جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مواهب حضور خاتمی برای اصولگرایان


مواهب حضور خاتمی برای اصولگرایان
قریب ۵ ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، هنوز بحث حضور سید محمد خاتمی رییس جمهور سابق در این عرصه رقابت، مسئله اصلی گروه‌های دوم خردادی است. در حالی که مسیر تصمیم گیری اصولگرایان پس از اعلام نظر چند چهره شاخص این جریان تا حدی شفاف شده است اما در جبهه رقیب این جریان هنوز ابهام و تردید مربوط به آمدن و نیامدن خاتمی گریبان این جناح را رها نکرده است. البته در یک سوی جبهه اصلاحات، مهدی کروبی دبیر کل حزب اعتماد ملی با اعلام حضور در این میدان توانسته طیفی از گروه‌ها و شخصیت‌های اصلاح طلب را همراه خویش سازد.
با این حال، خاتمی هفته گذشته با اتخاذ موضع جدید خبر از آن داد که از میان میرحسین موسوی و او، یکی در صحنه انتخابات حاضر خواهد شد و با این موضع گیری اکنون باید حول نتایج حضور او تأمل کرد.
سؤالات جدی پیرامون حضور رئیس جمهور سابق ایران در انتخابات تاکنون حول این محور بوده که او پس از ۲ دوره ۴ ساله که زمان کافی برای یک رئیس جمهور جهت اصلاح امور است، در بازگشت دوباره چه برنامه‌ای دارد و چگونه می خواهد مردم را به آمدن دوباره خود متوجه سازد که به دلیل تحقق نیافتن مطالباتشان در دوره ۸ ساله اصلاح طلبان، در ۳ انتخابات پیاپی به طیف رقیب او روی آوردند؟
این سؤال‌ها درباره حضور دوباره خاتمی قبل از آنکه بر زبان و قلم حریفان او جاری شود، از سوی چهره‌های اصلاح طلب و لیدرهای این گروه مطرح گردید تا حدی که در بیانیه برخی از احزاب سرشناس اصلاحات اعلام شد که خاتمی ۸ سال فرصت داشت تا پروژه اصلاحات و دموکراسی‌ را پیش ببرد و مطالبات طلایی دوم خرداد را برآورده سازد ولی نتوانست. اما به دور از صف بندی موافقان و مخالفان خاتمی در اردوی اصلاح طلبان، اصولگرایان باید حضور خاتمی را در کارزار انتخابات آینده به فال نیک بگیرند. به چندین دلیل می توان ثابت کرد که چنانچه دوم خردادی‌ها بر محور خاتمی در رقابت خرداد ۸۸ حاضر شوند، چشم اندازی امید بخش تر در انتظار جبهه اصولگرایان است:
۱) در نگاه نخست، مطلوبترین انتخابات برای اصولگرایان این است که در آن جدالی فکری و رقابتی گفتمانی میان آنان و رقیبشان به جریان افتد. اگر بر این باوریم که مردم پس از ناکامی گفتمان اصلاح طلبی، ‌اندیشه اصولگرایی را برگزیدند و همه بزرگان نظام نیز چشم انداز جامعه را با همین گفتمان عدالت و اصولگرایی تحلیل می کنند، باید از مواجهه این ۲ اندیشه در انتخابات آینده استقبال شود. این نوع از رقابت در خرداد آینده فقط در شرایطی رقم خواهد خورد که ۲ نماد این ۲ اندیشه در میدان رقابت حاضر شوند؛ محمود احمدی نژاد و محمد خاتمی. در اردوگاه اصلاح طلبان هیچ کس مانند خاتمی، لیدر و سمبل اصلاح‌طلبی نیست، همچنانکه در جبهه اصولگرایان کسی مانند احمدی نژاد نماد تفکر و گفتمان اصولگرایی نیست. از طرف دیگر، خاتمی آخرین ذخیره اصلاح طلبان در صحنه سیاسی ایران به حساب می آید.
۲) رأی مردم در انتخابات آینده زمانی به یک تحول جدید همانند سوم تیر ۸۴ منجر خواهد شد که یک قیاس جدی و عمیق میان ۲ دوره اصلاح طلبان و اصولگرایان شکل بگیرد. هر چند دولت اصولگرایان هنوز در میانه راه است و به اندازه نیمی از دوره اصلاح طلبان رشته امور را در دست داشته است اما باز هم رویارویی رؤسای دولت‌های اصولگرا و اصلاح طلبان در یک میدان رقابت موجب خواهد شد که عالی ترین وشفاف ترین شکل قضاوت عمومی در باره گذشته و حال ایران انجام گیرد.
فقط با حضور خاتمی است که نخبگان و صاحبنظران خواهند توانست به واکاوی وقایع و حقایق دوران اصلاح طلبان بپردازند و قیاسی محکم و علمی میان آن دولت با دولت عدالتخواه انجام شود. ملاحظات بسیار از جمله نجابت دولت اصولگرا تاکنون مانع از آن شده تا دوران اصلاحات بررسی شود. هنوز هیچ کدام از دیپلمات‌ها و تصمیم گیران سیاست خارجی دولت نهم در مقام قضاوت درباره گذشته سیاست خارجی برنیامده‌اند و بسیاری از اتفاقات رمزگونه آن دوران بازخوانی نشده است از جمله این که چگونه در دولت مدعی گفت و گوی تمدن ها، دولت بوش ایرانی ها را در فهرست تروریست قرارداد چرا برنامه هسته ای به عنوان شاهرگ اقتدار ملی کشور به تعلیق در آمد.
تردید نباید داشت که دولت نهم فقط با با داشتن رقیبی چون خاتمی می تواند دستاوردها و توانایی های خود را به رخ بکشد. در ۴ سال اخیر، مسائل بسیاری درباره ساختار اداری و سیاسی و مدیریتی کشور آشکار شده که انتخابات آینده بهترین فرصت بیان و بازگویی آنها است و با آمدن نمادهای دولت‌های قبل از احمدی نژاد به عرصه انتخابات، مردم با توجه به شیوه های حکمرانی ۲ جریان، قضاوت بهتر و انتخابی آگاهانه تری خواهند داشت.
تاکنون همه نگاه‌ها در جبهه اصولگرایان به این سمت بود که حضور خاتمی موجب اجماع می شود اما چنان که ذکر شد نتایج عملی این حضور، بیش از بحث اجماع است. در نگاه هر شهروند ایرانی که این مدت شاهد جدال ۲ جریان اصلاح طلب و اصولگرا بوده است، انتخابات آینده نماد مناظره احمدی نژاد- خاتمی برای روشن شدن حقایق برای نسل جوانی است که می خواهد راه و مسیر آینده را از دریچه انتخابات خرداد آینده برگزیند.
مهدی تقوی
منبع : رجا نیوز