یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

تعطیلات تابستانی و سرگرمی‌های دیجیتالی


تعطیلات تابستانی و سرگرمی‌های دیجیتالی
● یادش بخیر ...
محصل که بودیم همیشه از حدود یک ماه مانده به فصل تابستان و آغاز تعطیلات تابستانی برای اوقات فراغتمان برنامه‌ریزی می‌کردیم و سعی داشتیم شرایطی ایجاد کنیم که این سه ماه تعطیلی حسابی خوش بگذرد . هر از چند گاهی تجدیدی در یکی دو درس به قول معروف حالمان را می‌گرفت و ناچار بودیم دفتر و کتاب و درس و مدرسه را حتی برای دو روز در هفته در فصل تابستان تحمل کنیم، اما به هر حال جای شکرش باقی بود که از هر روز رفتن به مدرسه نجات یافته بودیم و اوقاتی برای تفریح و سرگرمی داشتیم. به همین دلیل با پایان فصل درس و مدرسه بساط گل کوچیک و استخر و خاله بازی و دوچرخه و ... راه می‌افتاد و کوچه و خیابان‌ها پر می‌شد از بچه‌هایی که از سر و کول هم بالا می‌رفتند و جان والدین‌شان را به لب می‌رساندند. البته یک دسته از دانش‌آموزان نیز به اصرار و زور پدر و مادر در کلاس‌های تابستانی که اغلب‌شامل دروس تقویتی، آموزش کامپیوتر، زبان انگلیسی و ... بود ثبت نام می‌کردند. دسته سوم هم در این بین بودند که پا از خانه بیرون نمی‌گذاشتند و به قول معروف در خانه بس نشسته بودند! این دسته که معمولا در آن زمان از قشر متوسط به بالای جامعه بودند، اوقات فراغت خود را با آتاری، میکرو و بازی‌های ابتدایی کامپیوتری پر می‌کردند. خوب ... این هم نوع دیگری از پر کردن اوقات فراغت است.
● سرگرمی‌های دیجیتالی
در دنیای دیجیتالی امروز همه چیز رنگ و بوی دیجیتالی به خود گرفته است. از انجام امور روزمره گرفته تا پر کردن اوقات فراغت و ... در تمام امور حداقل یک قطعه دیجیتالی دخالت دارد. با توجه به این که فصل تابستان فصل پر کردن اوقات فراغت دانش‌آموزان و دانشجویان است، بسیاری از افراد به سمت استفاده بیشتر از تجهیزات دیجیتال روی می‌آورند و انواع کنسول‌های بازی، بازی‌های کامپیوتری، اسباب‌بازی‌های دیجیتالی برای کم سن‌ و سال‌ترها، CDهای آموزشی و سرگرمی و ... در این فصل سال بازاری گرم و پررونق را تجربه خواهد کرد. طبق اعلام فعالان بازار، در بین سرگرمی‌های دیجیتالی کنسول‌های بازی که امروزه نسبت به سال‌های گذشته مدرن‌تر و کارآمدتر شده‌اند در ایام تابستان فروش بسیار بالایی دارند. البته فروشندگان با اشاره به رشد گیم‌نت‌های در سطح کشور می‌گویند: رشد قارچ گونه گیم‌نت‌ها تا حدودی باعث شده است میزان خرید و فروش این کنسول‌ها تا حدودی کاهش یابد. اما به هر حال این کالاها مشتریان خاص خود را نیز دارند.
● بازی‌های دیجیتالی در گذر زمان
شاید بتوان گفت آتاری‌های قدیمی یکی از ابتدایی‌ترین ابزارهای بازی دیجیتالی بودند که میهمان خانه‌های ما شدند. آن زمان دو خط عمودی که مثلا آدم بودند و توی صفحه تلویزیون می‌افتادند دنبال یک نقطه که مثلا آن هم توپ بود یا هواپیمایی که باید تانک و کشتی‌های جنگی را نابود می‌کرد، حسابی‌ بچه‌های آتاری باز را خانه‌نشین کرده و فکر و ذکر آنها را درگیر خود کرده بود. بگذریم از اینکه بزرگسالان نیز تمایل زیادی به بازی‌کردن با آتاری داشتند. تا جایی که گاه کار به بحث و در نهایت قهر کردن یکی از طرفین می‌رسید! خلاصه آتاری در آن زمان (حدود ۱۵ تا ۲۰ سال پیش) حسابی یکه‌تازی می‌کرد و فکر می‌کرد کسی به گرد پایش هم نمی‌رسد. اما از آنجا که علم و تکنولوژی رشدی سریع دارد و باز هم آز آنجا که رشد استعدادهای کودکان امری مهم است تولیدکنندگان سرگرمی‌های کامپیوتری کالاهایی پیشرفته‌تر به بازار عرضه کرند که می‌توان به کومودو ۶۴، آمگا، نینتندو میکرو جنیوس، سگا، سونی و ... اشاره کرد.
با عرضه این محصولات به بازار دیگر احتیاجی نبود برای خرید بازی، هزینه‌ای صرف کنی؛ بلکه می‌توانستی از ویدئوکلوب بازی‌ها را اجاره کنی و یک هفته تمام بنشینی پای تلویزیون و بازی کنی! اما به تدریج کیفیت بازی‌ها از خط و نقطه به بازی گرافیکی افزایش یافت و نسل دستگاه‌ها عوض شده و کنسول‌های بازی جایگزین قدر انواع آتاری و تی‌وی گیم شدند. بله، با ورود کنسول‌های بازی امروزه دیگر از دستگاه‌های قدیمی خبری نیست. حتی در مراکز اصلی فروش این دستگاه‌ها که زمانی محدود به لاله‌زار و پشت شهرداری می‌شد. امروزه PS۳، PS۲، PSP، Xbox۳۶۰ و wii از کنسول‌های بازی هستند در بازار به وفور موجودند و تقریبا تمام بچه‌ها که چه عرض کنیم حتی بزرگسالان، تجربه بازی با آنها را دارند.
اینکه می‌گویند بچه‌های نسل جدید نسبت به بچه‌های ۱۰ تا ۲۰ سال پیش باهوش‌تر شده‌اند، سخن بیراهی نیست. خوب معلوم است بچه‌های امروز به جای بازی با توپ پلاستیکی و تکمیل پازل بابانوئل با کنسول‌های بازی و کامپیوتر و لپ‌تاپ سر و کار دارند. بچه‌های امروز به جای تماشای کارتون مسافر کوچولو و حاچ زنبور عسل کارتون دی‌جی‌مون و اسکادران را تماشا می‌کنند. بچه‌های امروز اکثرا تمام سال تحصیلی را درس نمی‌خوانند، بلکه زمانی را نیز برای تفریح و سرگرمی می‌گذارند. پس تابستان و زمستان فرق چندانی برایشان ندارد. این مساله باعث شده بازار خرید و فروش سرگرمی‌های دیجیتالی چندان در کنترل فصل‌های سال نباشد. محمد ارسطو، یک فروشنده انواع کنسول بازی در مرکز خرید پایتخت در این زمینه می‌گوید: هر چند تا حدود ۵-۴ سال پیش، آغاز فصل تابستان با رونق بازار سرگرمی‌های دیجیتالی و غیردیجیتالی همراه بود، اما امروزه کنسول‌های بازی و انواع بازی‌ها در چهارفصل سال بازاری گرم و پررونق دارند.
این فروشنده اول مهرماه را پرفروش‌ترین زمان برای کنسول‌های بازی می‌داند و می‌گوید: بازگشایی مدارس باعث می‌شود بچه‌ها تجربه‌های خود را از بازی‌ها و کنسول‌های مختلف با هم در میان بگذارند و به این دلیل که تا زمان امتحانات نیز زمان زیادی دارند برای خرید این کالا به مراکز خرید مراجعه می‌کنند.
این در حالی است که سامان ورزدار، یک فروشنده دیگر در این زمینه می‌گوید: اگرچه بازی‌های رایانه‌ای در چهار فصل سال، به غیر از ایام امتحانات بازاری گرم و پررونق دارند، اما بازار این کالا در ایام تعطیلات تابستانی بسیار پررونق‌تر از سایر ایام است. این فروشنده معتقد است، با توجه به قیمت بالایی که کنسول‌های بازی دارند، اکثر بچه‌هایی که از قشر متوسط یا رو به پایین هستند و امکان خرید کنسول‌های بازی را ندارند، به گیم‌نت‌ها مراجعه می‌کنند که البته آغاز تابستان امسال نیز با نظارت شدید نیروی انتظامی روی گیم‌نت‌ها همراه شده است.
به گفته این فروشنده در حال حاضر قیمت کنسول‌های بازی بین ۱۶۰هزار تا ۶۵۰هزار تومان است که در این بین PS۳ و Xbox جزو گران‌قیمت‌های بازار هستند. این فروشنده قیمت PSP را ۲۴۰هزار تومان، قیمت PS۲ را ۱۶۵هزار تومان، قیمت PS۳ را با دو دسته و دو گیم ۶۳۰هزار تومان اعلام کرد. قیمت PS۳ با یک دسته و یک گیم نیز ۵۵۰هزار تومان اعلام شده است. سهرابی، یک فروشنده دیگر نیز قمیت کنسول بازی Xbox ۳۶۰ را با ظرفیت ۲۰ گیگابایت ۵۴۰هزار تومان و با ظرفیت ۱۲۰ گیگابایت را ۶۳۰هزار تومان اعلام کرد. وی قیمت کنسول بازی wii را نیز که در حال حاضر در بازار کمیاب است ۴۰۰هزار تومان اعلام کرد. قیمت بازی‌های این کنسول‌ها نیز بین دو تا هفتاد هزار تومان متغیر است. سهرابی قیمت بازی‌های کنسول PSP را دو هزار تومان، PS۲ را یک‌هزار تا یک هزار و پانصد تومان و قیمت بازی‌های کنسول PS۳ را بین ۶۰ تا ۷۰هزار تومان اعلام کرد. این فروشنده قیمت بازی کنسول Xbox ۳۶۰ را نیز بین ۶ تا ۷هزار تومان اعلام کرد.
به گفته این فروشنده قیمت انواع کنسول بازی طی سه چهار سال گذشته تغییر چندانی نکرده است. اما بازی‌های این کنسول‌ها هر یک ماه یکبار عوض شده و بازی جدیدی وارد بازار می‌شود. یک فروشنده انواع نرم‌افزار بازی نیز در این باره می‌گوید: طی تعطیلات تابستان میزان مراجعه برای خرید بازی تا حدود زیادی افزایش می‌یابد. وی قیمت DVD بازی‌های رایانه‌ای را ۴۰۰۰تومان و قیمت‌ بازی‌های پلی‌استیشن را یک‌هزار و ۵۰۰تومان اعلام کرد.
● دختران کنسول‌باز
زمانی که بازی‌های ویدئویی پا به عرصه سرگرمی‌های شخصی گذاشتند، کمتر کسی فکرش را می‌کرد که این بازی‌ها به چهارمین صنعت درآمدزای جهان، قبل از صنعت سینما تبدیل شود. اما امروزه این اتفاق افتاده و افراد زیادی از گروه‌های مختلف سنی و جنسی علاقه‌مند هستند لحظاتی را به بازی با این وسیله بگذرانند. به گفته سیروس مودب، یک فروشنده بازی‌های رایانه‌ای، بازی‌های ویدئویی به‌رغم آنکه در گذشته بیشتر مورد استفاده پسرها قرار می‌گرفتند، امروزه توانسته‌اند دل دختران به ویژه دختران دیجیتال دوست را به دست آورند. به گفته این فروشنده، PSP و PS۲ دو کنسول مورد علاقه دخترها هستند و بیشتر دخترهایی که به دنبال بازی‌های ویدئویی هستند به سراغ این دو کنسول می‌آیند. پسرها نیز علاوه بر این دو کنسول به کنسول‌های XBOX، Gameboy، wii و PS۳ توجه نشان می‌دهند.
به گفته این فروشنده با توجه به رشد تکنولوژی انتظار می‌رود تا چند سال آینده بازی‌های ویدئویی هیچ تفاوتی با واقعیت نداشته باشند. به گفته وی با توجه به فراگیر شدن استفاده از تلویزیون‌های صفحه تخت و LCD که از کیفیت بالایی در پخش تصاویر برخوردارند، قطعا آینده بازی‌های دیجیتالی بسیار زیباتر و جذاب‌تر از دوران فعلی خواهد بود.
به غیر از کنسول‌های بازی و سی‌دی و نرم‌افزارهای سرگرمی و آموزشی در تعطیلات تابستانی بازار خرید و فروش کالاهایی مانند انواع پخش‌کننده موسیقی، دوربین عکاسی و فیلمبرداری و... نیز گرم و پررونق می‌شود. بگذریم از اینکه این کالاها در تمام ایام سال بازاری پررونق دارند. اما در فصل تابستان می‌توان انتظار داشت با توجه به افزایش ساعات فراغت از تحصیل دانش‌آموزان بازار این کالاها رونق بیشتری بگیرد.
● برداشت آخر
پسر کوچولوی ۸ساله لباس فضانوردی خود را پوشیده و آماده می‌شود تا سوار سفینه شخصی‌اش شود.
پدر برایش آرزوی موفقیت می‌کند و او سفرش را به سرزمین ستاره‌ها آغاز می‌کند.
شمارش معکوس آغاز می‌شود...
۳، ۲، ۱... و حرکت!
این خیال خوشایندی است که بسیاری از کودکان امروز با آن دلخوشند. کسی چه می‌داند. شاید ۱۰، ۱۵سال پیش‌ کنسول‌های عجیب و غریب بازی جای خود را به فضاپیماهای کوچکی دهند که کودکان فردا را به آرزوی کودکان امروز برساند!
منبع : اخبار فن‌آوری اطلاعات ایتنا