چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


بیل گیتس ؛ کارآفرین، مدیر و رهبر


بیل گیتس ؛ کارآفرین، مدیر و رهبر
۲۷ ژوئن مصادف است با آخرین روز کاری مرد شماره یک مایکروسافت. مطالب زیادی در مورد وی به قلم تحریر درآمده و در سخنرانی ها، سمینارها و گردهمایی های مختلف بر زبان ها جاری شده است. انبوه این مطالب شاید موجب شده ۲۷ ژوئن به عنوان آخرین روز کاری بیل گیتس، برای برخی نیز نشان خلاصی و رهایی از شر این همه گفت و شنود و شایعه در مورد فرد نه چندان مودبی باشد که در حوزه کسب و کار درخشیده است.
هدف از این مقاله تجزیه و تحلیل نکاتی است که تازه کارهای کسب و کار می توانند از شاید موفق ترین کارآفرین عصر ما بیاموزند.
● تمرکز
زندگانی بیل گیتس در بیش از ۳۰ سال نشانگر وضوح و شفافیت ارتباط بین فکر و عمل وی بوده است. بیل بی شباهت به بسیاری از هم دوره ای های خود هیچ گاه از چیزی که بهتر از همه سردر می آورد یعنی نرم افزار، منحرف نشد. او بر چیزی تکیه کرده که به طور کلی نرم افزار و به طور خاص سیستم های عامل نامیده می شود. ورود به حوزه های ناشناخته شاید جالب و جذاب باشد اما مستلزم درجات بسیار بالایی از خطرپذیری و ریسک است. آنگاه که باید برای سخنان peters و waterman تحت عنوان «به کار اصلی بچسبید» یا Hamel و Prahalad تحت عنوان «شایستگی اصلی» مثالی بیاورید، هیچ مصداقی بهتر از بیل گیتس و مایکروسافت پیدا نخواهید کرد. تمرکز به مفهوم توان پیگیری اهداف بدون توجه به موانع و مسائل است که چنین حدی از پشتکار به سادگی محقق نمی شود.
● بزرگ اندیشی
علاوه بر تمرکز، توان بزرگ اندیشی و آرزوهای بزرگ در سر داشتن، بیل گیتس را از دیگر کارآفرین ها متمایز می کند. این موضوع به خصوص در مواردی صحیح است که کارآفرین های نوظهور با نگرش کاملاً محافظه کارانه از رشد و توسعه بازمانده اند. کارآفرین ها باید در خود و گروهشان اعتماد به نفس را تقویت کرده و همیشه این موضوع را تکرار کنند که می توان برنده شده و به شماره یک های دنیا پیوست.
● شور و نشاط
یک ضرب المثل است که مطابق با آن «اگر کاری ارزش انجام دادن داشته باشد، ارزش درست انجام دادن را هم دارد» از یک یادداشت تشکرآمیز برای تهیه طرح می توانید بر انجام پروژه به بهترین وجه و اینکه هرکسی مسوولیت خود را در بهترین وضعیت به انجام برساند، استفاده کنید. نیاز به نوآوری مداوم نیز از اهمیتی مشابه برخوردار است. این موضوع به خصوص در صنایع با تکنولوژی پیشرفته که هزینه های تحقیق و توسعه و نرخ نوآوری در آن بالا می باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در حوزه کسب وکار «تغییر» تنها اصل تغییرناپذیر است و هرمقدار که ما منطبق با شرایط باشیم از توفیق بیشتری بهره مند خواهیم شد.
● اصل یادگیری مداوم در سراسر زندگی
بیل گیتس با اینکه از دانشگاه اخراج شد اما بیشتر از هرکدام از ما متن خوانده ومطلب به رشته تحریر درآورده است. وی عملاً نشان داد سازمان های آموزشی و آکادمیک ما با چه محدودیت هایی مواجه هستند و در دانشگاه ها چه چیزهایی را نمی توان به دانشجویان آموخت. همان طور که تحصیلات آکادمیک و رسمی اهمیت دارد، اصل یادگیری مداوم در سراسر زندگی نیز از اهمیت برخوردار است. دانش بی نهایت است و اگر ما حتی بدون هیچ وقفه ای در سراسر عمر خود به دانش اندوزی بپردازیم، باز هم شاید هنوز به قدر کف دست از این انبان برنگرفته باشیم. دانش باید به فروتنی، تواضع و خرد و نه غرور و خود بزرگ بینی بینجامد. سهمی که از جامعه دریافت کرده اید به آن برگردانید: «تاسیس بنیاد بیل و ملیندا» ابعاد جدید انسان دوستی را با پیام «مبارزه با مالاریا و سرطان و ایدز» در سطح جهانی به فعالیت های گیتس افزوده است. «احساس خوب داشتن با انجام اعمال نیک» شاید شعاری قدیمی باشد ولی هنوز می تواند بهترین راه برای مبارزه با بیماری هایی باشد که هر سال میلیون ها نفر را در سراسر جهان به کام مرگ می کشاند. بیل گیتس از خود در دو حوزه تمرکز بر اهداف کسب وکار و نیز نوع دوستی، پشتکار قابل توجهی را نشان داده و اکنون به یک شهروند بین المللی مبدل شده است.
● قانون پنج درصد را فراموش نکنید
همیشه پنج درصد از سود معاملات خود را برای نیک اندیشی، مهرورزی، نیکوکاری و نوع دوستی با هر ابزار و تسهیلات و سازمانی که مناسب و ذی صلاح می دانید صرف کنید. ثروت تنها در داشتن برج های بزرگ، سوار شدن بر اتومبیل های آخرین سیستم، حساب بانکی با رقم های بالا و... نیست بلکه علاوه بر این توان به کارگیری این منابع به عنوان دستمایه افرادی که استعدادهای پنهان جامعه بشری هستند خود به مفهوم سرمایه گذاری بر زیرساخت های آینده جامعه بشری است که فرزندان ما نیز بخشی از آن به حساب می آیند و در آن محیط باید زندگی و تعامل داشته باشند و این مفهومی جامع از ثروتمندی است. در عصری که تمایز بین هدف و وسیله به شدت مخدوش شده است افراد بزرگ بر سر راه خود با تضادها و تناقضات فراوانی مواجه هستند و تبعیت افراطی از یک روش به خصوص، کمتر اثربخش است. ممکن است عده ای با ابزارهایی که گیتس برای دسترسی به اهداف خویش برمی گزیند، موافق نباشند. از طرفی عده ای نیز نقش وی را در حوزه فناوری اطلاعاتی (IT) غیرقابل اغماض می دانند. با این حال شاید تاریخ بتواند قضاوت بهتری در مورد وی ارائه کند. مبارزه با گرسنگی، بیماری و تلاش در جهت آموزش دیگران از ارزشمندترین فعالیت هایی است که هر انسانی می تواند برای انسان های دیگر روی این کره خاکی به ارمغان آورد. در عصر حاضر شاید مدل های بهتر از «بیل گیتس» زیاد نباشند. طی ۳۰ سال گذشته جهان شاهد ظهور و بروز کارآفرین های بزرگی بوده است و شاید ۳۰ سال آینده جهان شاهد بزرگ ترین افراد نوع دوست و انسان دوست باشد که الزاماً این بشردوستی با شاخص های پولی به اجرا درنیاید بلکه شکل وقف خود برای دیگران اشاعه و نمود پیدا کند.
منبع: Harward Business Review
ترجمه: محمد سالاری، کارشناس مشاغل کوچک
منبع : روزنامه سرمایه


همچنین مشاهده کنید