چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اوکیناوا، در سیطره نظامیان


اوکیناوا، در سیطره نظامیان
استان گرمسیر «اوكیناوا» در جنوب ژاپن، چندی پیش سی وپنجمین سالگرد بازگشت خود به خاك ژاپن را پاس داشت. پس از شكست ژاپن از آمریكا در جریان جنگ جهانی دوم، اوكیناوا تنها منطقه ای از ژاپن بود كه درگیری زمینی میان نیروهای ژاپنی و آمریكایی در آن انجام گرفت و نهایتا با شكست سنگین نیروهای ژاپنی پایان یافت. پس از آن استان اوكیناوا به اشغال نیروهای آمریكایی درآمد و مالكیت این استان به آمریكا تعلق یافت. از آن پس برای ژاپنی ها، اوكیناوا یك كشور بیگانه محسوب می شد و آنها برای رفتن به این جزیره از گذرنامه استفاده می كردند. اما پس از امضای پیمان صلح و پیمان امنیتی میان توكیو، واشنگتن و تلاش های زیاد مردمی و دولتی در ژاپن، آمریكا در سال ۱۹۷۲میلادی مالكیت این استان را به ژاپن بازگرداند.
باوجود اینكه استان اوكیناوا به ژاپن بازگردانده شد، اما نیروهای آمریكایی در این استان باقی مانده و به استفاده از بخش بزرگی از زمین های آن ادامه دادند. استان اوكیناوا دو هزار و ۲۷۲كیلومتر مربع مساحت داشته و حدود یك میلیون و ۳۰۰هزار نفر را در خود جای داده است. اوكیناوا از ۱۶۰جزیره بزرگ و كوچك تشكیل شده است و مساحت كل آنها ۰‎/۶درصد از كل مساحت ژاپن را در بر می گیرد. شهر «ناها» مركز استان اوكیناوا است كه در جزیره اصلی، یعنی در بزرگترین جزیره این استان قرار دارد. پس از بازگشت اوكیناوا به ژاپن، دولت مركزی این كشور با اختصاص بودجه زیادی زیرساخت های این استان را تقویت كرد، به طوری كه هم اكنون این استان از نوین ترین امكانات زندگی بهره مند است. اما مشكل اصلی این استان نداشتن صنایع پایه و كارخانه است كه این نقطه ضعف موجب افزایش سطح بیكاری و كاهش درآمد مردم در این استان شده است. بر اساس گزارش روزنامه «ژاپن تایمز»، میزان بیكاری در این استان در سال گذشته میلادی (۲۰۰۶)۷،‎/۷درصد بود كه دو برابر میزان بیكاری در دیگر نقاط ژاپن است. یكی از بزرگترین منابع درآمدی استان اوكیناوا صنعت گردشگری است كه به دلیل داشتن دریا و طبیعت زیبا مردم ژاپن و كشورهای همسایه را بویژه در فصل تابستان بسوی خود می كشد. اما باوجود طبیعت زیبای اوكیناوا، هنوز بسیاری از ژاپنی ها ترجیح می دهند كه برای لذت بردن از دریا به جزایر هاوایی در خاك آمریكا سفر كنند. یكی از بزرگترین مشكلاتی كه مردم اوكیناوا با آن روبرو هستند،حضور گسترده پایگاه های آمریكایی در این استان است. آمارهای استانداری اوكیناوا نشان می دهد كه حدود ۷۵درصداز كل پایگاه های آمریكایی مستقر در ژاپن در استان اوكیناوا متمركز شده اند. استقرار پایگاه های آمریكایی در ژاپن مبتنی بر پیمان امنیتی توكیو واشنگتن بوده كه كار دفاع از ژاپن را به نیروهای آمریكایی واگذار كرده است.
آمارهای استانداری اوكیناوا نشان می دهد، ۱۱درصد از زمین های جزیره اصلی این استان در دست پایگاه های ارتش آمریكاست. بسیاری از مردم اوكیناوا براین باورند، باری كه بر دوش اوكیناوا برای پذیرایی از پایگاه های آمریكایی گذاشته شده است، زیاد از حد سنگین است و دولت این كشور باید برای سبك شدن این بار تلاش كند. آنها می گویند، با وجود آنكه اوكیناوا تنها ۶/۰درصد از مساحت كل ژاپن را دربرمی گیرد، چرا باید این استان به تنهایی ۷۵درصد از تاسیسات ارتش آمریكا را در خود جای دهد. «یوشی هیسا كوروشیما» خبرنگار روزنامه اوكیناوا تایمز در این زمینه به ایرنا گفت: نظرسنجی های انجام گرفته در اوكیناوا نشان دهنده آن است كه ۸۵درصد از مردم این استان خواستار كاهش شمار پایگاه های آمریكا در اوكیناوا هستند. كوروشیما افزود: ارتكاب برخی اعمال خلاف از سوی سربازان آمریكایی این اندیشه را در میان مردم اوكیناوا بوجود آورده است كه پایگاه های آمریكا بیش از حد در اوكیناوا متمركز شده اند و باید بخشی از آنها به دیگر مناطق ژاپن و خارج از كشور منتقل شوند. وی گفت: اما به دلایل سیاسی، این خواسته مردم اوكیناوا هنوز تحقق نیافته است.«شیگه نوبو موریاما» از دیگر شهروندان اوكیناوایی كه كارمند شهرداری این منطقه است نیز گفت: برخی مردم اوكیناوا براین باورند كه حضور پایگاه های آمریكایی در این استان مانع از رشد اقتصادی اوكیناوا شده است. موریاما افزود: یارانه های مالی دولت ژاپن به استان اوكیناوا برای پذیرش پایگاه های آمریكایی و نیز اشتغال گروهی از شهروندان اوكیناوایی در پایگاه ها سبب شده تا بخش بزرگی از اقتصاد اوكیناوا وابسته به حضور پایگاه های آمریكایی شود.
وی گفت: این موضوع سبب شده است تا انگیزه شكوفا كردن اقتصاد این استان توسط مردم اوكیناوا كاهش یابد. «ماساهیده اوتا» نماینده استان اوكیناوا در مجلس مشاوران ژاپن و استاندار پیشین اوكیناوا نیز پیش از این گفته بود كه اوكیناوا سرزمین صلح است و نیازی به استقرار نیروهای آمریكایی ندارد. اوتا افزود: سنت كهن مردم اوكیناوا بر پایه صلح و نداشتن سلاح است و حضور نیروهای ارتش آمریكا در اوكیناوا با این سنت مهم مردم اوكیناوا در تضاد است. نام پیشین اوكیناوا «ریوكیو» است و معنی آن نداشتن و بی نیازی به سلاح است. نماینده اوكیناوا در مجلس مشاوران ژاپن گفت: حفظ امنیت نباید بر پایه داشتن ارتش قوی باشد، بلكه باید بر پایه روابط دوستانه با كشورها استوار شود. به گفته اوتا، هنگامی كه روابط با كشورهای مختلف در سطح مردمی و دوستانه باشد، خطر دشمنی و جنگ نیز از میان خواهد رفت. اوتا داشتن روابط دوستانه با كشورها در بخش های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مردمی را بهترین گزینه برای حفظ امنیت یك كشور دانسته است.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید