چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

پرتقال دشمن سرطان


پرتقال دشمن سرطان
پرتقال از نظر شیمیایی منبع غنی ویتامین ث است. جالب آن كه پوست آن در بسیاری موارد حتی مغذی تر از میوه آن است. كارشناسان مؤسسه ملی سرطان آمریكا معتقدند موارد سرطان معده در آمریكا تقریباً كم است، زیرا در تمام ماه های سال پرتقال و مركبات در دسترس همه قرار دارد و بیشتر مردم آنها را مصرف می كنند.
ویتامین ث یكی از عوامل مهم مهاركننده سرطان است به طوری كه این ویتامین را دشمن نیرومندی علیه یكی از عوامل شناخته شده سرطان زا یعنی نیتروزامین ها (Nitrosamins) می شناسند.
مصرف زیاد پرتقال علاوه بر پیشگیری از سرطان معده ، در پیشگیری از انواع دیگر سرطان ها نیز مؤثر است. از جمله سرطان مری در اشخاصی كه زیاد پرتقال می خورند، ۵۰ درصد كمتر از اشخاصی است كه آن را كمتر مصرف می كنند و یا اصلاً نمی خورند. همچنین میزان ابتلا به سرطان لوزالمعده در مصرف كنندگان پرتقال در پایین ترین حد قرار دارد.
محققان دریافته اند كه پرتقال و سایر مركبات در پایین آوردن كلسترول خون نیز مؤثرند و این خاصیت مدیون وجود پكتین یا ماده الیافی پوست و ورقه های نازك مابین پره های پرتقال است. در مواردی كه هدف كاهش كلسترول و تأمین سلامت شریان ها باشد، برای استفاده از حداكثر نیروی درمانی پرتقال، توصیه می شود كه پرتقال را با لایه سفید رنگ زیر پوست و لایه های نازك داخل پرتقال كه حاوی پكتین هستند مصرف كنید.
پیشگیری از عفونت های ویروسی از خواص دیگر پرتقال است كه در عصاره آن وجود دارد. دانشمندان این خاصیت را فقط به دلیل ویتامین ث موجود در آن نمی دانند، بلكه معتقدند ممكن است یك تركیب ناشناخته ضد ویروسی نیز در عصاره پرتقال موجود باشد.
لازم است بدانید كه یك لیوان آب پرتقال دارای ۱۲۰ میلی گرم ویتامین ث یعنی دوبرابر مقدار توصیه شده در روز است و علاوه بر آن دارای مقادیری كلسیم، پتاسیم، نیاسین و اسید فولیك است. آب پرتقال سرشار از الیاف (فیبر) است، بویژه اگر با گوشت میوه مصرف شود. آب پرتقال هر اندازه كه سردتر باشد و در یخچال نگهداری شود ویتامین ث آن بیشتر حفظ خواهد شد.
● روش صحیح تهیه آب پرتقال
پرتقال را پوست كنده، البته مانند پوست كندن یك سیب، یعنی پوست دوم سفید رنگ روی آن بماند و بعد آن را به قطعات كوچك ببرید و در ماشین آب میوه گیری بیندازید، درست مثل زمانی كه می خواهید آب هویج بگیرید. آب پرتقال شما باید شیری رنگ باشد و نه كاملاً نارنجی ( از دیدگاه طب نتروپت و درمان های طبیعی).
● فواید آب پرتقال برای بیماران فشارخونی
افرادی كه فشار خونشان بالاست و برای كنترل آن دارو مصرف می كنند، به احتمال زیاد به دلیل استفاده از داروهای ضد فشار خون و یا به دلیل بالابودن سدیم در بدنشان، پتاسیم آنها از حد طبیعی(۵-۳‎/۵) پائین تر آمده و مشكلاتی در وضع سلامت آنها به وجود می آورد. این بیماران باید به طور مرتب پتاسیم خونشان را مورد آزمایش قرارداده و كاملاً زیر نظر باشند.
البته درمان كمبود پتاسیم به طور مصنوعی امكان پذیر است و با تجویز پزشك صورت می گیرد،اما این بیماران باید همیشه در تغذیه روزانه خود از موادغذایی حاوی پتاسیم بالا استفاده كنند. آب پرتقال سرشار از پتاسیم است و در یك لیوان بزرگ آب پرتقال حدود ۳۵۰ میلی گرم پتاسیم وجود دارد.
میوه های زرد مانند موزـ انواع مركبات ـ زردآلوـ هلوـ انگورـ خرما و طالبی نیز دارای پتاسیم فراوان هستند، اما از آن جا كه آب پرتقال كالری كمتری دارد مناسب تر است، چرا كه مواد خوراكی كه كالری زیاد تولید می كنند برای مبتلایان به فشار خون مناسب نیستند.
● توصیه هایی درباره مصرف پرتقال
▪ آب پرتقال با مزه شیرین متمایل به ترش، سرشار از انواع ویتامین ها است. مخصوصاً از نظر مقدار ویتامین ث بسیار غنی است؛ بنابراین توصیه می شود به منظور تأمین ویتامین ث و ایجاد نیرو و مقاومت در مقابل انواع بیماری ها، در طول ۲۴ ساعت به میزان یك تا دو لیوان آب پرتقال بنوشید. هر ۲۸ گرم پرتقال حاوی ۱۱ كیلوكالری ارزش انرژی زایی است.
▪ آب پرتقال به علت دارابودن پروتئین و كلسیم قابل جذب و نیز قند كافی، یك ماده مغذی و مقوی محسوب می شود كه می توان به منظور تقویت عمومی بدن از آن استفاده نمود.
▪ وجود هورمون های نمو، كلسیم، فسفر، آهن، ویتامین آ و ویتامین ث در پرتقال، شرایط لازم را برای رشد ونمو استخوان ها و عاج سازی به منظور استحكام دندان ها فراهم می كند؛ برای تقویت و رشد اطفال و نیز تأمین موادلازم بدن، مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.
▪ مصرف پرتقال به دلیل این كه حاوی موادمعدنی كافی بویژه پتاسیم است، منجر به افزایش حجم ادرار در طول شبانه روز می شود و از این راه سموم بدن دفع می شود، در نتیجه انسان با نشاط می شود.
آن گروه از بیماران آسمی، رماتیسمی و پوستی كه روزانه مقداری تركیبات كورتون مصرف می كنند برای جلوگیری از خیز و عوارض دیگر، پیوسته باید مقداری پتاسیم مصرف كنند كه البته طبیعی ترین راه، مصرف پرتقال است.
▪ در فصولی كه پرتقال فراوان است، بهترین و طبیعی ترین راه مبارزه با یبوست خوردن روزانه یك تا دو لیوان آب پرتقال است.
▪ قبل از این كه پرتقال كاملاًرسیده شود، با فشردن قسمت خارجی پوست پرتقال تازه، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوی معطر و طعم ملایم جدا می شود كه از آن در تهیه ادكلن، محلول های زیبایی و معطر كردن شربت های طبی استفاده می كنند.
▪ اسانس پرتقال خاصیت ضدعفونی كنندگی دارد؛ بنابراین در تهیه پمادهای ضدعفونی كننده به كار می رود.
▪ پرتقال بهترین محرك برای افزایش اشتها است؛ به همین دلیل سعی كنید آن را قبل از غذا میل كنید نه بعد از آن.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید