جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مزاحمی که باید تحملش کرد


این عفونت ها، نه تنها مسئول سرفه و آبریزش بینی، بلكه همچنین مسبب گلودرد، خروسك، فارنژیت (التهاب حلق)، لارنژیت (التهاب حنجره) و برونشیت (التهاب مجاری هوایی درون ریه) هستند.
سرماخوردگی، شایع ترین بیماری دوران كودكی است. كودكان اغلب قبل از یك سالگی برای اولین بار سرماخوردگی را تجربه می كنند و تا سن ۶ سالگی، یعنی زمانی كه به نظر می رسد دستگاه ایمنی آنها كامل شده باشد، مستعد آن هستند. قبل از سنین مدرسه، هر كودك به طور متوسط شش تا هشت بار در سال دچار سرماخوردگی می شود. این رقم در مورد كودكانی كه به مهدكودك یا كودكستان می روند، هنوز بیشتر است و به ماهی یك بار می رسد. روی هم رفته، بزرگسالان در برابر سرماخوردگی مقاوم بوده، سالی دو تا چهار بار بدان مبتلا می شوند.
• سرماخوردگی چیست
سرماخوردگی از نظر علمی، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است. بیش از دویست ویروس مختلف در ایجاد سرماخوردگی نقش دارند كه خانواده رینوویروس شایع ترین آنها بوده و در ابتدا بینی و گلو را درگیر می كند.علائم سرماخوردگی با توجه به نوع ویروس متفاوت بوده و معمولاً طی یك تا دو روز پس از تماس با ویروس پدیدار می شوند. علائم معمول شامل اینها هستند: یك ترشح آبكی بینی كه به احتقان بینی منجر می شود، عطسه، گلودرد و گرفتگی صدا، سرفه، تب خفیف كه می تواند با دردهای عضلانی و لرز همراه باشد، سردرد، یك احساس عمومی از اینكه ناخوش هستید.
• چه زمانی باید به پزشك مراجعه كرد
در مورد یك كودك سالم طبیعی نیازی به مراجعه به پزشك نیست مگر اینكه علائم زیر بروز كنند: از دست رفتن اشتها تا حدی كه كودك از نوشیدن مایعات هم امتناع كند، استفراغ، درد شكم، بی قراری مداوم، خواب آلودگی غیرمعمول، سردرد شدید، گریه مداوم، گلودرد، اشكال در بلع یا تنفس، گوش درد یا دندان درد، برجستگی غده های لنفاوی، از دست رفتن آب بدن، سرفه همراه با خلط سبز یا زرد برای بیش از ده روز، تب نوسانی ۵/۳۹ درجه كه برای ۲۴ ساعت ادامه یابد، لرز، كبودی لب ها، پوست و ناخن ها، درد در صورت در ناحیه سینوس ها، بثورات یا دانه های پوستی. زمانی كه این علائم برای یك تا دو هفته بدون بهبودی ادامه یابند، حتی اگر علائم رایج سرماخوردگی مانند احتقان بینی و سرفه باشند، می بایست به پزشك مراجعه نمود. سرماخوردگی طول كشیده یا عودكننده می تواند نشان دهنده این واقعیت باشد كه كودك شما دچار بیماری جدی تری مانند سینوزیت، عفونت با میكروب استرپتوكوك، آبله مرغان، آلرژی یا آسم شده باشد كه با درمان های معمولی سرماخوردگی از میان نرفته است.
• درمان ها تنها برای تسكین علائم است
سرماخوردگی درمانی ندارد و هیچ یك از داروهای موجود نمی توانند بهبود بیماری را تسریع بخشند. در بیشتر موارد، آنچه شما می توانید انجام دهید این است كه به كاهش علائم بیماری كمك نموده، مراقب بروز عوارض احتمالی باشید.برای اینكه فرزندتان دوره بیماری را راحت تر طی كند، او را وادارید كه: به اندازه كافی استراحت كند، در اتاقی گرم _ و نه داغ _ كه هوایش توسط دستگاه مرطوب كننده یا مولد بخار مرطوب شده باشد، استراحت كند، مقدار زیادی مایع بنوشد تا به شل و رقیق شدن ترشحات دستگاه تنفس وی كمك كند، برای تسكین گلودرد، روزانه چندین بار با آب ولرم و نمك غرغره كند. در مورد كودكان بزرگتر، مكیدن آب نبات یا استعمال قطره سرفه می تواند در تسكین درد گلو موثر باشد. از دادن آب نبات، قطره سرفه یا قرص مكیدنی به كودكان زیر ۴ سال بپرهیزید. در كودكان نوپا این چیزها به آسانی در حلق كودك پریده باعث خفگی وی می شوند، جهت نرم كردن سرفه ها و گلو و كمك به خروج ترشحات، نوشیدنی های گرم بنوشد، لباس های راحت و سبك مناسب برای دمای اتاق بپوشد، حتی اگر تب و یا اندكی لرز دارد، برای نرم كردن پوست اطراف بینی، از وازلین استفاده كند، مرتب بینی اش را خالی كند تا از شر ترشحات خلاص شود، از استرس بپرهیزد و بیشتر به استراحت و آرامش بپردازد.
• داروهای بدون نسخه
درباره مصرف داروهای سرماخوردگی برای بهبود علائم چه باید كرد؟ این داروها معمولاً موثر نبوده و می توانند عوارض جانبی هم داشته باشند. مسكن های معمولی مثل استامینوفن (با نام های تجارتی تیلتول و غیره) یا ایبوپروفن (با نام های تجارتی ادویل، مترین و غیره) علائمی چون تب، سردرد و سایر دردهای خفیف را بهبود می بخشند.
• هشدار در مورد مصرف آنتی بیوتیك ها
و آسپیرین
از آنجایی كه سرماخوردگی، یك عفونت ویروسی است، آنتی بیوتیك ها در مورد آن بی اثر هستند. آنتی بیوتیك ها تنها بر روی عفونت های ناشی از باكتری ها موثر هستند.همچنین در صورت عفونت ویروسی از دادن آسپیرین به كودك یا نوجوان - حتی تا ۱۹ سالگی - خودداری كنید. در كودكان، آسپرین می تواند سبب ایجاد» نشانگان رای» شود كه نادر اما بسیار كشنده و خطرناك است و خون، كبد و مغز را درگیر می كند.به دلیل نگرانی از بروز نشانگان رای آسپیرین هرگز برای بهبود تب به كودكان داده نمی شود.
• توصیه هایی برای پیشگیری از سرماخوردگی
هنوز داستان های زیادی در مورد چگونگی سرماخوردگی كودكان وجود دارد. برای مثال، ایستادن در زیر باران، تنفس در هوای سرد و یا كم خوابی كه درستی هیچكدام آنها ثابت نشده است.
ویروس های سرماخوردگی می تواند برای ساعت ها بر روی دست باقی بمانند و تماس از راه دست و دست دادن یك راه انتشار عفونت است. برای ویروس سرماخوردگی غیرعادی نیست كه پس از انتقال از دست دیگری به دست شما، در آنجا جاخوش كند.
سرماخوردگی همچنین از راه عطسه و سرفه انتقال پیدا می كند.
با دانستن این موضوع، شما می توانید با رعایت نكات زیر از سرعت انتشار ویروس سرماخوردگی بكاهید: فرزندانتان را تشویق كنید كه دست هایشان را مرتباً با صابون ضدباكتری و آب حداقل برای ۱۰ تا ۱۵ ثانیه بشویند، این كار به ویژه پس از تخلیه بینی (فین كردن) بسیار مهم است، به كودكانتان بیاموزید كه وقتی سرفه یا عطسه می كنند، جلوی دهان و بینی خود را بگیرند و بلافاصله پس از آن دستمال كاغذی مصرف شده را به دور اندازند، به كودكانتان بیاموزید كه از دست زدن به چشم ها، بینی و دهان خود، خودداری كنند چرا كه ویروس ها به آسانی از نوك انگشتان به مخاط چشم ها، بینی و دهان انتقال می یابند، پیشخوان آشپزخانه و حمام را تمیز نگاه دارید، به ویژه زمانی كه یكی از افراد خانواده سرما خورده باشد، به دنبال مهد كودك و كودكستانی باشید كه مقررات بهداشتی را دقیقاً رعایت می كنند و قوانین مشخصی درباره این دارند كه چه زمانی كودك بیمار باید در خانه استراحت كند. سرماخوردگی معمولاً باعث محرومیت كودك از رفتن به مهد كودك نمی شود، اما اگر دست ها، اسباب بازی ها، میز ها و كلیه سطوح تماس مرتباً شسته و تمیز نگاه داشته شوند، تعداد كمتری از كودكان هربار سرما می خورند، اگر توان پرداخت هزینه آن را دارید، مهدكودك هایی كه در آنها نسبت كودكان به مربیان۱ تا ۵ است، ارجحیت دارند. سرماخوردگی عموماً فقط به معنی مزاحمت است. در اكثر موارد، شما باید صبورانه از بیمار پرستاری كنید. این به معنای آن است كه صرف وقت، پشتكار و مراقبت دلسوزانه، كارآمد ترین همراهان شما در امر درمان هستند.
• تفاوت سرماخوردگی و آنفلوآنزا
به تفاوت سرماخوردگی و انفلوآنزا توجه داشته باشید.آنفلوآنزای نوع A و B، دو ویروس تنفسی هستند كه در فصول خاصی شیوع می یابند و جهت پیشگیری از ابتلا بدان ها، برای تمامی كودكان شش ماهه تا دو ساله و نیز كودكانی كه مبتلا به مشكلات دستگاه ایمنی، قلب یا ریه هستند، تلقیح واكسن آنفلوآنزاتوصیه می شود.این واكسن ها هر سال با توجه به انواع جدید ویروس آنفلوآنزا تهیه می شود و در بازار دارویی موجود است،اما این واكسن ها از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری نمی كنند.
منبع : باشگاه اندیشه