پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

تاثیر تغذیه بر حافظه


تاثیر تغذیه بر حافظه
تغذیه مناسب نقش موثری در بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی ما دارد و حافظه بخشی از عملکرد مغزی است که به سهم خود از این تناسب تغذیه‌ای سود می‌برد. برای شناخت مواد مغذی و غذا‌هایی که به تقویت حافظه کمک می‌کنند، می‌توانید در این صفحه با ما همراه شوید.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف کربوهیدرات قدرت یادآوری مطالب را بهبود می‌بخشد. به تازگی در مطالعه‌ای اثر پروتئین و چربی را روی سطح ادراک و آگاهی افراد بررسی کردند. ۲۲ زن و مرد مسن، در سنین ۶۱ تا ۷۹ سال به مدت چهار روز، پس از مصرف چهار نوشیدنی: فاقد ماده مغذی، دارای کربوهیدرات ، دارای چربی و دارای پروتئین) مورد آزمایش بررسی حافظه قرار گرفتند. آزمایش بررسی حافظه شامل یادآوری لغت و متن بود که بلافاصله یا یک ساعت پس از مصرف موادمغذی صورت می‌گرفت. سه نوشیدنی که دارای ماده مغذی بودند، حافظه کوتاه مدت و بلندمدت را افزایش داده بودند و یک ساعت پس از مصرف، این افزایش چشم‌گیرتر بود. ولی فقط پروتئین در آزمایشی مجزا، زمینه فراموشی را کاهش داد. نوشیدنی که فاقد ماده مغذی بود، اثری روی عملکرد حافظه و ذهن نداشت و نشان می‌داد که دریافت موادمغذی برای کارآیی ذهن لازم است.
● ۴ پایه حافظه
۱) اسیدفولیک: تحقیقات ثابت کرده است در اثر کاهش اسید فولیک، ویتامین‌های B۶ و B۱۲ در خون، مشکلاتی مانند کاهش سطح ادراک در افراد مسن، اشکال در یادآوری، تمرکز حواس و افزایش هموسیستئین خون به وجود می‌آید.
۲) ویتامین B۱۲: این ویتامین برای نگهداری سلول‌های عصبی ضروری است. رفتار و حافظه افراد با ویتامین‌های گروه B بهبود می‌یابد. در موارد کمبود این ویتامین‌ها، سطح ادراک و آگاهی کم می‌شود.
۳) ویتامین E: مغز شما را از آسیب حفظ می‌کند. همچنین روند پیشرفت بیماری آلزایمر افراد را آهسته می‌کند. اثر آنتی اکسیدانی ویتامین E تشکیل پلاک‌های آمیلوئیدی را که سبب التهاب و کج شدن انتهای اعصاب می‌شوند، متوقف می‌کند.
۴) کولین: کولین ماده‌ای است که به طور طبیعی در غذاهای چرب وجود دارد و حافظه را تقویت می‌کند. تحقیقات نشان داده است که اگر در دوران بارداری مادر به رژیم غذایی او کولین اضافه شود، قدرت حافظه جنین در حال رشد را برای مراحل بعدی زندگی افزایش می‌دهد. کولین به طور مستقیم روی پیام‌های عصبی موثر است و قدرت ساخت و آزادسازی استیل کولین را سرعت می‌بخشد. استیل کولین ناقلی عصبی است که در کنترل عضلات و قدرت حافظه دخالت دارد. منابع غذایی کولین عبارت‌اند از: شیر، جگر، تخم مرغ و بادام زمینی. کولین در بدن از اسید آمینه متیونین نیز ساخته می‌شود.
● دوستان حافظه
▪ روغن ماهی: ‌می‌توان گفت که «ماهی غذای مغز است.» روغن ماهی ماده‌غذایی مناسبی برای مغز است زیرا چربی اُمگا۳ موجود در ماهی التهاب مغز را کاهش می‌دهد و از آن محافظت می‌کند. مغز ما دارای ۶۰ درصد چربی است که بیشتر آن چربی DHA یا آراشیدونیک اسید است.
تفاوت روغن ماهی و روغن کبد ماهی در این است که روغن کبد ماهی علاوه بر اسیدهای چرب اُمگا۳، منبع خوبی از ویتامین‌های A و D نیز هست.
سبزی‌های تازه و خام: مواد غذایی کمی‌ وجود دارد که از نظر ارزش تغذیه‌ای با سبزی‌ها برابری کنند. کاهش سطح اسیدفولیک در بدن با بروز بیماری آلزایمر (فراموشی دوران پیری) مرتبط است. همچنین آنتی‌اکسیدان‌ها و فیتوکمیکال‌های (رنگدانه‌های گیاهی) موجود در سبزی‌ها، هوش شما را حفظ خواهند کرد.
توصیه می‌شود که روزانه ۵/۰ کیلوگرم سبزی‌های گوناگون مصرف کنید. سبزی‌ها و میوه‌ها دارای مواد آنتی‌اکسیدانی هستند. مغز برای خنثی کردن رادیکال‌های آزاد نیاز به آنتی‌اکسیدان‌ها دارد. رادیکال‌های آزاد به سلول‌های عصبی آسیب می‌رسانند و عمل واسطه‌های شیمیایی اعصاب را مختل می‌کنند.آنتی اکسیدان‌ها، حالت ارتجاعی رگ‌ها و قوت ضربان‌های قلب را حفظ می‌کنند. ۲۰ درصد خون خارج شده از قلب به مغز می‌رود. هر چیزی که مانع از جریان خون به مغز شود، قدرت یادگیری و ذهنی فرد را کاهش می‌دهد. وقتی که جریان خون در مغز مختل شود، موجب سکته و خون‌ریزی مغزی می‌شود. چنین چیزی خطرناک و کشنده است. به تدریج حملات مغزی ضعیفی اتفاق می‌افتد که در ابتدا موجب کاهش حافظه و فراموشی می‌شود و در نهایت، رگ‌های مغزی آسیب می‌بینند و حالتی شبیه بیماری آلزایمر به وجود می‌آید.
▪ تخم‌مرغ: تخم‌مرغ منبع ارزان و مفیدی از مواد مغذی با ارزش است. مصرف تخم‌مرغ علاوه بر حفظ سلامت بدن، برای هوش و عملکرد ذهنی مفید است.
▪ توت‌فرنگی: توت‌فرنگی نه تنها خوش‌مزه است بلکه یکی از مهم‌ترین منابع آنتی‌اکسیدانی قوی و فیتو کمیکال‌هاست که سلامت بدن را بهبود می‌بخشد. همچنین دارای فواید بی‌شماری برای مغز است. مطالعات نشان داده که مصرف این میوه فرآیند پیری را در مغز کاهش می‌دهد. سایر انواع توت مانند تمشک و شاه‌توت نیز که رنگ تیره ای دارند، دارای چنین اثرهایی هستند. این میوه‌ها به علاوه زغال‌اخته منبع غنی آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین توانایی سلول‌های عصبی را برای پاسخ به واسطه‌های شیمیایی حفظ می‌کند و همچنین مانع از تشکیل لخته‌های خونی می‌شود (رقیق‌کننده‌های خون). این سه ماده غذایی کشسانی رگ‌های خونی را حفظ می‌کند و انتقال پیام‌های عصبی را بهبود می‌بخشد. سایر مواد غذایی مانند کلم قرمز، انگور، آلو و آلبالو نیز همین اثر را دارند.
● دشمنان حافظه
▪ نمک، شکر و چربی‌های اشباع، دشمنان حافظه هستند. شکر به عنوان غذا محسوب نمی‌شود اما بیشتر اوقات جزو آن دسته از مواد غذایی است که باید از مصرف آنها پرهیز کرد. اگر می‌خواهید میزان هوش خود را افزایش دهید و نمی‌توانید به طور کامل از مصرف شکر پرهیز کنید، مصرف آن را کاهش دهید. مواد غذایی خیلی شیرین، تعادل هورمون انسولین بدن شما را به هم می‌ریزند که موجب ایجاد بیماری و گرفتگی ذهن شما می‌شوند. ساده‌ترین روش برای کاهش مصرف شکر، پرهیز از مصرف انواع نوشابه‌های صنعتی، آب‌نبات و شیرینی‌ها است. همچنین در مصرف آب میوه‌های صنعتی میانه‌روی کنید.
منبع : روزنامه سلامت