چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

دولت ائتلافی و عبور از احمدی‌نژاد


دولت ائتلافی و عبور از احمدی‌نژاد
اکنون پس از چند هفته از طرح دولت ائتلافی، نامه‌نگاری‌ها و ابراز برخی موافقت‌‌ها و مخالفت‌ها و نیز در هم آمیخته کردن عمدی یا غیرعمدی آن با دولت وحدت ملی از سوی اشخاص و گروه‌های سیاسی کشور، سبب شده تحلیل‌ها و نظرات بیش از پیش نمایان شود؛ هرچند بیش از شش ماه تا انتخابات باقی مانده و هنوز جای ارایه طرح و تحلیل‌های بیشتر از سوی گروه‌ها و احزاب و چهره‌های سیاسی کشور وجود دارد.
به هر حال، اکنون به نظر می‌رسد طرح دولت ائتلافی در سه محور فکری مورد توجه و تحلیل سیاسیون اصولگرایان واقع شد؛
نخست) این ‌که دولت ائتلافی برای گذر از احمدی‌نژاد خوانده شد و برخی از چهره‌ها و گروه‌های سیاسی اصولگرا، در موافقت یا مخالفت با این طرح، آن را ایده‌ای برای گذر از رئیس دولت نهم دانستند، به گو‌نه‌ای که برخی، از آنجایی که آن را عبور خاموش از احمدی‌نژاد و یا نادیده گرفتن وی خواندند، با متسمسک قرار دادن دفاع از احمدی‌نژاد یا جایگاه رئیس‌جمهور، با آن مخالفت کردند. برخی نیز به همین دلیل از آن حمایت کرده و آن را ایده خوب و قابل اجرایی دانستند؛ هرچند که دسته‌ای خارج از اصولگرایان کوشیدند این ایده را با طرح دولت وحدت ملی یکی کرده و از خاستگاه فکری و در راستای اهداف خود از آن استقبال کنند، ولی در کنار آن کوشیدند ایده عبور از احمدی‌نژاد را در این قالب، مطرح ساخته برای آن تبلیغ کنند.
تحلیلگران دوم) کسانی بودند که صرفا به احمدی‌نژاد اعتقاد و اعتماد دارند و بی چون و چرا تسلیم تصیمات وی هستند و از آنجا که دولت ائتلافی را بسان طرحی برای عبور از احمدی‌نژاد نگریستند به مخالفت با آن برخاستند که البته این مخالفت‌ها اکنون نیز ادامه دارد. این افراد از آنجایی که دوره ریاست‌جمهوری را بر پایه عرف متداول در سال‌های پس از انقلاب، دو دوره می‌‌دانند، تغییر احمدی‌نژاد را نه تنها نمی‌پذیرند که حتی انتقادهای سازنده از دولت و احمدی‌نژاد را نیز تحمل نمی‌کنند؛ بنابراین، از این خاستگاه با تمام قامت طرح دولت ائتلافی مخالفت ورزیده و می‌ورزند.
اما برخی سیاسیون و چهره‌های تحلیلگر کشور در نگاهی دیگر، دولت ائتلافی را به معنی تقویت و کارآمدی دولت دهم دانسته و از روزنه این نگاه که دولت ائتلافی می تواند سرشار از منفعت برای اداره بهتر کشور به همراه داشته باشد با آن موافقت و از آن به عنوان ایده خوب و اجرا شدنی یاد کردند.
این دسته از تحلیلگران با اعتقاد بر لزوم و ضرورت کارآمد شدن و تقویت دولت اصولگرا، از طرح تشکیل دولت ائتلافی حمایت کردند.
به نظر می‌رسد، این افراد از جمله چهره‌های سیاسی اصولگرا هستند که به تسلیم بودن یا گردن نهادن به همه تصمیمات و برنامه‌ها و طرح‌های احمدی‌نژاد و نیز انتصابات وی باور ندارند، بلکه آنها را با بوته نقد پذیرفته و خواستار اصلاح برخی از روش‌ها و منش‌های احمدی‌نژاد هستند؛ هرچند از کلیت دولت حمایت می‌کنند.
این افراد اصولگرا که تاکنون برنامه‌ها و کارهای دولت را نقد دلسوزانه کرده‌اند، اعتقادی به عبور از احمدی‌نژاد ندارند، بلکه وی را رئیس‌جمهور اصولگرا دانسته و خواستار تقویت و کارآمدی وی و دولت اصولگرا هستند؛ بنابراین، دیده می‌شود که این افراد در تحلیل‌های خود، خواستار آن شده‌اند تا احمدی‌نژاد نیز با پذیرش برخی انتقاد‌های دلسوزانه، به کارآمدی دولت بیفزاید.
بنابراین، این چهره‌های اصولگرا، نه اعتقادی به عبور از احمدی‌نژاد دارند و نه به تسلیم شدن یا بودن در برابر وی ملتزمند و از همین رو،‌ موافق طرح دولت ائتلافی هستند تا ضمن قرار دادن احمدی‌نژاد در این زمره، در نتیجه زمینه ائتلاف گسترده اصولگرایان فراهم شود.
محمدجواد بربریان