمریکایی‌ها را از این تجاوز باز می دارد و آن مسکو است. این دفعه روسیه به حمله ایالات متحده یا ضربات نظامی آن به اهداف ایرانی بی‌توجهی نخواهد کرد. واشنگتن و متحدانش با مشاهده این واقعیت از کوره در می‌روند زیرا می‌بینند که این روسیه متفاوتی است که به لحاظ اقتصادی و نظامی از زانو بر خاسته است، این روسیه‌ای است که به سرعت به نیروی سلطه‌گستر در جهان اسلام تبدیل می‌شود. عده زیادی چه در ایران و چه در کشورهای دیگر خاور نزدیک و میانه از روسیه مقتدر خوششان می‌آید چرا که روسیه نیرومند، تنها سپری در برابر انحصار ظلم و دسایس تجاوزکارانه امریکایی‌ها می‌باشد. روسیه در ایران منافع جدی دارد، روسیه قادر است از بروز جنگ در نزدیکی مرزهای خود جلوگیری کند و راه را بر آمریکایی‌ها به سوی ایران مسدود کند. روحیه قاطعانه و اظهارات ولادیمیر پوتین درباره غیرمجاز بودن عملیات جنگی علیه ایران که وی در جریان سفر اخیر خود به ایران بر زبان آورد، مصداق بارز این ادعاست.
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه