پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

معرفی پروژه های Open Source اپل


معرفی پروژه های Open Source اپل
شاید اولین چیزی كه با شنیدن نام شركت Apple به ذهن متبادر شود محصولاتی با كیفیت بالا اما تحت شدیدترین محافظتها برای جلوگیری از كپی برداری رقیبان باشد.
اما در این مقاله خواهید دید كه اپل -كه به ادعای خود اولین شركت بزرگی است كه به جنبش بازمتن ملحق شده- از سالها پیش پروژه های مهم و مفید بازمتن داشته است.
●اولین پروژه بازمتن اپل
سایت اپل و بسیاری سایتهای دیگر اولین پروژه بازمتن اپل را Darwin كه در سال ۱۹۹۹ منتشر شد می دانند. اما حقیقت ماجرا چیز دیگری است، اولین پروژه بازمتن اپل MKLinux -توزیع لینوكس اپل كه مقدمه ای بر انتقال توزیعها به پلتفورم مكینتاش شد- بود. این پروژه در ادامه تلاشهای اپل برای ساخت سیستم عامل جدید و انقلابی برای رقابت با ویندوز مایكروسافت بود. شكست پروژه های قبلی باعث شد تا اپل تصمیم به خرید شركت NeXT و بهره بردن از سیستم عامل و AP هایOpenSTEP بگیرد. كم كم اپل بخشی از تجربیات این پروژه را هم برای ساخت سیستم عامل بعدی خود Rhapsody -كه بر مبنای OpenSTEP قرار داشت- استفاده كرد و ادامه توسعه آن را به جامعه بازمتن سپرد. پس از توقف Rhapsody اپل در سال ۹۹ اعلام كرد كه قصد كار بر روی Mac OS X دارد كه بر مبنای Rhapsody قرار داشت، اما با یك تفاوت مهم، كاربران و توسعه دهندگان كدهای بسیاری از بخشهای آن را ۲ سال قبل از ارایه رسمی برای هر دوی PowerPC و x۸۶ در اختیار داشتند. هدف پروژه Darwin آشنایی علاقه مندان با نسخه بعدی و همچنین بهره بردن از ویژگی های پروژه های بازمتن بود، اما برای انتشار این پروژه اپل باید یا از مجوزهای موجود یكی را بر می گزید یا خودش مجوز جدیدی می نوشت.
●مجوز آزاد اپل
اپل راه دوم را انتخاب كرد و مجوز APSL را منتشر كرد. (APSL(Apple Public Source License اولین بار در سال ۱۹۹۹ برای انتشار كدهای Darwin كه پایه و بنیان Mac OS X است منتشر شد. اولین نسخه این مجوز با موافقت (Open Source Initiative(OSI مواجه شد اما در همان زمان ریچارد استالمن بنیانگزار بنیاد نرم افزار آزاد (FSF) به بررسی این مجوز پرداخت و اعلام كرد این مجوز یك مجوز نرم افزاری «آزاد» نیست. مدتی بعد نسخه های دیگری از این مجوز با تغییراتی منتشر شدند، ولی سرانجام در ۳۰ جولای ۲۰۰۳ نسخه ۲ مجوز APSL منتشر شد كه در معرفی آن از نظرات ریچارد استالمن تشكر شده بود و موفق شده بود گواهی مبنی بر «مجوز نرم افزاری آزاد» بودن ازFSF دریافت كند. این مجوز حاصل بررسی و تحقیق اپل بر روی مجوزهای GPL,BSD,NPL,MPL,SCSL و مجوز Apache است كه توانسته علاوه بر اصول OSI بر اصول FSF نیز پایبند باشد. گرچه بنیاد نرم افزار آزاد هنوز این مجوز را برای آغاز پروژه های جدید كاملا مناسب نمی داند ولی كار بر روی پروژه های فعلی را مناسب تشخیص داده است. به هر صورت APSL برای استفاده داخلی توسط اپل نگارش یافته و اگر دقیقا مطابق نظرات بنیاد نرم افزار آزاد بود دیگر تفاوتی بین APSL و GPL وجود نداشت!
●Darwin - معروفترین پروژه آزاد اپل
این پروژه كه از سال ۱۹۹۹ آغاز شد پایه و اساس نسخه بعدی سیستم عامل مكینتاش قرار گرفت. Darwin مجموعه ای از بسته های بازمتن و آزاد است كه توسط اپل یا جامعه بازمتن منتشر شده اند. از XNU (كه از FreeBSD و میكروكرنل Mach بهره می برد) كه هسته این مجموعه است گرفته تا راه اندازهای اپل، كامپایلر GCC و بسته های كوچك و بزرگ دیگر. اپل از Darwin به عنوان درون مایه Mac OS X نام برده است كه این درون مایه از رابط گرافیكی و برخی از ویژگیهای غیر آزاد Mac OS X محروم است. اكثر بسته های Darwin تحت مجوز APSL۲ و بقیه تحت مجوزهایی مانند GPL و BSD منتشر شده اند. پس از ارائه هر بروزرسانی Mac OS X نسخه جدید Darwin هم مطابق با آن منتشر می شود. به عنوان مثال۱۰‎/۳‎/۸ Mac OS X مطابق با Darwin۷/۸ و۱۰‎/۴ Mac OS X مطابق با Darwin۸ می باشد. نكته جالب توجه درمورد Darwin ارائه همزمان آن بر روی PowerPC و x۸۶ می باشد كه این ویژگی هم به توسعه آن كمك كرده و هم راه مهاجرت اپل به x۸۶ در آینده را هموارتر می كند.
در آوریل ۲۰۰۲ اپل با همكاری (ISC (Internet Systems Consortium، به منظور سرپرستی جامعه توسعه دهندگان OpenDarwin.Org,Darwin را تاسیس كرد. OpenDarwin.Org خود زیر مجموعه هایی مانند توزیع OpenDarwin و DarwinPorts دارد. توزیع OpenDarwin هرچند وقت یكبار بر طبق نسخه ای از Darwin منتشر شده و DarwinPorts هدفش انتقال نرم افزارهای مهم بازمتن به Darwin و Mac OS X می باشد.
مهمترین مانعی كه Darwin را از یك سیستم عامل قابل استفاده روزانه جدا می كند نداشتن رابط كاربر و بسیاری بسته های كاربردی مهم مورد نیاز روزانه می باشد.اما هدف Darwin تنها پایه و بنیانی برای سیستم عامل اصلی مانند Mac OS X است، پس برای استفاده بهتر از آن نیاز به قرار دادن بسته های مهم و توزیع مجدد آن (همانطور كه در مورد لینوكس صورت می گیرد) می باشد. پس با استفاده از Darwin هم می توان سیستم عاملی كاربردی و كاملا آزاد داشت. با همین هدف پروژه GNU-Darwin در نوامبر ۲۰۰۰ آغاز شد. این پروژه از x۱۱ تا Gnome، از Mozilla Firefox تا هر بسته مهم دیگری را با Darwin هماهنگ كرده و تحت توزیعی با نام GNU-Darwin منتشر می كند كه هم كاربردی تر و هم نصبش آسانتر است.
گفتنی است نشان غیر رسمی Darwin یك Platypus (پستاندار آبزی و منقاردار و صدفخوار جنوب استرالیا) با نام Hexley است كه ار بسیاری جهات با نشان FreeBSD شباهت دارد.
●Darwin Streaming Server متفاوتترین پروژه آزاد اپل
پس از معرفی Darwin نوبت به معرفی یكی دیگر از پروژه های مهم بازمتن اپل به نام Darwin Streaming Server می رسد.
این پروژه امكان Stream كردن صوت و تصویر از طریق پروتكلهای استاندارد RTP و RSTP را برای شما فراهم می كند. كدهای پایهDarwin Streaming Server(DSS) باQuickTime Streaming Server(QTSS) یكی است و در حقیقت این پروژه برای توسعه دهندگانی است كه قصد دارند با استفاده از این تكنولوژی با سفارشی سازی بیشتر و بر روی پلتفورمهایی غیر از Mac OS X Server مانند ویندوز، سولاریس و لینوكس رسانه های QuickTime و۴ MPEG-را stream كنند.DSS یك پروژه بازمتن است و پشتیبانی از آن تنها توسط جامعه بازمتن و لیستهای پستی كه اپل فراهم آورده است صورت می گیرید، در صورتی كه به نسخه تجاری و دارای پشتیبانی اپل نیاز دارید QuickTime Streaming Server مناسب شما است.
QTSS كه بخشی از Mac OS X Server است نسبت به DSS از ابزارهای تنظیمات و مدیریت حرفه ای برخوردار است كه بازمتن نیستند. اما DSS همانند QTSS كامل و قابل استفاده است و از قابلیتهای جالب Skip protection و Instant-on و آخرین استانداردهای دیجیتالی مانند MPEG-۴ و ۳GPP پشتیبانی می كند.
●Bonjour ـ محبوبترین پروژه آزاد اپل
Bonjour نام جدید Rendezvous است كه همزمان با ارائه Mac OS X ۱۰.۲ معرفی شد. این تكنولوژی شبكه سازی انقلابی امكان ساخت شبكه ای فوری از كامپیوترها و دستگاه ها بدون نیاز به هیچگونه پیكربندی را برای شما ممكن می سازد.
این تكنولوژی امكان ثبت سرویسها و قابلیتهای هر دستگاهی در شبكه را می دهد تا این سرویسها توسط دستگاه های دیگر موجود در شبكه به صورت پویا قابل دستیابی باشند. به عبارت دیگر Bonjour امكان دستیابی دستگاه ها به یكدیگر را بدون نیاز به وارد كردن آدرس IP و پیكربندی سرویس دهنده های DNS، از طریق پروتكل استاندارد IP فراهم می كند.
برای میسر شدن عدم نیاز به پیكبربندی، Bonjour نیازمند انجام ۳ مورد ضروری توسط دستگاه هاست.
▪این دستگاه ها باید بتوانند:
▪آدرسهای IP را بدون یك سرویس دهنده DHCP معین كنند.
▪ آدرسهای IP و نامها را بدون یك سرویس دهنده DNS تفسیر كنند.
▪ سرویسها را بدون استفاده از یك سرویس دهنده directory مستقر سازند.
این تكنولوژی كه همچنین بسیار مورد توجه سازندگان مشهور چاپگر و دوربین قرار گرفت دردسرهای شبكه سازی استاندارد را برای كاربران مكینتاش از بین برد و به امتیازی مهم برای برتری مكینتاش نسبت به سایر پلتفورمها تبدیل شد. اما این بار اپل بر خلاف انتظار عموم این تكنولوژی را انحصاری نكرد، بلكه آن را با مجوز آزاد APSL برای لینوكس، ویندوز، VxWorks و... منتشر كرد. گفتنی است در نسخه های جدید KDE و Gnome نسخه ای از این تكنولوژی مورد استفاده قرار گرفته است.
irantux.com
منبع : روزنامه ابرار