دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


مدیـریـت نـگـرش


مدیـریـت نـگـرش
چگونه می‌توان تنفرها را به عشق، كینه‌ها را به محبت، یأس‌ها را به امید، دشمنی‌ها را به دوستی، زشتی‌ها را به زیبایی، ضعف‌‌ها را به قوت، شكست‌ها را به موفقیت، تلخی‌ها را به نشاط و مشكلات را به فرصت‌ها تبدیل نمود؟
بعضی‌های در هر فرصتی كه پیش می‌آید به مشكلاتش می‌اندیشند اما برخی‌ها در مشكلات به فرصت‌ها می‌اندیشند. برخی از نردبان نگرش‌های سازنده صعود می‌كنند و برخی به خاطر داشتن نگرش‌های غلط سقوط می‌كنند. نوع نگرش‌ها در بركشیدن یا فرو كشیدن انسان بسیار مؤثرند. برای فهم و درك بیشتر تأثیر نگرش‌ها در زندگی آدمی توجه به نكات ذیل ضروری است :
● نگرش‌ها نوع زندگی ما را مشخص و تعیین می‌كنند
نگرش‌ها نمایانگر توقعات ما از زندگی است. زندگی ما بی‌شباهت از هواپیما نیست اگر بینی ما رو به بالا باشد صعود می‌كنیم و گر رو به پایین باشد خطر سقوط وجود دارد.
در این زمینه به داستان ذیل توجه كنید تا اهمیت نوع نگرش بیشتر مورد توجه قرار گیرد. پدربزرگ عصرها دراز می‌كشد و چرت می‌زند یكی روز نوه‌های پیرمرد برای شوخی كمی پنیر بدبو لای سبیل پدربزرگ می‌ریزند. اندكی بعد پدربزرگ از خواب بیدار می‌شود و با خود می‌گوید این اطاق چه بوی گندی دارد! به طرف آشپزخانه می‌رود حس می‌كند آشپزخانه هم همان بوی بد را می‌دهد. از آشپزخانه به بیرون از خانه می‌رود تا هوای تازه تنفس كند.
اما با تعجب متوجه می‌شود كه هوای بیرون هم ناراحت كننده است. بنابراین با لحن اعتراض آمیز می‌گوید : همه دنیا را گند گرفته! زمانی كه طرز فكر ما به پنیر بد بو آغشته باشد تمام دنیا بوی بد می‌دهد.حقیقت یكی است این واقعیت‌ها هستند كه متفاوت جلوه می‌كنند. ادراك انسان‌ها تابع افكار و اندیشه‌هایشان است برای تغییر زندگی منتظر تغییر دیگران و یا منتظر عوض شدن دنیا نباشید بلكه تغییر را در خود جستجو كنید و منتظر معجزه نباشید بلكه خود معجزه‌گر باشید.
بزرگی می‌گوید ۲۵ سال تلاش كردم برای زندگی بهتر زنم را تغییر دهم نتوانستم ۲۵ دقیقه فكر كردم كه خودم را تغییر دهم، وقتی كه خودم را تغییر دادم زندگی جهنمی ما زندگی بهشتی شد. آحاد جامعه ما نیازمند این پیام الهی هستند تا باور كنند كه می‌توان جور دیگر دید و به گونه‌ای دیگر هم زیست.
● نگاه و نگرش ما تكلیف روابط ما را با مردم معلوم می‌كند
سرتاسر زندگی ما متأثر از روابط مردم است اما همچنان چگونگی ارتباط مؤثر با مردم یكی از چالش‌های دشوار زندگی است با برخی مردم نمی‌توان ارتباط مؤثر ایجاد كرد و بدون آنها نیز نمی‌توان كارها را پیش برد. در برقراری ارتباط با دیگران به یاد داشته باشیم كه : آنچه درون وجود ما اتفاق افتاده، درون وجود هیچكس دیگر به همان صورت رخ نداده است. گاهی طرز برخورد ما مانند آن را راننده‌ای است كه پس از تصادف از خودرو بیرون می‌پرد و فریاد كنان به راننده مقابل می‌گوید : شما چه مرگتان شده است؟ امروز تو پنجمین نفری هستی كه به ماشین من می‌زنند! نگرش مثبت عامل موفقیت است افرادی پیشرفت و ترقی می‌كنند كه نگرش سازنده داشته‌اند. پیشرفت و ترقی به این افراد نگرش برجسته نمی‌دهد بلكه نگرش برجسته است كه سبب موفقیت آنها می‌شود.
زندگی ما عكس‌العمل‌هایی از عمل ما است. یك اندیشه زیبا و مثبت، یك بهشت را در زندگی می‌سازد و یك اندیشه غلط و منفی جهنمی را در دنیای انسان خلق می‌كند. انسان‌ها هر آنچه را بیاندیشند خلق می‌كنند. فرق یك انسان موفق با یك انسان شكست خورده در نظام تفكر و اندیشه آنها نهفته است. فقر نتیجه فكر فقیرانه یك انسان است و ثروت حاصل فكر ثروت جویانه یك انسان دیگر، انسان‌ها همان هستند كه می‌اندیشیدند.
● تنها فرق بین موفقیت و شكست، نوع نگاه است :
شما در هر كاری اگر فكر كنید كه موفق می‌شوید یا فكر كنید كه شكست می‌خورید، در هر دو صورت درست فكر كرده‌اید. اگر فكر كنید كه موفق خواهید شد، این اندیشه مثبت به عنوان موتور محركه شما را به حركتی و عملی وا می‌دارد كه آن حركت و عمل، شما را به موفقیت می‌رساند و اگر از قبل فكر كنید كه شكست خواهید خورد، نوع رفتار و عملتان به گونه‌ای شما را به شكست رهنمون خواهد شد.
افرادی كه دائماً روی بدبختی‌ها، ناراحتی‌ها و مشكلات زندگی متمركز می‌شوند، زندگیشان به شكست می‌انجامد و آنهایی كه مرتباً به زیبائی‌ها، شادی‌ها و موفقیت‌های زندگی متمركز می‌شوند، به موفقیت نیز می‌رسند. به همین خاطر گفته می‌شود از تمركزهای خود مراقبت كنید، به عنوان مثال تمركز به روی یك منظره زیبا در انسان روحیه بالاو فكر مثبت ایجاد می‌كند و تمركز روی منظره زشت و دلخراش انشان را مأیوس و فكر منفی تولید می‌كند.
نوع پرسش‌هایی كه ما از خود می‌كنیم كیفیت زندگی ما را رقم می‌زند ممكن است سئوال بدینگونه باشد : چرا من خوشبخت هستم؟ یا چرا من بدبخت هستم؟ فرق این دو سئوال فاصله بین خوشبختی و بدبختی است به نظر شما این دو سئوال چه تأثیری در زندگی ما دارند؟
ارتباط بین دو انسان ارتباط بین دو دل است، بر هر دلی یك قفل رمزداری است كه هنر انسان‌ها در پیدا كردن رمز آن قفل‌ها است، تا بتوانند خانه دل انسان‌ها را بگشایند. البته در ارتباطات هدف فقط گشودن قفل خانه دل نیست بلكه باید توانایی این را داشت پس از گشودن بتوان در آن نقشی زیبایی نیز به تصویر كشید.
● نگرش اولیه در انجام هر كاری بسیار مهمتر است:
وجود نگرش درست در شروع هر كار و فعالیتی ضامن موفقیت و نتیجه كار است. سرنوشت و نتیجه بسیاری از كارها پیش از شروع معلوم می‌شوند. حكایت ذیل بیانگر نوع نگرش اولیه در فروشنده است.
دو فروشنده مأمور می‌شوند به جزیره‌ای رفته و در آنجا كفش بفروشند فروشنده اول به محض ورود به جزیره یكه خورد، زیرامتوجه شد كه اهالی آن جزیره كفش ندارند و لذا بی درنگ تلگرافی به شركت سازنده كفش فرستاد و پیغام داد ما فردا بر می‌گردیم در اینجا هیچ كس كفش نمی‌پوشد.
فروشنده دوم با دیدن همان صحنه ذوق زده شد و بی‌درنگ به شركت تلگراف فرستاد و در آن تقاضا كرد فوراً ۱۰.۰۰۰ حفت كفش برای من بفرستید زیرا همه افراد این جزیره كفش لازم دارند.
● نگرش‌ها می‌توانند گرفتاری و مشكلات را به خیر و رحمت مبدل سازند:
فرصت و مانع با هم چه فرقی دارند؟ فرق آنها در دید ما است هر فرصتی مشكلی دارد و هر مشكلی فرصتی اصولاً انسان‌ها دو گونه هستند برخی از انسان‌ها اصولاً مثبت‌اند و امیدوار، چهره‌ای گشاده و متبسم دارند و از لحظه، لحظه زندگی لذت می برند. در هر پیش آمدی به فرصت‌های آن می‌اندیشند و هر گونه موانع و مشكلات پیش‌آمدها آنها را تسلیم خود نمی‌كند و اعتقاد دارند آینده بهتر از گذشته خواهد بود. از مشكلات به دلیل اینكه فرصت‌هایی در اندرون دارند استقبال می‌كنند و اعتقاد دارند فقط در گورستان، امنیت فراوان است، در بدر به دنبال حادثه و فرصت هستند.
نوع دوم انسان‌ها بر خلاف دسته اول منفی‌نگر هستند مرتباً به نارسائی‌ها و كمبودها خود تمركز دارند همواره فكر و خیال منفی در سر دارند. چنین افرادی روحیه افسرده و غمگین دارند و چهره آنها همواره عبوس و گرفته است و از لحظه، لحظه زندگی رنج می‌برند اینگونه افراد پنجره فرصت‌ها را بسته و از پشت پنجره نظاره‌گر رخدادهای بد هستندو از ترس اینكه ممكن است در دل هر فرصتی مشكل باشد فرصت‌ها را یكی پس از دیگری از دست می‌دهند. طرح سئوال این است كه چگونه انسان‌های نوع دوم را به نوع اول تبدیل كرد؟ برای پرواز در آسمان زندگی به دو بال نیاز است :
۱ ـ بال روحیه ،
۲ ـ بال باور با ایجاد باورهای درست و روحیه عالی می‌توان مثل عقاب بلند پرواز شد باورهای غلط و روحیه ضعیف فقط می‌توان مثل جغد در خرابه‌ها پرواز نمود.
● نگرش ما می‌تواند آینده‌های بسیار نوید بخش برای ما به ارمغان بیاورد:
نگرش‌های ما آینده را می‌سازند، نگرش‌های خوب و زیبا آینده خوب و نگرش‌های منفی آینده‌ای بد را می‌آفرینند در نبرد داود وجالوت، سربازان وقتی جالوت را می‌دیدند وحشت زده با خود می‌گفتند این هیولا انقدر بزرگ است كه نمی‌توان او را كشت " اما داود همین غول را دید و گفت : " ضربه‌های من حرام نمی‌شوند چون به هر جا بزنم به بدن او می‌خورد.
از فرنك لوید رایت معمار بزرگ و نام‌دار در سن ۸۳ سالگی پرسیدند از میان كارهای بزرگی كه كرده‌ای كدام را بیشتر می‌پسندی، او پاسخ داد كار بعدی را !
نقل می‌كنند از یك راننده تریلی ۱۸ چرخ كه همواره در مسافرت و رانندگی هستی، چه می‌كنی كه خسته نمی‌شوی؟ در پاسخ گفت بعضی راننده‌ها صبح‌ها « سركار می‌روند، ولی من از این شهر به آن شهر ماشین سواری می‌كنم ».
آینده‌ای وجود ندارد بلكه آینده را می‌سازند. انسان‌هایی كه نگرش‌های مثبت دارند آینده‌ای پر از موفقیت خواهند داشت زیرا باورهای خوب، اندیشه‌های زیبا در نتیجه تلاش‌های مؤثر خواهند داشت آنهایی كه نگرش‌های منفی، باورهای غلط، اندیشه‌های نادرست دارند آینده آنها را هر طور خواست می‌سازد.
وبلاگ بهرام جلیل‌خانی