جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


«یانگوم» اوشین کره ای


«یانگوم» اوشین کره ای
این رویکرد تازه شبکه دو سیما با استقبال کم نظیر مردم روبرو شد و در حال حاضر و بر اساس آخرین نظرسنجی صدا و سیما، دومین سریال پربیننده در میان بینندگان تلویزیون محسوب می‌شود. سریال خوش ساخت «جواهری در قصر» که بخشی از تاریخ اجتماعی مردم کره در دوره‌ای خاص (نزدیک به پانصد سال پیش) را مورد توجه قرار داده، با وجود فضاهای دل‌نشین و داستان‌های جذاب خود و برخلاف ظاهر ساده و عامه پسندانه‌اش، دارای ساختاری عمیق و با معنا، همراه با توالی منطقی در داستان است که به بهترین وجه بیانگر لایه‌های درونی و تودرتوی روح آدمی و نشانگر خصلت‌های بد و خوب آنان است. «جواهری در قصر» که حول محور زندگی دختری به نام «یانگوم» و شرح حال او می‌گذرد، علاوه بر آنالیز و کالبدشکافی روح و روان آدمیان، به عملکرد و عکس العمل‌های آنان در مقاطع و شرایط گوناگون زندگی و بروز جلوه‌های مختلف خیر و شر، همچنین موشکافی پدیده قدرت حاکمان مستبد، قدرت‌طلبی فرمانروایان جاه‌طلب و روابط پیرامون آن می‌پردازد و نقش عوامل تاثیرگذار در جامعه شامل نظامیان، فروشندگان، کارکنان قصر، آشپز وشاگردانش و... را به خوبی نشان می‌دهد.
● درباره «جواهری در قصر»
سریال «جواهری درقصر»، مجموعه‌ای ۵۴ قسمتی و ساخت کشور کره‌جنوبی است و در پایان این مجموعه نیز ۲ قسمت از مراحل پشت صحنه آن نمایش داده می‌شود. «جواهری در قصر» در سال ۲۰۰۳ برای شبکه MBC ساخته شد و تولید و ساخت آن ظرف مدت یک سال یک رکورد محسوب می‌شود. نام اصلی این سریال که بر اساس اسناد تاریخی ساخته شده است، «دائه یانگ گیوم»، به معنای «یانگوم بزرگ» است، اما پس از استقبال گسترده از این سریال و نمایش آن در شبکه‌های مختلف آمریکایی و نیز شبکه BBC، به سریال «جواهری در قصر» یا « Palace The Jewel» مشهور شد. این سریال به دلیل نمایش آن در ۵۴ کشور جهان شهرتی فراتر از مرزهای کشور کره یافت، به نحوی که سایت سینمایی IMDB به معرفی آن به عنوان سریالی درام پرداخت و جالب‌تر اینکه دایره‌المعارف اینترنتی ویکی‌پدیا آن را درامی تاریخی، جذاب و دیدنی دانست. در ماه ژانویه سال ۲۰۰۷ ، حدود سه هزار ژاپنی با شرکت در نظرسنجی در مورد این سریال و مقایسه آن با چند سریال دیگر، با دادن ۳۶ درصد آرای خود به این سریال، آن را رتبه اول در گزینش‌های خود دانستند و کاربران سایت معتبر IMDB نیز ۹/۸ امتیاز خود را بدان دادند، این درحالی بود که محبوب‌ترین فیلم کاربران تنها ۹/۱ امتیاز داشته است. ویکی‌پدیا به این سریال لقب «محبوب‌ترین درام کره‌ای تمام دوران‌ها» را داده است و در توضیح آن نوشته که هنگام پخش آخرین قسمت آن در کشور هنگ‌کنگ، بیش از نیمی از مردم این کشور پای تلویزیون میخکوب نشسته‌اند و در کشور چین نیز حداقل یکصد میلیون نفر تا نیمه شب برای دیدن تکرار قسمت پایانی «جواهری در قصر» نخوابیده‌اند. گفتنی است، اکنون «جواهری در قصر» با دریافت جایزه از جشنواره‌های معتبری همچون فستیوال «کن» و «لوکارنو» در ردیف پرمخاطب‌ترین سریال‌های جهان قرار دارد.
● درباره «یانگوم» یا Ae young Lee
«لی یونگ آئی» بازیگر ۳۵ ساله نقش «یانگوم» یکی از مشهورترین هنرپیشه‌های کره‌جنوبی است و از سال ۱۹۹۶م، تاکنون به ایفای نقش در فیلم‌های متفاوتی پرداخته و در بسیاری از کشورهای شرق آسیا هوادران بسیاری دارد. او که در زندگی شخصی‌اش نیز فردی باهوش، باحوصله و با پشتکار است دارای گروه خونی AB+ است. قدش ۱۶۵ سانتی‌متر و وزن تقریبی‌اش ۴۸ کیلوگرم می‌باشد. «یونگ آئی» به ورزش شنا، اسب سواری، آواز خوانی و نواختن پیانو علاقه فراوانی دارد و از دانشگاهHanyang در رشته ادبیات زبان آلمانی فارغ‌التحصیل شده و به زبان‌های انگلیسی و آلمانی تسلط کامل دارد. «یونگ آئی» هم اینک مجرد است و هر روز در ایفای نقش‌هایی که به او محول می‌شود موفق‌تر ظاهر می‌شود . بسیاری او را یکی از بهترین مدل‌های لباس در کره‌جنوبی می‌دانند.
«یونگ آئی» پس از اولین حضورش در تلویزیون به عنوان مدل، لقب «دختر اکسیژن» را گرفت اما پس از بازی در نقش «یانگوم» به اوج شهرت رسید. او پس از ایفای این نقش به کشورهای مختلفی دعوت شد و بسیار مورد استقبال قرار گرفت. شبکه nhk ژاپن که صدها شبکه رادیو و تلویزیونی در داخل و خارج در ژاپن، زیرمجموعه آن هستند، برای نخستین بار پس از دوازده سال، نام تالار بزرگ خود را به «یانگوم» تغییر داد. همچنین در چین مدرسه‌ای بعد از اهدای مدرک خلبانی به این بازیگر، نام خود را به مدرسه «لی یونگ» تغییر داد. دومین خط هوایی کره‌جنوبی یعنی «ایژیانا» برای ترویج و تبلیغ این سریال، چهار نقاشی از پرتره «لی یونگ» را در سریال تهیه و در بدنه هواپیمایش به نمایش گذاشت. او هم اکنون دارای محصولات تجاری با مارکBeauty Oxygen است. «لی یونگ آئی» در سال ۲۰۰۵ و در فستیوال «فیلم اژدهای آبی»، برنده جایزه بهترین هنرپیشه زن و در سال ۲۰۰۶ به خاطر بازی در فیلم «همدردی با خانم ونجنس» برنده جایزه هنری «بک سنگ» شد.
او مدتی مدل تبلیغاتی شرکت LG شد و در ژانویه سال ۲۰۰۷ به خاطر موفقیت در جلب مشتری از سوی این شرکت نشان افتخار دریافت کرد. «لی یونگ آئی» علاوه بر بازیگری در امور خیریه نیز فعالیت دارد. او در سال ۱۹۹۷ به عنوان سفیر NGO به اتیوپی سفر کرد تا فقر و بیماری آن جا را از نزدیک ببیند و در سال ۱۹۹۹ به صحرای تار در هندوستان رفت تا با پایین ترین قبایل آن کشور ملاقات کند . «لی یونگ» در سال ۲۰۰۶ تجارب خود و خاطراتش از این دو سفر را در کتابی تحت عنوان «ویژه‌ترین عشق» چاپ کرد و تمام درآمد حاصل از آن را نیز صرف امور خیریه کرد. او از سال ۲۰۰۴ که سفیر یونیسف شد، بارها به ساخت مدرسه و بیمارستان کمک کرد و یک مدرسه دخترانه هم به اسم او در چین شروع به کار کرد.
● یانگوم در اسناد تاریخی
آن‌گونه که بر اساس اسناد تاریخی گفته می‌شود، یانگوم شخصیتی حقیقی بوده است. برای اثبات حقیقی بودن این شخصیت فقط چند سند تاریخی وجود دارد، اما همین اسناد نیز نشان می‌دهند که یانگوم در دوران فرمانروایی پادشاه سلسله joseon زندگی می‌کرده است. او از کودکی وارد قصر پادشاه می‌شود و دوران جوانی خود را نیز در آن جا سپری می‌کند تا این که پس از تبعید و سختی‌های فراوان به مقام بانوی اول آشپزخانه می‌رسد، اما بر خلاف تصور عموم آن چه وی را در تاریخ جاودان کرده است اطلاعات پزشکی وی بوده است. یانگوم از طرف پادشاه جیانگ یونگ، صاحب سومین مقام برتر دربار یعنی پزشک سلطنتی، آن هم در جامعه مردسالار آن زمان کره می‌شود و در طول تاریخ کره این اولین بار است که یک زن چنین مقامی را به دست می‌آورده است. اسم یانگوم با اضافه شدن لقب bae به معنای یانگوم بزرگ است و جالب آن که تاکنون نیز هیچ زنی به مقام پزشک پادشاه یا رییس جمهور کره نرسیده است. بر اساس این سریال سه انیمیشن بلند برای کودکان و نیز صدها جلد کتاب آشپزی و سی دی تولید و منتشر شده است که آنها نیز مانند سریال، با استقبال فراوانی در سراسر جهان روبرو شده‌اند و اکنون کره‌ای‌ها خوشحالند که با زنده کردن یک شخصیت تاریخی در قالب مجموعه‌ای خوش‌ساخت، بیش از گذشته به مردم جهان معرفی شده‌اند.
● یانگوم از زبان خودش
«یونگ آئی» در کتاب «ویژه ترین عشق» که در سال ۲۰۰۶ به چاپ رساند، درباره زندگی و چگونگی هنرپیشه شدنش، می‌گوید:«برای اولین‌بار در سال ۱۹۹۱ در یک آگهی تبلیغاتی شکلات شرکت کردم و بعد تصمیم گرفتم در رشته بازیگری ادامه تحصیل دهم.» وی مشکل‌ترین نقش خود را بازی در سریال «جواهری در قصر» و پس از آن بازی در نقشی کاملا متفاوت در فیلم «همدردی با خانم ونجنس» می‌داند. او می‌گوید: «هرگز نمی‌خواهم یک حس از زندگی من بیرون برود و آن بازی با تمام وجود است.»
http://www.hosseinsayanjali.blogfa.com
حسین سینجلی