دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

موشک‌های سام ـ ۷


موشک‌های سام ـ ۷
موشك ضد هوایی SAM-۷ كوچك، سبك و قابل حمل است و می توان آن را در یك چمدان جای داد؛ اما از هر موشك ضد هوایی دیگری در یك منطقه جنگی مرگبارتر است. ناظران بر این باورند كه راكت های ساخت روسیه در چند ماه گذشته عامل سقوط چندین هلیكوپتر ایالات متحده در عراق است. به نظر می رسد شورشیان عراق با مسلسل های خود كه برای هلیكوپترهای ایالات متحده خطرناك هستند در حال وادار كردن آمریكا برای تجدید نظر در استراتژی عملیات های امنیتی اش هستند.
یازده هلیكوپتر در عراق از ۲۰ ژانویه تاكنون منهدم شده اند و این امر ارتش آمریكا را مجبور ساخته تا در عملیات هوایی خود تجدید نظر كرده و طرح هایی برای اعزام انواع پیشرفته تری از هلیكوپترهای جنگی به عراق بریزد. تازه ترین سانحه در موصل ـ شمال بغداد ـ در حالی اتفاق افتاد كه یك هلیكوپتر ایالات متحده با حملات از زمین مورد هدف قرار گرفت اما به سلامت زمین نشست.در موردی دیگر دو نفر از ارتش بریتانیا هنگامی كه دوهلیكوپتر آنها در فاصله كمی از زمین در شمال بغداد سقوط كرد، جان باختند. ارتش بریتانیا گفت كه این هلیكوپترها به علت برخورد به یكدیگر بر فراز یك منطقه روستایی دچار سانحه شده اند.
به دنبال این سوانح، شورشیان مدعی شدند كه به ذخایر تازه ای از سلاح های ضد هوایی دست یافته اند. وب سایت های القاعده نیز در حال پخش تصاویر ویدیویی هستند كه انهدام هلیكوپترهای ایالات متحده در عراق را نشان می دهد.
ژنرال پیتر پیس، سخنگوی ستاد مشترك كاركنان نیروهای اشغالگر، اذعان داشت كه به تازگی نیروهای شورشی در سقوط هلیكوپتر ایالات متحده موفق شده اند. او همچنین افزود كه ۴ هلیكوپتر ایالات متحده در چند ماه گذشته با آتش سلاح های كوچك مورد هدف قرار گرفته اند از جمله آنها یك هلیكوپتر بلك هاوك بود كه همه ۱۲ سرباز گارد ملی آن كشته شدند.
SAM-۷ كه استرلا نیز نامیده می شود موشكی است كه از قابلیت های آن می توان به سبك وزنی، قابلیت شلیك از روی دوش و حركت سطح به سطح در ارتفاع كم، كلاهك انفجاری بسیار مخرب و نیز هدف یاب مادون قرمز خودكار اشاره كرد. این موشك شبیه استیگبر ساخت آمریكا است كه مجاهدان افغانی برای مقابله با اشغال كشورشان از سوی شوروی سابق بسیار از آن استفاده می كردند . SAM-۷ نخستین نسل SAM های قابل حمل شوروی بود كه نمونه اصلی آن در سال ۱۹۶۸ وارد ارتش شد.
اگر چه این موشك از لحاظ برد، سرعت و ارتفاع محدود است اما توان ردیابی بالایی دارد و در مقابل سامانه های پدافند هوایی قوی تر است. كارآیی SAM-۷ به قدرت نشانه روی به سوی مخزن سوخت هلیكوپترهایی با بال های ثابت یا ملخ دار در ارتفاعات كم بستگی دارد. محمد كدری ژنرال ارشد بازنشسته می گوید:«وقتی این موشك ها به درستی به كار گرفته شوند چنان مؤثر واقع خواهند شد كه دشمن را وادار به تغییر تاكتیك خواهند كرد.»
محمد السید كارشناس مطالعات استراتژیك و سیاسی در مركز الاهرام نیز می گوید: سقوط پی درپی هلیكوپترهای آمریكایی در عراق حاكی از «نقص بزرگی» در استراتژی جنگ ایالات متحده در آن كشوراست. او افزود: «اگر آمریكایی ها قادر نیستند بوسیله هلیكوپترهای خود مراكز مقاومت را به طور دقیق شناسایی كنند پس استراتژی آنها برای سركوب شورشیان به شكست می انجامد و شورشیان نیز می توانند تفوق نیروی هوایی آمریكایی ها كه پشتوانه اصلی برای اجرای طرح امنیتی است را نادیده بگیرند.»
شورشیان ادعا كرده اند یكی از هواپیماهای DHL كه در حال فرود در فرودگاه بین المللی بغداد بود را مورد هدف قرار دادند و آسیب جدی به آن وارد كردند. در دوره حكومت صدام، ارتش عراق راكت های SAM-۷ در انبار تسلیحات خود داشت و عقیده بر این است كه پس از اینكه ارتش ایالات متحده نتوانست پادگان های ارتش صدام را بی درنگ پس از اشغال در كنترل خود درآورد، شورشیان این تسلیحات را به سرقت برد ه اند.
هارون محمد یك روزنامه نگار عراقی كه مسائل مربوط به عراق را از لندن پیگیری می كند گفت احتمال این امر وجود دارد كه پس از سقوط رژیم صدام در آوریل ،۲۰۰۳ چیزی حدود ۱۲۰ اردوگاه نظامی و انبار تسلیحاتی را به غارت برده باشند. او افزود كه چند هزار مهندس سازمان صنایع نظامی صدام را شورشیان به كار گرفته اند و ادعا می شود كه این مهندسان اكنون در حال حفاظت و به كارگیری دوباره تسلیحات به غارت رفته هستند.
او همچنین اضافه كرد كه «آنها افرادی با تجربه بوده و از سوی شورشیان تحریك و تطمیع شده اند.»رهبران شورشیان كه در چند پایتخت خاورمیانه با هفته نامه الاهرام مصاحبه كرده اند اظهار داشتند كه به تازگی شماری از انواع پیشرفته تری از جمله SAM-۱۶S و SAM-۱۸S نیز خریداری شده است.
ماه ژانویه روزنامه الحیات گزارش داد كه شورشیان به «نسل جدیدی از موشك های استرلا» دسترسی پیدا كرده اند. این روزنامه از كارشناسی نقل قول كرده كه شورشیان از این موشك ها در عملیات های مناطق اطراف بغداد استفاده می كنند.
همچنین عقیده بر این است كه گروه های مرتبط با القاعده عراق بویژه در یمن و عربستان سعودی نیز دارای موشك هستند. در یك نوار ویدیویی كه در سال ۲۰۰۳ در اینترنت منتشر شد، القاعده در عربستان انبار موشك های SAM-۷ خود در اردوگاه آموزشی البطار را به نمایش گذاشت. در آن زمان مقام های عربستان اذعان كردند كه این گروه، راكت ها را از یمن به صورت قاچاقی وارد كرده است.
در این میان نیروهای ارتش آمریكا طرح فرستادن اسكادرانی از هلیكوپترهای Ospreybe ۲۲ـV به عراق را ریخته اند تا به جنگ بر ضد شورشیان بپیوندد. ژنرال جیمز كانوی، فرمانده نیروی دریایی، اعلام كرد در ماه سپتامبر هواپیماهای دو كاره كه می توانند هم به عنوان هلیكوپتر و هم هواپیما عمل كنند به پایگاه هوایی الاسد در عراق فرستاده خواهند شد. نیروی دریایی آمریكا امیدوار است كه این هواپیما قادر خواهد بود از حملات سطح به هوا كه هلیكوپترهای ایالات متحده را منهدم می سازد جلوگیری كند.
منبع: الاهرام
منبع : روزنامه ایران