چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


روش های کسب دانش و تجربه مالی


روش های کسب دانش و تجربه مالی
برای بسیاری از جوانان که از رشته های مختلف فارغ التحصیل شده اند، گرفتن مدرک مدیریت اجرایی یا مدیریت مالی از نهادهای رسمی دانشگاهی تنها راه برای کسب اطلاعات تخصصی درباره مدیریت، بازارهای مالی، بازاریابی، عملیات و حسابداری است. اما واقعیت این است که به دلائل مختلف این گروه از افراد توان ورود به دانشگاه ها را در این رشته ندارند. برای مثال هزینه بالا یا پیچیدگی مباحث درسی می تواند مانع ورود علاقه مندان به بازارهای مالی و سرمایه گذاری در رشته یاد شده باشد. هزینه های بالا از جمله زمان و پول به این معناست که این افراد باید به دنبال دوره های جایگزین برای کسب اطلاعات موردنظر خود باشند.
● انگیزه های عمومی برای بازگشت به تحصیل
تردیدی وجود ندارد که انگیزه، تجربیات، اولویت ها و اهداف شخصی و شغلی هر کس منحصر به خود اوست و نمی توان گفت همه در این زمینه ها یکسان هستند. بنابراین افراد مختلف می توانند از روش های گوناگون به نیازهای علمی خود پاسخ گویند. هنگامی که از افراد سوال می شود به چه دلیل مایلند دوره آموزشی مدیریت اجرایی را بگذرانند چنین پاسخ هایی می شنوید:
۱) مدرک مدیریت اجرایی روشی عینی برای نشان دادن توانایی ها و متقاعد کردن کارفرمایان به استخدام و کسب اعتماد آنهاست.
۲) این مدرک فرصت های زیادی را برای ارتقای شغلی در اختیار دارنده آن قرار می دهد.
۳) داشتن دانش کافی از مباحث این دوره باعث افزایش انعطاف شغلی و افزایش احتمال یافتن شغل بهتر می شود.
۴) در دانشکده های علوم تجاری فرد با دیگران آشنا می شود و نوعی شبکه به وجود می آید که از آن می توان برای یافتن شغل استفاده کرد.
۵) فارغ التحصیل شدن در این رشته موجب رضایت والدین و آشنایان می شود.
۶) دانشکده جایی مناسب برای زمینه سازی برای شغل آینده است.
۷) جایگزینی برای دانشکده علوم تجاری نمی شناسند.
برخی از این دلائل به روشنی اهداف و علایق افراد را در فعالیت تجاری نشان می دهند اما برای آن دسته از افراد که مایلند در هرم مدیریتی سازمان، ارتقای جایگاه پیدا کنند، به موفقیت در حرفه خود می اندیشند و به کار عشق می ورزند، راه های زیادی وجود دارد که می تواند جایگزین مدرک مدیریت اجرایی شود و همان میزان دانش و تجربه را در اختیار افراد قرار دهد.
● جایگزین های رشته مدیریت اجرایی
اگر به دنبال یافتن جایگزین هایی برای مدرک مدیریت تجاری و اجرایی هستید این پرسش های مهم را حتماً از خود بپرسید:
۱) چه مهارت هایی برای موفقیت شما در سازمان ضروری هستند؟
۲) سازمان یا شرکت شما چه اهدافی دارد؟
۳) آیا تنها راه دستیابی به این مهارت ها، صرف زمان و پول در یکی از دانشکده های علوم تجاری است؟
۴) چه تجارب و دوره های آموزشی می تواند به شما کمک کند این گونه مهارت ها را کسب کنید؟
بدون تردید مدیران شرکت ها به دنبال کارکنانی هستند که بر ارزش سازمان بیفزایند یعنی کارمند ایده آل کارفرماها کسی که برای کار خود ارزش قائل است، با سرعت و دقت کار می کند، توان کار تیمی دارد و به سازمان در تحقق اهداف اش کمک می کند. در ادامه مقاله حاضر به برخی فرصت های ارتقای توانایی های علمی که مستلزم بازگشت به دوران آموزش تمام وقت نیست اشاره می کنیم:
● برنامه های دوره ای آموزش
شرکت های بزرگ برای کارکنان مستعد خود که از پیش تخصص های پایه ای را در حوزه های مختلف دارند، دوره های آموزش مدیریت و رهبری، آموزش بازارهای سرمایه و... برگزار می کنند زیرا مدیران این شرکت ها معتقدند با این نوع سرمایه گذاری ها در نیروی انسانی خود در بلندمدت به تحقق بهتر اهداف شرکت کمک می کنند. این برنامه ها برای ارتقای کارایی نیروی انسانی در بخش های مهندسی، مالی، حسابداری و... برگزار می شود. در این شرکت ها متخصصان معمولاً هرچند ماه یکبار در شغل های مختلف قرار می گیرند تا با تمام جوانب فعالیت های شرکت آشنا شوند. برای مثال یک تحلیلگر مالی تازه کار ممکن است پس از چندماه کار در بخش حسابداری، به برنامه ریزی مالی یا روابط با سرمایه گذارها منتقل شود. این فرد پس از گذراندن این دوره های شغلی می تواند ویژگی های لازم را برای تصدی سمت مدیریت مالی یا مدیریت بخش سرمایه گذاری شرکت کسب کند. به اعتقاد کارشناسان صرف زمان در این زمینه و کسب تجارت مفید و عملی بیشتر از گذراندن دوره های نظری در دانشگاه به فرد در دستیابی به اهداف خود کمک کند.
● تجربه اداری در بخش های مختلف
در بسیاری از شرکت ها این امکان برای متخصصان حوزه های کاری مختلف وجود دارد که به درخواست خودشان به بخش هایی که مایل هستند منتقل شده و مدتی را به کسب تجربه در آنها بپردازند. برای مثال حسابداری که مایل است به بخش بازاریابی منتقل شود فرصت هایی را که در این بخش برای آموختن وجود دارد مورد استفاده قرار داده و در بخش بازاریابی شرکت خود یا شرکت دیگر به کار بپردازد.این روش موثر است و نتیجه مورد نظر فرد را در پی خواهد داشت.
کارکنانی که مایلند در بخش های مختلف به این روش به کسب تجربه بپردازند باید به یاد داشته باشند که سابقه کاری آنها در تصمیم گیری مدیران نقش بسزایی دارد. برای مثال از دید مدیران شرکت یک حسابدار که سابقه ای درخشان در حرفه خود دارد گزینه بهتری برای شرکت در دوره های آموزش سرمایه گذاری محسوب می شود تا کارمندی که در انجام وظایف خود نیز دچار نقص های متعدد است. نکته دیگر اینکه کارکنانی که مایلند مدتی در دیگر حوزه های کاری فعالیت کرده و تجربه کسب کنند باید دلایل این تمایل را برای مدیران به روشنی توصیف کنند.
ارتقای شغلی و بالا رفتن از نردبان مدیریت شرکت مستلزم داشتن تجربه در مدیریت و رهبری تیم ها و تضمین تحقق اهداف شرکت است. برنامه ریزی مالی، بودجه بندی و پیش بینی وضعیت بازار از دیگر مهارت هایی است که مدیران باید داشته باشند. به ویژه مدیران شرکت های سرمایه گذاری بیش از دیگر مدیران به داشتن این مهارت ها نیازمند هستند. براساس اینکه شما مایلید در کدام حوزه فعالیت های شرکت ارتقا پیدا کنید ضروری است زمینه های اصلی کار را فراهم کنید. زیرا هر ارتقای شغلی به معنای بر عهده گرفتن مسوولیت های بیشتر و موفقیت در آن مستلزم داشتن تجربه و مهار ت های گوناگون است. اگر مایلید در حوزه مالی و سرمایه گذاری وارد شوید ابتدا به تحقیق درباره مدارک در حوزه هایی نظیر حسابداری، مدیریت مالی، سرمایه گذاری، تحلیلگری مالی و... که می توان بدون ترک شغل به گذراندن آنها پرداخت، بپردازید. در این زمینه مشاوره با مدیران کنونی این بخش ها کمک بسیار بزرگی محسوب می شود. کارشناسان معتقدند شرکت در کنفرانس های آموزشی چندروزه، کارآموزی و... نیز روش های مناسب کسب تجربه و دانش در حوزه مورد علاقه است.
دانشگاه ها تنها ابزارهای کسب مدرک و دانش تخصصی نیستند. این گفته به ویژه اکنون که انواع نهادهای آموزشی رسمی و غیررسمی وجود دارد صادق است.
محمدعلی آذری نیا
منبع: www.investopedia.com
منبع : روزنامه سرمایه