جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تاثیر قرآن بر مثنوی معنوی


تاثیر قرآن بر مثنوی معنوی
نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در ماه‌های رمضان همواره محلی برای بحث‌های نظری بوده ‌است. مطابق سنت همیشگی امسال نیز در نمایشگاه بین‌المللی قرآن نشست‌های متعددی پیرامون مسائل دینی برگزار شد که از جمله آنها می‌توان به نشست <تاثیر قرآن بر مثنوی معنوی> اشاره کرد. این نشست عصر چهارشنبه، سوم مهرماه با حضور سهیل محمودی و کاظم محمدی برگزار شد. محمدی نویسنده‌کتاب <مولا‌نا و ترجمه آیات قرآن> سخنان خود را با طرح انگیزه‌تالیف این کتاب آغاز کرد و گفت: <می‌خواستم پاسخی به عوام‌زدگی داده‌ باشم، چراکه معتقدم از برخی جهات کار مولا‌نا عوام‌زده شده ‌است.> او با تاکید بر اینکه مولا‌نا در بین عرفا حرف اول را می‌زند، به نقد مدعیان مولوی‌پژوهی رفت و با طرح این پرسش که مدعیان مولوی‌پژوهی تا چه اندازه مولوی را خوب شناخته‌اند، گفت: <از رهگذر نقدی جدی است که می‌توان ادعای مولوی‌پژوهان را محک زد. بسیاری از افرادی را که میل به نام ‌بردن آنها ندارم و به عنوان مفسر آرای مولا‌نا و اندیشه وی معرفی می‌شوند، رد می‌کنم.
وقتی نگاه می‌کنی، می‌بینی فرسنگ‌ها از اندیشه مولا‌نا دور هستند. در بسیاری از همایش‌هایی که تدارک دیده می‌شود، همه‌چیز گفته می‌شود، جز آنچه متعلق به مولا‌ناست و با بیان اینکه مولا‌نا در پی عشق بود، پرونده او بسته می‌شود و از اینکه عشق چیست و شهوت کجا قرار دارد، صحبت نمی‌شود.> ‌ محمدی تصریح کرد: <البته که حرف مولا‌نا عشق است؛ اما کدام عشق؟ حرف مولا‌نا، عشق به خداست. او حقیقت عشق را در آرمان‌های زمینی معطوف به پیامبر خاتم(ص) می‌بیند و حقیقت عشق را در جهت ایشان جست‌وجو می‌کند.> ‌ سهیل محمودی نیز متذکر شد: <ما اگر به معنای دقیق فرهنگی به مولا‌نا رجوع داشته باشیم، می‌بینیم کسانی مانند مولا‌نا بدون اینکه بیایند کلا‌م وحی را کلمه به کلمه ترجمه کنند و آن را به زبان شعر درآورند، عمیقا در پیوند با کلا‌م وحی هستند و از آنجا که قرآن در زندگی و ذهن مولا‌نا جاری است، می‌بینیم آموزه‌های کلا‌م وحی در اشعارش جاری است.> ‌ وی همچنین تاکید کرد: <حقیقت این است که سرچشمه‌ها ما را از سهل‌انگاری دور خواهند کرد.
به گذشتگان و پیشینیان که مراجعه می‌کنیم، می‌بینیم آنها با سرچشمه‌معرفتی که در دست داشته‌اند، خیلی جدی‌تر روبه‌رو شده‌اند و با قرآن بخشنامه‌ای روبه‌رو نشده‌اند. جاری ‌بودن این معارف وقتی جدی است که سهل‌انگاری با متن کلا‌م وحی را کنار بگذاریم.>
منبع : روزنامه اعتماد ملی