جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۸ سال دفاع مقدس در ۱۲۰ ثانیه


۸ سال دفاع مقدس در ۱۲۰ ثانیه
جنگ ایران و عراق دو سال بیش از جنگ شش ساله دوم جهانی و پنج سال بیش از جنگ کره و چهار سال بیش از جنگ جهانی اول به طول انجامید. آمارتلفات و شهدای این جنگ بسیار بیشتر ازمجموع کشته های پنج جنگ اعراب و اسرائیل در سال های ۱۹۷۳، ۱۹۶۷، ۱۹۵۶، ۱۹۴۸و ۱۹۸۲ است.
اینکه جنگ ایران و عراق به سود چه کسی تمام شد سؤال سختی است اما قطعاً عراق از این نبرد سودی نبرد. فضای رادیکالیزه ای که پس از جنگ در عراق حاکم شد کشور مذکور را به سوی جنگ کویت در ۱۹۹۱ و نهایتاً جنگ ویرانگر ۲۰۰۳ و پایان سه دهه حکومت بعثی ها در عراق سوق داد.
این جنگ ایران را نیز هشت سال به عقب انداخت. اگرچه ایران با استفاده از مدیریت مناسب، از سال ۱۳۶۸ به بعد طی سه برنامه اقتصادی آثار جنگ را از بین برد اما باید اذعان کرد که هشت سال جنگ پتانسیل سازندگی را مبدل به قدرت رزمی کرد و این مسأله رشد اقتصادی ایران را برای یک دهه با وقفه مواجه کرد. اگرچه جنگ و عواقب آن فوایدی نیز داشت. از جمله آنکه قدرت رزمی ایران را ثابت کرد. مانع از هم پاشیدن ارتش در ایران شد واز همه مهمتر قدرت اتکا به خود و خودکفایی را در ایران بالا برد.
سرتیپ حسن فرمانده سابق نیروی هوایی عراق در سپتامبر سال ۲۰۰۴ در مصاحبه با ساندی تایمز می گوید: ۵۲ هزار مستشار روس به ارتش عراق در جنگ کمک می کردند این در حالی بود که مستشاران استرالیایی، آلمانی، آمریکایی، زلاندنوای، مصری، یوگسلاوی، سودانی، لهستانی ، بلغاری، اسپانیایی و فرانسوی را نیز می توانیم در ارتش صدام ببینیم.
وی اذعان می کند: در عملیات کربلای ۵ طرح دفاعی بصره را که روسها ریخته بودند بی فایده دیدیم و زمانی که ایرانی ها از دیوار دفاعی ما گذشتند ماهواره های روسی از تمام امکانات خود برای ردیابی دقیق نیروهای مهاجم (و اطلاع دادن به واحدهای توپخانه) استفاده کردند.
سرتیپ حسن وجود خلبانان مصری را در ارتش صدام تأیید کرد و گفت که رابط آمریکا و عراق همین خلبانان بودند.
به گفته وی آواکسهای عربستان سعودی بهترین همکاری را با عراق داشتند و همین امر به عراقیها امکان بمباران دقیق مواضع ایران را داد.
وی اذعان می کند که دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا رابط اصلی سیا و ارتش عراق بوده و عکسهای ماهواره ای را در اردن در اختیار مقامات عراقی می گذاشته است.
جنگ ایران و عراق بدون اغراق جنگی بی سابقه و بی بدیل بوده و چرا که هیچگاه در دنیا کشوری تنهای تنها قادر به دفاع در برابر ارتشی با پشتیبانی بی دریغ توسط ۲۳ کشور نبوده است. ارتش عراق در ۱۹۹۱ زمانی که برابر چنین شرایطی قرار گرفت ظرف ۴۵ روز به کلی از هم پاشید یوگسلاوی نیز در اواخر دهه ۹۰ در برابر حملات مشترک ناتو نتوانست حتی یک ماه مقاومت کند، مصر در ۱۹۵۶ هنگام مواجهه با سه کشور مهاجم طی چند هفته از پای درآمد. اسرائیل هنگامی که در اکتبر ۱۹۷۳ از سه طرف مورد هجوم قرار گرفت و غافلگیر شد اگر از کمک به موقع اروپا و آمریکا برخوردار نمی شد ظرف یک هفته مجبور بود خطوط دفاعی خود را در تل آویو در برابر لشکرهای زرهی مصری پایه ریزی کند.
ایران در جنگ با عراق بارها و بارها تمام محاسبات نظامی را برهم زد. از زمانی که تعدادی دانشجوی دانشکده افسری در کنار نیروهای مردمی ، ۳۴ روز در برابر سه لشکر عراق در خرمشهر مقاومت کردند تا مانع از سقوط آبادان شوند بسیجیانی که در کربلای ۵ و خیبر به جای عقب نشینی دست به مقاومت می زدند یا گذر از رودخانه های خروشان کرخه، اروند، دجله و بدون برخورداری از پشتیبانی های مرسوم هوایی تا مقابله با ارتشی که در هوا ۹ برابر، در بخش زرهی ۷ برابر، در بخش توپخانه ۸برابر از برتری برخوردار بود همه نشان دهنده یک چیز بود و آن اینکه ایران و ایرانی جنگ نمی خواهد اما اگر آغاز شود دشمن سالم از مهلکه بیرون نخواهد رفت.
از لژیونهای ورزیده رومی گرفته تا سربازان هراس انگیز عثمانی و تفنگداران انگلیسی که در بوشهر اسیر مشتی نیروی بومی شدند اجازه ورود به فلات ایران را ندارند و این رمز ماندگاری ملت ایران است و همین امر سبب شده تا امروز آمریکا نسخه ای را که برای بغداد می پیچد برای ایران غیر عملی بداند و قبل از آنکه به اجماع بین المللی علیه ایران دست نیابد سربازان خود را وارد منطقه های ایرانی نشین نکند.
جنگ ایران و عراق پس از ۸ سال قریب به ۳۸۱ هزار کشته و زخمی برای عراق و ۳۰۰ هزار شهید برای ایران به جای گذاشت. (عراق بیش از ۷۲ هزار اسیر داد) بیش از هزار میلیارد دلار خسارت به اقتصاد دو قدرت منطقه وارد کرد و سبب معلولیت و جراحت میلیونها نفر دیگر شد. کاش هرگز این جنگ رخ نمی داد، اما دیوانگی مردانی چون صدام حسین را جز با بازوی نظامی یا بیمارستانهای مجهز نمی توان درمان کرد.
امیر برزگر
منبع : برنا نیوز