جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


نیمی از مهاجران زنان هستند


نیمی از مهاجران زنان هستند
حدود نیمی از مهاجران در سراسر جهان را زنان تشكیل می دهند. آمار این گروه در كشورهای توسعه یافته بیشتر از مردان مهاجر است.
در آخرین گزارش سازمان ملل متحد در خصوص آمار مهاجرت بین المللی ضمن اشاره به این مسئله، آمار مهاجران ۱۹۱ میلیون نفر در سال ۲۰۰۵ اعلام شده كه بر اساس همین آمار ۹۵ میلیون و ۵۰۰هزار نفر را زنان مهاجر تشكیل داده اند. نزدیك به شش نفر از هر ۱۰ مهاجر بین المللی معادل ۱۱۲ میلیون نفر در كشورهایی كه دارای درآمد بالا هستند، زندگی می كنند. این كشورها شامل ۲۲ كشور در حال توسعه مانند سنگاپور، برونئی، كویت، قطر، كره، عربستان سعودی، امارات متحده و... می شود. در این ارزیابی اشاره شده است كه یك سوم مهاجران در كشورهای در حال توسعه به سر می برند یا از كشورهای در حال توسعه دیگری آمده اند، در حالی كه یك سوم دیگر در كشورهای توسعه یافته به سر می برند. بر همین اساس در سال گذشته میلادی اروپا میزبان ۳۴ درصد مهاجر، آمریكای شمالی ۲۳ درصد و آسیا ۲۸ درصد بوده اند. اما در همین حال آفریقا تنها ۹ درصد مهاجر، آمریكای لاتین، كارائیب و اقیانوسیه نیز فقط پذیرای ۳ درصد مهاجر بوده اند. این نكته كه در كشورهای مهاجرپذیر، مهاجران تازه وارد كارهای ضروری را انجام می دهند كه ساكنین آن كشورها از انجام آن امتناع می كنند، نقطه نظر مشترك كارشناسان و دبیركل سازمان ملل است.
آنها بسیاری از خدمات ویژه را ارائه می دهند كه جوامع به آنها وابسته هستند. آنان از كودكان، بیماران و سالمندان مراقبت می كنند، محصول درو می كنند، به تدارك غذا می پردازند و خانه ها و ادارات را نظافت می كنند.
آنان تنها به كارهای پست اشتغال ندارند. تقریباً نیمی از آنچه بر تعداد مهاجران با سن ۲۵ سال یا بالاتر در كشورهای صنعتی در دهه ۱۹۹۰ اضافه شدند از افراد با مهارت بالا تشكیل یافته بودند. با مهارت یا بدون مهارت، تعداد بسیاری از آنان كارآفرینانی هستند كه كسب و كار جدیدی را آغاز می كنند، از یك مغازه شبانه روزی گوشه یك چهارراه گرفته تا گوگل. در عین حال عده ای دیگر هنرمندان، نوازندگان و نویسندگانی هستند كه به ساختن شهرهای محل سكونت جدید خود به عنوان مراكز خلاقیت و فرهنگ كمك می كنند.
مهاجران همچنین نیاز به كالاها و خدمات را افزایش می دهند، به تولید ملی می افزایند و در مجموع بیش از آنكه در ازای بهزیستی و سایر رفاهیات از دولت چیزی بستانند، به آن مالیات می پردازند و در منطقه ای مانند اروپا، جایی كه جمعیت ها بسیار كند رشد می كنند یا اصلاً رشدی ندارند، كارگران جوان از خارج فرامی رسند تا به تقویت نظام مستمری بگیری كه در مضیقه مالی قرار دارد، كمك نمایند.
تمامی كشورهایی كه به مهاجران خوشامد می گویند و در ادغام آنان در جوامع خود موفق هستند، جزء پویاترین ها از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در جهان به شمار می روند.
در عین حال، كشورهای مبنا نیز از پولی كه مهاجران به خانه می فرستند بهره می برند، رقمی كه سال گذشته مجموعاً به حدود ۲۳۲ میلیارد دلار رسید و ۱۶۷ میلیارد دلار آن به كشورهای در حال توسعه ارسال شد. این مبلغ از نظر حجم بیش از میزان كمك رسمی ای است كه در حال حاضر در مجموع از سوی كشورهای كمك كننده ارائه می شود، هر چند كه به طور قطع جایگزین آن نمی تواند باشد. نه تنها دریافت كنندگان اصلی این وجوه از آن بهره می برند، بلكه آنان كه كالاها و خدماتی را با پولی كه از این راه خرج می شود ارائه می دهند نیز بدین ترتیب منتفع می گردند. تاثیر آن بر افزایش درآمد ملی و به حركت درآوردن سرمایه گذاری قابل مشاهده است.
در همین خصوص آمار ارائه شده نشان دهنده آن است كه سهم وجه ارسالی جهانی به كشورهای در حال توسعه از ۵۷ درصد در سال ۱۹۹۵ به ۷۲ درصد در سال ۲۰۰۵ افزایش یافته است.
۲۰ كشور عمده دریافت كننده وجه ارسالی به وسیله مهاجران جمعاً ۶۶ درصد از وجه ارسالی مهاجران را در سال ۲۰۰۴ به دست آوردند. از این كشورها تنها هشت كشور توسعه یافته اند. یك سوم این وجوه در جهان به هند، فرانسه، چین و مكزیك فرستاده شده است.
مهاجران موفق غالباً به سرمایه گذارانی در كشورهای زادگاهشان تبدیل و مشوق دیگران در این امر می شوند و از راه مهارتی كه كسب می كنند، همچنین به انتقال فناوری و دانش كمك می كنند. صنعت نرم افزاری در هندوستان عمدتاً از شبكه قوی بین دور از وطنان، مهاجرانی كه به وطن بازگشته اند و كار آفرینان هندی هم در كشور و هم در خارج از كشور پا به عرصه گذارده است. پس از كار در یونان، آلبانیایی ها با خود مهارت های جدید كشاورزی به خانه آوردند كه به آنان اجازه داد تولید را افزایش دهند و مثال هایی دیگر.
در بین سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۵ حداقل ۳۵ طرح در كشورهای در حال توسعه و توسعه یافته برای تبدیل وضعیت مهاجران از حالت غیرعادی به وضعیت منطبق با قواعد ملی به مورد اجرا گذاشته شده و در مجموع این طرح ها وضعیت حداقل پنج میلیون و ۳۰۰ هزار مهاجر قانونمند شده است.
براساس آمار منتشر شده در مورد مهاجران تحصیلكرده بین ۳۲ تا ۵۵ درصد از مردم تحصیلكرده آنگولا، بروندی، غنا، كنیا، موزامبیك، اوگاندا و... در كشورهای سازمان همكاری اقتصادی و توسعه زندگی می كنند.
تقریباً شش نفر از هر ده مهاجر با تحصیلات عالی ساكن در كشورهای سازمان همكاری اقتصادی و توسعه در سال ۲۰۰۰ اهل كشورهای در حال توسعه هستند.
در این گزارش همچنین به این موضوع كه مهاجرت جنبه منفی نیز دارد، توجه شده و كارشناسان و فعالان این حوزه بهترین راه برای مقابله با این مشكلات را مدیریت صحیح دانسته اند.
كوفی عنان نیز در این رابطه می گوید: مهاجرت یك حقیقت زندگی است . متوقف كردن آن امكان پذیر نیست. مدیریت بهتر است. مهاجرت می تواند انجام شود و منافعی برای همه به ارمغان آورد، به دور از اینكه یك بازی بدون نتیجه باشد.
منبع : روزنامه شرق