چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

آرمان‌های ماندگار فلسطین


آرمان‌های ماندگار فلسطین
روز جهانی قدس در حالی از سوی مسلمانان جهان و خاصه مردم بزرگ ایران گرامی داشته شد که آمریکا و دولت‌های بزرگ به همراه رژیم اشغالگر و تعدادی از دولت‌های عرب در حال انجام مقدمات برپایی کنفرانس به اصطلا‌ح صلح در ماه نوامبر در اطراف نیویورک هستند.
این مرحله هرچند از سوی آمریکایی‌ها و در نتیجه تبلیغات گسترده یک نقطه عطف نامیده می‌شود، بدون آنکه حقوق مسلم ملت فلسطین را مبتنی بر حقایق ذاتی بحران به رسمیت بشناسد، از هم‌اینک می‌توان درباره آن قضاوت روشنی داشت. بدیهی است هرگونه اقدام و نشستی بدون تحلیل چرایی تداوم بحران و عدم ارزیابی همه‌جانبه ریشه‌های آن محکوم به شکست است. این تحلیل نه یک قضاوت پیش‌درآمدی و بدبینانه است، بلکه مبتنی بر شرایط تاریخی و مجموعه اقداماتی است که طی سالیان گذشته بر ماجرای فلسطین رفته است. روشن است که در سال‌های اخیر بیداری و آگاهی اسلا‌می در جهان اسلا‌م رشد یافته است. اگر می‌شد تا پیش از انقلا‌ب اسلا‌می در نتیجه به استیصال رساندن اعراب، نادیده گرفتن حقوق مسلم فلسطینی‌ها و فرسایشی جلوه دادن مبارزاتشان، ارعاب دولت- ملت‌های عربی و قدرت برتر جهان سلطه با فرمول‌هایی شبیه کمپ‌دیوید و یا پیمان‌هایی شبیه آن پرونده منازعات فلسطینی‌ها و رژیم اشغالگر قدس را به ضرر مسلمین فلسطین بست، این شرایط پس از انقلا‌ب اسلا‌می دیگر قابل تکرار نیست. ‌ انقلا‌ب اسلا‌می علا‌وه بر به وجود آوردن حس اعتماد به نفس، موجب خیزش و بیداری اسلا‌می در سراسر جهان اسلا‌م شده است. در فلسطین گروه‌ها و سازمان‌هایی میداندار شده‌اند که نمی‌خواهند تنها بر اساس واقعیات موجود تن به روابط ظالمانه بدهند، بلکه برای ایشان حقایق نهفته در پرونده اشغال چند دهه اخیر اولویت برتری نسبت به دیگر موضوعات و شرایط دارد. ‌
افکار عمومی جهان در نتیجه تغییر در شرایط رسانه‌ای به نفع فلسطینی‌ها تغییر یافته است. در نتیجه رفتارهای غلط و یکسویه آمریکا در ماجرای یادشده و اشغال کشورهای مسلمان افغانستان و عراق، موج خشم مسلمانان در منطقه علیه آمریکا به صورت متزاید انباشته شده است. از سوی دیگر به شکل غیرقابل انکاری مابین منافع غرب و به صورت خاص آمریکا و خاورمیانه پیوند استراتژیک به وجود آمده است. به دیگر سخن، آمریکا نمی‌خواهد و نمی‌تواند نسبت به آینده تحولا‌ت خاورمیانه خود را تماشاگر بپندارد.آنها مجبور هستند نسبت به تحولا‌ت جاری از خود واکنش نشان دهند. تمام این جملا‌ت و ادله‌های یادشده برای آن است که یادآوری کنیم ماه نوامبر پایان تمام رویاهای آمریکا و رژیم اشغالگر قدس در منطقه نیست، لذا بدون در نظر گرفتن حداقل حقوق فلسطینی‌ها و طرح چارچوب منطقی برای تحولا‌ت آینده جهان اسلا‌م و خاورمیانه، هرگونه راه‌حلی ابتر خواهد بود.فلسطین و فلسطینی‌ها حقوق ضایع شده و نادیده‌ای دارند که باید بدان تن درداد. فارغ از هرگونه پیشنهاد غیرقابل تحقق، جامعه بین‌الملل حداقل باید صداقت خود را در رابطه با فلسطین و مسلمانان نشان دهد. این باور عمومی است که آمریکا همواره در منازعه مابین اعراب و اسرائیل همواره جانب صهیونیست‌ها را گرفته است، لذا مسلمانان منطقه هیچگاه آمریکا را به عنوان یک ناظر و داور بیطرف به رسمیت نمی‌شناسند.
از سوی دیگر آمریکا نیز نیازمند اصلا‌ح این ذهنیت است. شاید تحولا‌ت آینده فرصت مناسبی برای قدرت‌های بزرگ باشد تا حداقل بخشی از اشتباهات خود را جبران نمایند. مردم ایران و مسلمانان جهان روز گذشته در گرامیداشت روز جهانی قدس به گونه‌ای رفتار کردند که نشان دادند، آرمان فلسطین همچنان ماندگار است. شعار <امروز ایران، فردا فلسطین> همچنان در جامعه ایران طرفداران فراوانی دارد و همچون موجی سیال به دیگر نقاط جهان اسلا‌م نیز تسری یافته است.
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید