چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بازی‌های کامپیوتری بازار نرم‌افزار ایران را اشغال کرده‌‌اند: از قایم‌باشک تا ایکس‌باکس‌


بازی‌های کامپیوتری بازار نرم‌افزار ایران را اشغال کرده‌‌اند: از قایم‌باشک تا ایکس‌باکس‌
امروز برای بازی کردن هم باید هزینه کرد، بازی‌های کامپیوتری مختلف با کنسول‌ها، دستگاه‌ها و البته قیمت‌های متفاوت در دسترس قرار دارند. به هر حال جذابیت‌های این بازی‌ها به اندازه‌ای نزدیک به دنیای واقعی هست که هیجان و لذت آن را چند برابر کرده تا جایی که بسیاری حاضرند هزینه‌های زیادی را برای چند ساعت بازی کردن صرف کنند. همین است که حالا گیم‌های کامپیوتری بخش قابل توجهی از بازار نرم‌افزار را تشکیل داده‌اند.
●پلی استیشن(Play station)
از حدود چهارسال پیش بود که دستگاه‌های میکرو، سگا، آمیگا و نینتندو جای خود را به پلی‌استیشن دادند و کم‌کم شرکت سونی به عنوان تولید کننده این کنسول و بازی‌های مربوط به آن نمایندگی خود را در کشور افتتاح کرد. از یکسال و نیم قبل هم دومین دستگاه پلی‌استیشن به بازار کشور آمد و طبیعتا باعث کاهش قیمت دستگاه اول شد تا جایی که حالا این دستگاه با قیمت ۵۰هزار تومان به فروش می‌رسد.دومین دستگاه اما در روزهای اول ورودش به کشور با قیمت ۴۰۰هزار تومان در بازار فروخته می‌شد. ولی از آنجایی که این دستگاه امکانات جدیدی مانند: قابلیت پخش۳ MP، DVD و اتصال به اینترنت را دارد و از طرفی بازی‌های پلی‌استیشن یک هم دیگر تولید نمی‌شوند، تقاضا برای خرید آن بالا رفته و در نتیجه قیمت آن پایین آمد. حالا می‌توانید با هزینه‌ای در حدود ۱۷۰هزار تومان این دستگاه را بخرید.مسلما سود عمده شرکت سونی هم از فروش کنسول‌هایش است.بازی‌های مختلف که با قیمت ۲ تا ۳هزار تومان و البته به صورت کپی در بازار موجودند. شرکت سونی هم با توجه به اینکه بازی‌های اورجینال طرفداران زیادی ندارند، احتمالا خودش را به آوردن تعداد محدودی سی‌دی‌های مستر قانع می‌کند.
●ایکس باکس(X BOX)
سال گذشته شرکت مایکروسافت کنسول جدید خود را با عنوان ایکس باکس وارد بازار کرد. این دستگاه با داشتن قابلیت‌هایی مثل: در اختیار داشتن بیشتر از ۴۵۰بازی در ژانرهای مختلف ورزشی، اکشن، مسابقه، داستانی تخیلی و ... با کیفیت بسیار بالا، پخش انواع DVD و VCD و انواع فایل‌های موسیقی توانست بازار خوبی را در سطح جهان و نه در ایران پیدا کند.از آنجا که کشور ما در تحریم است و قیمت بازی‌های کنسول XBOX هم بالاست، این دستگاه به تعداد کم در بازار یافت می‌شود، اما همین تعداد هم از طریق مرزهای جنوبی کشور و مخصوصا مرز پاکستان قاچاق می‌شوند. امین‌فر یکی از فروشندگان نرم‌‌افزار بازی‌ها در این مورد می‌گوید: کشور پاکستان قدرت زیادی در تولید و کپی سی‌دی‌های مختلف دارد و آنها را با قیمت کمتری در اختیار کشور ما قرار می‌دهد. بخشی از این بازی‌ها هم از طریق کشورهای حوزه خلیج‌فارس وارد می‌شوند، البته بعد از آنکه قدیمی شدند. در داخل کشور هم که بازی‌ها مثل تمام سی‌دی‌های دیگر موجود در بازار از کپی‌رایت مستثنا نیستند. به هر حال XBOX و بازی‌هایش را در مجتمع کامپیوتر پایتخت و البته میدان امام (ره) - توپخانه - و پشت شهرداری می‌توان پیدا کرد.اینجااین دستگاه ۲۶۰هزار تومانی را می‌توانید با قیمت ۲۴۰هزار تومان به همراه سی‌دی بازی‌های آن با قیمت ۲ تا ۳هزار تومان خریداری کنید، در حالی قیمت بازی‌های اصل آن حدود ۳۰هزار تومان بیشتر است. مشتری‌های این دستگاه بیشتر قشر مرفه و افرادی هستند که با این کنسول در خارج از کشور آشنا شده‌اند.اما این افراد اغلب دلهره دارند بازی‌های خریداری شده در دستگاهشان اجرا نشود. آنها احتمالا به ترس از خراب شدن دستگاه و قطعات جانبی آن هم عادت کرده‌اند. هرچه باشد هیچ پشتیبانی از طرف شرکت، نمایندگی‌ یا موسسه خاصی برای ایکس‌باکس وجود ندارد.
●کدام بازی، کدام کنسول‌
اغلب بازی‌های موجود در بازار با فرمت‌های مختلف در کنسول‌های متفاوت قابل اجرا هستند، اما بعضی از آنها خاص یک دستگاه یا کنسول هستند. به عنوان مثال بازی‌های استراتژیک مخصوص PC هستند و هیچ‌وقت در فرمت‌های دیگر تولید نمی‌شوند. چون سبک انجام این بازی‌ها به مکان نمای ماوس، ۴جهت اصلی در کیبورد و مخصوصا ماوس احتیاج دارند.علاوه بر این طرفداران ایکس باکس و پلی‌استیشن غالبا افراد حرفه‌ای هستند که به بازی‌هایی با گرافیک بالا علاقه‌مندند و بازی‌های استراتژیک فاقد این ویژگی‌هستند.در مقابل بازی‌های اکشن به خاطر گرافیک بالا و حجم زیاد فقط روی DVD این کنسول‌ها اجرا می‌شوند. به خاطر آنکه نصب چنین بازی‌هایی روی PC و آوردن آنها روی سی‌دی از لحاظ فنی و اقتصادی به صرفه نیست، مانند بازی۵ GTA که شامل یک DVD در پلی‌استیشن و ۶سی‌دی برای PC است.
●پرفروش‌ترین بازی‌ها
بازی‌های اکشن سال‌ها است که به خاطر گرافیک بالا و محیط سه‌بعدی طرفداران زیادی دارند، مانند بازی‌های۱: DOOM،۳ Hitman،۳ DooM و۵ GTA.فوتبال هم جزو پرطرفدارترین بازی‌ها در تمام کنسول‌ها است مثل: Fifa، winining Eleven وsoccer ها.بازی‌های استراتژیک قدیمی مانند Room:، Empire eareth و Age of Empire و سبک جدید آنها مثلGeneral: و Blitske هم همیشه هواداران خود را دارند.طرفداران هیجان و سرعت هم بازی‌هایی مانندunder ground : و Need for Speed را با ویژگی‌هایی مثل: انتخاب نوع ماشین، لوازم جانبی و اسپرت کردن هیچ وقت فراموش نمی‌کنند.البته بازی‌های داستانی تخیلی هم مانندDraculla : و Time machine اگرچه جزو پرفروش‌ترین‌ها نیستند، اما طرفداران خاص خودشان را دارند.با تمام اینها، به گفته فعالان بازار، بازی‌های کامپیوتری ۷۰ تا ۸۰ درصد از سهم بازار نرم‌افزار کشور را در اختیار دارند. سهمی که برای فروشگاه‌های فروش نرم‌افزار قطعا خوشایندتر خواهد بود، چون این کار برای فروشگاه‌های خدمات کامپیوتر که تنها ۲۵درصد از درآمد روزانه‌شان از فروش بازی‌ها است مسلما چندان سودی ندارد.
نویسنده: ندا لهردی‌
منبع : پایگاه اطلاع رسانی تخصصی فن‌آوری اطلاعات


همچنین مشاهده کنید