یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تفاوت اصلاحات آمریکایی با اصلاحات اسلامی


تفاوت اصلاحات آمریکایی با اصلاحات اسلامی
▪ پرسش:
مفهوم اصلاحات را توضیح داده و تفاوت میان اصلاحات اسلامی با اصلاحات آمریکایی را بیان نمایید؟
▪ پاسخ:
واژه اصلاح در مقابل واژه افساد قرار دارد. و تفاوت میان صلاح و فساد به نظام ارزشی و نوع نگرش انسان ها برمی گردد که هستی، انسان و جامعه را چگونه تفسیر و تبیین می کنند. در جهان بینی الهی هستی، انسان و جامعه تجلی ذات باری تعالی بوده و هر عملی که در راستای جلب رضایت الهی و در چارچوب اوامر و نواهی خداوند باشد عمل صالح تلقی شده و کسی که خود را با ارزش های الهی همسو می سازد و در مسیر آن ارزش ها عمل می کند فردی صالح است و هرگاه در مقام دعوت دیگران با قول و فعل خود برآید تا آنان نیز در مسیر ارزش های والای الهی گام بردارند و از ارزش های غیر الهی دوری گزینند، فردی مصلح خواهد بود. بنابراین شرط مصلح بودن این است که خود مدعی اصلاحات در این نظام ارزشی الهی صالح باشد. علی(ع) می فرماید: چگونه می تواند دیگری را اصلاح کند کسی که خودش را اصلاح نکرده است. با چنین رویکردی مردم مسلمان ایران به رهبری امام راحل(ره) انقلاب اسلامی را آغاز کردند و مرحله به مرحله روند اصلاح طلبی این حرکت ارزشی و مبارک را از سقوط رژیم گذشته تا جایگزینی نظام مطلوب سپری کرده و همواره این روند اصلاحات اسلامی را تا ظهور امام زمان(عج) استمرار خواهند داد. در نقطه مقابل این تفکر کسانی قرار دارند که مدعی اصلاحات بوده اما الگو و مدل اصلاحات آنان از مبانی، اصول و آموزه های غربی نشأت می گیرد. به تعبیر دیگر اصلاحات آنان، اصلاحات اسلامی (ایمانی و عمل صالحی) نیست. بدین لحاظ مقام معظم رهبری این طیف مدعیان اصلاحات را اصلاح طلبان آمریکایی نامیدند. رهبر فرزانه انقلاب در پاسخ به این سؤال چنین فرموده اند: «همه انسان هایی که از هر فسادی رنج می برند، دلشان با این شعار می تپد و طرفدار اصلاحاتند.
اصلاحات چیز بسیار خوبی است؛ اما اصلاحات چیست؟ این جاست که باز دشمن پادرمیانی می کند، تبلیغات امپراتوری خبری دشمن وارد میدان می شود، کاری می کند که در داخل کشور عده ای پیدا شوند و شعار اصلاحات بدهند؛ عده ای پیدا بشوند و شعار نفی اصلاحات بدهند، مگر ممکن است کسی با اصلاحات مخالف باشد؟ بله کار دشمن این طوری است کار دشمن، شبهه انداختن و غبارآلود کردن فضا برای بهره گیری است؛ دشمن که به اصلاحات علاقه ای ندارد. حرف قاطع در این زمینه یک کلمه است: اصلاحات، یا اصلاحات انقلابی و اسلامی و ایمانی است و همه مسئولان کشور، همه مردم مؤمن و همه صاحب نظران با این اصلاحات موافقند؛ یا اصلاحات، اصلاحات آمریکایی است و همه مسئولان کشور، همه مردم مؤمن و همه آحاد هوشیار ملت با این مخالفند. در زمینه اصلاح، دو جمله از امام حسین(ع) نقل شده است.
امام حسین(ع) می فرماید: «انما خرجت لطب الاصلاح فی امه جدی». او دنبال اصلاحات است و می خواهد اصلاح به وجود بیاورد. یک جای دیگر هم می فرماید:«لنری المعالم من دینک و تطهرالاصلاح فی بلادک» می خواهیم اصلاح در میان ملت اسلام و کشور اسلامی بوجود بیاید؟ این شعار امام حسین(ع) است.
ـ اصلاح چیست؟
اصلاح این است که هر نقطه خرابی، هر نقطه نارسایی، هر نقطه فاسدی، به یک نقطه صحیح تبدیل شود. انقلاب، خودش یک اصلاح بزرگ است. اگرچه در اصطلاحات سیاسی دنیا «انقلاب» را در مقابل «اصلاح» قرار می دهند، اما من با آن اصطلاح نمی خواهم حرف بزنم؛ من اصلاح با اصطلاح اسلامی را مطرح می کنم. خود انقلاب، بزرگترین اصلاح است. تداوم اصلاحات، در ذات و هویت انقلاب نهفته است. یک ملت انقلابی و هوشیار و شجاع، به طور دایم نگاه می کند تا ببیند فسادهایی که از قبل در میان او مانده کدام است. فسادهایی که در طول زمان براثر غفلتها و سوءمدیریتها و سوءتدبیرها و تجاوزها به وجود آمده، تا آنها را اصلاح کند؛ اشتباهات و خطاها کدام است، تا آنها را اصلاح کند. انقلاب که بدون اصلاح امکان ندارد. هیچ جامعه انسانی بدون اصلاح امکان ندارد. از اول انقلاب همه آرزو داشتند که اصلاحات بوجود بیاید؛ هرکس هم به قدر همت خود کاری کرده است.»(۱)
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید