سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با قطعات جانبی کامپیوتر (رایانه)؛ ماوس Mouse یا موش واره


آشنایی با قطعات جانبی کامپیوتر (رایانه)؛ ماوس Mouse یا موش واره
● موش واره یا ماوس Mouse
براساس شواهد تاریخی معلوم است که استفاده از موس در کامپیوتر از سال ۱۹۸۴ و همزمان با معرفی مکینتاش آغا گردید. با عرضه موس، کاربران قادر به استفاده از سیستم و نرم افزارهای مورد نظر خود با سهولت بیشتری شدند. امروزه موس دارای جایگاه خاص خود است. موس قادر به تشخیص حرکت و کلیک بوده و پس از تشخیص لازم، اطلاعات مورد نیاز برای کامپیوتر ارسال تا عملیات لازم انجام گیرد. این دستگاه کوچک ، ساده و با کلیک های کم آنقدر مهم و حیاتی است که کار با سیستم عاملها با اینترفیس یا همان رابط کاربر گرافیکی محال یا مشکل است تنها کافی است لحظه کار خود را سیستم عامل فرضی خود یعنی ویندر ایکس پی WinXp بدون موس آزمایش کنید!!!!
● روند شکل گیری موس - تاریخچه
درسیستم های اولیه نیازی به استفاده از موس احساس نمی گردید، چون کامپیوترهای آن زمان دارای اینترفیسی مشابه ماشین های تله تایپ و یا کارت پانج برای ورود اطلاعات بودند. ترمینال های متنی اولیه، چیزی بیشتر از یک تله تایپ شبیه سازی شده نبودند ( استفاده از صفحه نمایشگر در عوض کاغذ ).
چندین سال طول کشید تا کلیدهای پیکانی در اغلب ترمینال ها مورد استفاده قرار گرفتند( اواخر ۱۹۶۰ و اوایل ۱۹۷۰ ) .
ادیتورهای تمام صفحه اولین چیزی بودند که از قابلیت های واقعی کلیدهای پیکانی استفاده کردند. مداد های نوری برای سالیان زیادی بر روی ماشین های متفاوت ، بعنوان یک دستگاه اشاره ای استفاده می گردیدند.
ژویستیک یا Joysticks و دستگاه هائی دیگر در این خصوص در سال ۱۹۷۰ رایج شده بودند. زمانیکه موس بهمراه کامپیوترهای مکینتاش ارائه گردید یک موفقیت بزرگ بدست آمده بود.
توضیح اینکه قلم های نوری مانند قلم معمولی بوده اند که با سیم و برخی بدون سیم به کیس و سیستم کامپیوتر متصل می شدند شاید کاربران قدیمی این فرصت را داشته اند که یک بار کار را با قلم نوری آزمایش کنند قلمی که براساس اپتیک و بازتاب نور بر صفحه پاد کار موس امروزی را تاحدی امکان می ساخت اما امروزه به فراموشی سپرده شده است.
● عملکرد موس
عملکرد موس کاملا" طبیعی بود. قیمت موس ارزان و فضای زیادی را اشغال نمی کرد. همزمان با حمایت سیستم های عامل از موس ، استفاده از موس رشد بیشتری پیدا کرد. زمانیکه ویندوز ۳/۱ از یک رابط گرافیکی بعنوان استاندارد استفاده کرد، موس بعنوان یک وسیله و اینترفیس بین انسان - کامپیوتر، جایگاه خاص خود را کسب نمود.
ماوس ، ابزاری ورودی است که به کاربر اجازه میدهد به اقلام موجود بر روی صفحه تصویر اشاره و آنها را انتخاب کند. ساختار اصلی ماوس متشکل از یک وسیله کوچک که در دست جای میگیرد و چند دکمه مسطح روی آن است. زیر ماوس یک بخش جهت یاب ( معمولاً گوی ) قرار دارد. کل این مجموعه نیز به وسیله سیمی به کامپیوتر متصل میشود. با حرکت ماوس توسط کاربر اشاره گر ماوس بر روی صفحه تصویر ، به طور همزمان به همان سمت حرکت میکند. اولین ماوس توسط دکتر داوگ انگلبرت در سال ۱۹۶۴ اختراع شد.
● انواع موس ها رایج
۱) موس های توپی ( توپ دار)
۲) موس لیزی – اپتیک
▪ موس توپدار
موس هایی هستند که در داخل محفظه خود گوی شکلی وجود دارد که با حرکت موس ، گوی در داخل محفظه چرخیده و باعث ارسال پیام حرکت به چپ یا بالا و پایین می شود در نتیجه کرسر (Cursor) را روی صفحه حرکت میدهد.
چنین بنظر میرسد که دوران موش (ماوس) کامپیوتری چرخدار یا توپدار به پایان خود نزدیک میشود. آینده پیش روی موش نوری قرار دارد.
▪ موس نوری - اپیتیک Optical Mous
امروزه بیشتر کاربران کامپیوتر از موس های نوری یا اپتیک استفاده می کنند موسها لیزری از قانون بازتاب نور به جای گلوله داخلی محفظه موسهای نوری بهره می گیرند بعبارت ساده تر با حرکت موس و انحراف نور تصاعده از موس ، حرکت موس به کامپیوتر ارسال می گرددموس نوری نسبت به پوپدار بسیار بهتر و مطلوب تر است ،حساسیت بالا در حرکت ، جابجایی راحت و آرام از جمله مزیتهای موس نوری است
▪ تاریخچه موس نوری
موش نوری توسط Agilent Technologies بسط داده شد و در اواخر سال ۱۹۹۹ معرفی گردید. موش نوری عملا از یک دوربین ظریف استفاده میکند که ۱۵۰۰ عکس در هر ثانیه میگیرد. این ماوس میتواند تقریبا روی هر سطحی کار کند. ماوس دارای یک دیود نورانی قرمز (LED) میباشد که نور را به سطح کار می تاباند، این نور بین سطح کار و یک سنسور CMOS نوسان میکند.
سنسور CMOS، هر تصویر دریافتی را به یک پردازشگر دیجیتالی DSP میفرستد تا تحلیل شود. DSP با سرعت ۱۸ میلیون دستور در ثانیه قادر است الگو های داخل تصویر را دیده و بفهمد که این الگو ها چگونه حرکت میکنند و فرق هر تصویر با تصویر قبلی چیست. سپس بر اساس تغییر الگو در یک سلسله تصویر، DSP میفهمد که ماوس چقدر و چطور حرکت کرده و مختصات صحیح را به کامپیوتر ارسال میکند. سپس کامپیوتر با توجه به این مختصات دریافتی، کرسر (Cursor) را روی صفحه حرکت میدهد.
این عمل، صدها بار در ثانیه انجام میشود تا حرکتی نرم و یکنواخت برای کرسر ماوس ایجاد کند. فواید
● تفاوت موش نوری و موس توپدار یا چرخی
موش نوری نسبت به مدلهای قدیمی توپدار یا چرخی به شرح زیر است:
▪ قطعه متحرک ندارد پس احتمال خرابی آن کمتر است.
▪ راهی وجود ندارد که غبار داخل ماوس شود و سنسورهای ردگیر را با مشکل مواجه کند.
▪ افزایش رزولوشن ردگیری، که به معنای حرکتی نرمتر است.
▪ نیاز به سطح خاصی مانند ماوس پد ندارند. اما مواظب باشید که نور این نوع ماوس کمی سطوح چوبی میزتان را میخورد.
توجه بدین نکته داشته باشید که موسهای نوری نسبت به موسهای توپدار دارای این ضعف هستند که ممکن است با سوختن سنسر از کار بیافتند به عبارت ساده تر توپدارها به مرور از کیفیت و کارایی اشان کاسته می شود ولی اپتیک به ناگاه قطع می گردد.
● مضرات بهره گیری از موس
بهره گیری از موس در حالت طبیعی و به صورت مطلوب مضر نیست اما اگر حالت دست و ارگونومی استفاده از موس نامطلوب باشد باعث کشش تاندوم و عضلات دست و در نتیجه فاصله مفاصل دست می شود
● توصیه پزشکی
- ارگونومی و حالت کار درست با موس به گونه است که شما ارتفاع میز ، صندلی و فاصله صندلی از میز کامپیوترتان را گونه ای تنظیم کنید که نسبت زاویه ساعد به بازو دستتان در موقع بهره گیری از موس کمتر ونزدیک به ۹۰ درجه یعنی عمود کمی خم شده باشد
- به یاد داشته باشید ارتفاع نامناسب و زیاد میز کامپیوتر یا ارتفاع خیلی پایین میز باعث درد عضلانی موقت و ایجاد فاصله بین عضلات و تاندوم می شود.
-در هنگام کار زیاد با موس به خصوص کار دقیق و حساس هر ۱۵ دقیقه ، به دست خود نرمش دهید و به گونه ای که از گرفتگی عضلات ، کاهش گردش خون و انسداد موقت عروق جلوگیری کنید.
- تا امکان دارد از موس ها با کیفیت مطلوب بهره بگیرید در نتیجه فعالیت دست شما کمتر شده و بدین وسیله خستگی موقت و درد دایم کمتری به سراعتان خواهد آمد به خصوص در موسها توپی که به مرور از کیفیت و سرعت عمل موس کاسته شده و برای کار باید فعالیت بیشتر انجام دهید.
http://yazdit.mihanblog.com/More-۴۴۲.ASPX